Fakt super výkon! Strašně moc obětavosti a zblokovaných střel, chválí Tomáš Harkabus

10.12.2020 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté si pojistili první místo v tabulce, když po šesti prohrách v řadě tentokrát nad Vsetínem zvítězili poměrem 7:1, navíc na jeho ledě. Ještě více než vysoká výhra však těší způsob, jakým Dukla k vítězství došla. „Podali jsme super kolektivní výkon. Měli jsme strašně moc zblokovaných střel a obětavosti. Výkon byl fakt super. Od Brožíka v brance počínaje o posledního hráč a myslím si, že výhru jsme si stoprocentně zasloužili,“ čiší ze slov Tomáše Harkabuse pozitivní energie.

Čísla dávají jihlavskému útočníkovi za pravdu. Vždyť jihlavští hokejisté zblokovali v zápasu hned 26 střel soupeře! Navíc řada z nich přišla v době, kdy bylo skóre 4:0 nebo 5:1 pro červenožluté barvy, tedy prakticky za rozhodnutého zápasu. „Bylo to hodně o naší obětavosti. Zblokovali jsme spoustu střel. Prostě fakt super výkon,“ hlásí Tomáš Harkabus a je pravda, že obětavost se Dukle ihned vrátila. Třeba jako na konci druhé části, kdy jihlavští hokejisté přestáli oslabení, opět zablokovali střely soupeře a krátce po návratu do plného počtu hráčů vstřelili pátou branku. „Při konci oslabení mě vsetínský bek trefil do chráničů. Jak jsem byl trošku rozjetý, tak jsem si vzal puk u mantinelu a Josh si na mě trošku zařval. Otočil jsem se a věděl jsem o něm. Dal jsem mu přihrávku trošku pod nohy, ale on si s tím poradil a potom prostřelil gólmana,“ vybavuje si „Harky“.

Ke své jedné úspěšné nahrávce přidal ještě dvě branky. Důležitá byla zejména trefa na 2:0 v osmé minutě, která trošku utlumila vsetínský tlak. „Trošku jsme je zavřeli u nás v pásmu, trošku jsme je uspali a šli do protiútoku. Viděl jsem, že jejich beci jsou trošku odcouvaní, tak jsem do puku zkusil plácnout,“ směje se Tomáš Harkabus při popisu své střely, kterou parádně vymetl šibenici. Gólman Gába na puk skoro neviděl, protože při střele před ním projel Peter Lichanec, Tomášův parťák z útoku. „Díky Bohu, že to tam spadlo. Trošku nás to uklidnilo. Pak už jsme měli zápas ve svých rukou. Vlastně co jsme měli trošku větší šanci, tak nám tam spadla,“ říká jihlavský útočník.

Tomu se v poslední době poměrně daří, vždyť po restartu soutěže zaznamenal v sedmi zápasech čtyři branky a na jednu nahrál. To jde ruku v ruce i využitím přesilovek. Ze sedmadvaceti branek po opětovném zahájení soutěže jich dala Dukla hned dvanáct v početních výhodách. Ve Vsetíně využila Jihlava všechny čtyři početní výhody. „Jsme za to rádi. Přesilovky rozhodují v dnešním hokeji zápasy. Hlavně, aby nám to vydrželo celou sezonu. A čtyři góly v přesilovce za jeden zápas jsou hodně slušný,“ usmívá se jihlavský útočník a ve smíchu je i při odpovědi na další otázku, že jediný gól Vsetína dal dlouholetý forvard Dukly Adam Zeman: „Jo tak on měl v den zápasu narozeniny, tak jsme mu ho nechali, aby neřekl, že jsme na něj takhle hnusní.“

Samozřejmě i Tomáše Harkabuse mrzí, že se hit středečního programu Chance ligy hrál bez diváků. Na Lapači bývá vždy bouřlivé prostředí, na který se každý hokejista těší. Před parádní atmosférou se hraje vždy lépe. „Zápas tím utrpěl určitě. Byl to šlágr kola, první se třetím. Určitě by přišlo hodně lidí a byla by tady skvělá atmosféra. Ostatně ta je na každém zápasu ve Vsetíně, který je tím proslulý. Lidi jsou jejich šestým hráčem, strašně moc jim pomáhají, vyvinou tlak na rozhodčí, vsetínské hráče vyhecují a dostanou je do zápasu. Absencí diváků tady ve Vsetíně trpí nejen klub, ale i hráči,“ domnívá se jihlavský útočník. Avšak současná situace se nedotýká jen Valachů. Vzhledem k tomu, že Dukla je na prvním místě tabulky a předvádí parádní hokej, jistě by si více fanoušků našlo nyní cestu i do CZ LOKO Arény. „Není to jen o Vsetínu, dotýká se to klubů v celé republice. Hokej se hraje pro diváky a je smutný pohled, když přijedete do Vsetína, k nám na Duklu, někam do extraligy a vidíte prázdné stadiony, kde slyšíte každé slovo. To je za mě prostě špatně. Sice je situace taková, jaká je - covidová, ale hokej bez diváků je podle mě poloviční,“ nabízí svůj názor šestadvacetiletý forvard.

Tomáš Harkabus hodnotí výhru 7:1 ve Vsetíně

Ohlasy trenérů: Karel Nekvasil (Dukla) a Jan Srdínko (Vsetín)

Autor videí: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: Vsetín – Dukla 1:7

Autor videa: HokejkaTV