1:7
(0:3, 0:2, 1:2)

Šlágr na Lapači rozsekly přesilovky, Jihlava díky nim nadělila Valachům sedmičku!

09.12.2020 / Radek Bařina, Tomáš Kalas

Velká euforie zavládla po zápase jihlavskou kabinou. Dukla totiž v ostře sledovaném souboji na Lapači bere všechny tři body způsobem, který čekal málokdo. Základ úspěchu ležel v přesilovkách, Vsetín čtyřikrát byl na trestné a čtyřikrát inkasoval. Jihlava se díky tomu dostala až do vedení 5:0, které sice domácí ponížili o jednu branku, nakonec ale hráči s ježkem na prsou dovedli zápas do vítězného konce poměrem 7:1!
09.12.2020 17:30, Chance Liga - 10. kolo

VHK ROBE Vsetín

Gába (38. Málek) – Š. Jenáček, Smetana, Kudělka, Bartko, Hryciow, J. Jenáček – Březina, Pechanec, Gorčík – Půček, Kloz, Kucharczyk – Machač, Vlach, Babka – Hořanský, Šilhavý, A. Zeman – Vítek
1

HC Dukla Jihlava

Jan Brož – Krenželok, Kolář, Černý, Strejček, Bilčík, Mareš, Eliáš – Havránek, Skořepa, Illéš – Jiránek, Fronk, Mácha – Harkabus, Lichanec, Pekr – Čermák, Juda, Chlubna
7
Branky a nahrávky: 43. Zeman (Bartko) – 5. Pekr (Černý), 8. Harkabus (Lichanec, Pekr), 18. Havránek (Pekr, Fronk), 25. Fronk (Skořepa, Havránek), 38. Mácha (Harkabus, Strejček), 53. Harkabus (Černý, Illéš), 58. Juda (Chlubna, Čermák). Rozhodčí: Čech, Skopal – Zídek, Kleprlík. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:4. Diváci: 0. Střely na branku: 33:27. Zblokované střely: 6:26 Vhazování: 39:32. Průběh utkání: 0:5, 1:5, 1:7.

Průběh utkání

Do šlágru kola proti Dukle Jihlava vstoupili domácí hokejisté aktivně. Již po necelé minutě hry se od modré prokličkoval až před gólmana Brože Hryciow, pohlednou akci ale i kvůli hostujícímu faulu zakončil jen do brankářovy lapačky. V přesilovce Valaši nevymysleli zhola nic a ke slovu se dostala Dukla. Na trestnou lavici putoval Hryciow a hosté svoji početní výhodu využili. Matěj Pekr si dojel vlastní zblokovanou střelu a opakovaný pokus poslal z mezikruží nad levý Gábův beton.

Valaši se nenechali rozhodit a i nadále pokračovali v aktivní hře. Víření v útočném pásmu ale nic kloudného nepřineslo. Naopak hosté po třech minutách znovu navštívili pásmo VHK a rázem z toho bylo skóre 0:2. Před Tomášem Harkabusem domácí hráči uctivě couvali tak dlouho, až jihlavský útočník dojel do střelecké pozice a uklidil puk nad Gábovu lapačku.

Optická převaha Valachů sice pokračovala i v dalších minutách, dobře bránící Dukla je ale do nebezpečných pozic nepouštěla. Vsetín si poté nepomohl ani v další přesilové hře, naopak Jihlavští o chvíli později využili i svou druhou početní výhodu v zápase. Pekr napálil z levého křídla tyč, na brankovišti zcela neobsazený Tomáš Havránek ale hravě poslal puk do odkryté branky. Hosté tak uštědřili Vsetínu dokonalou lekci z produktivity a do kabin odcházeli s tříbrankovým náskokem.

Jestli Valaši vstupovali do prostředního dějství s nadějí, že by mohli zápas zvrátit, jejich plány vzaly rychle za své. Ve dvacáté čtvrté minutě byl totiž vyloučen Pechanec a Dukla i svou třetí zápasovou přesilovku využila. Domácí bránící čtveřice jen přihlížela krásnému ťukesu po ose Skořepa – Havránek – Jiří Fronk, který poslední jmenovaný zakončil z mezikruží přesně k tyči. Zbytek prostředního dějství přinesl neměnný obraz hry. Valaši se snažili o snížení manka, přes pečlivě bránící defenzívu Dukly se ale nedostávali ani do střeleckých pozic.

Dukla občas zahrozila z rychlého protiútoku, většinu času se ale soustředila spíše defenzívu. Tu zvládala s přehledem. Přežila i další oslabení po vyloučení Judy. Vsetín sice tuto přesilovku sehrál dobře a několikrát pálil z nebezpečných pozic, buď ovšem Valaši neměli seřízená mířidla, nebo ztroskotali na Brožovi. Hned po skončení přesilovky navíc Vsetínští znovu inkasovali. V protiútoku poslal Harkabus puk do druhé vlny Joshuovi Jamesovi Máchovi a ten procedil touš mezi Gábovými betony. Domácí muž s maskou následně prchl na střídačku a jeho místo zaujal Málek. V závěru třetiny si ještě domácí zahráli přesilovku, nevymysleli v ní ale vůbec nic a do kabin proto odcházel s hrozivým mankem pěti gólů.

Do závěrečné třetiny vlétli Valaši aktivně a odměnou jim bylo smazání nuly na straně vstřelených branek. Nejprve se ještě neprosadil Machač po šikovné výměně puku s Vlachem, ve čtyřicáté třetí minutě už se ale Vsetín radoval. Adam Zeman v rychlosti obkroužil branku a zasunul puk do sítě dřív, než se Brož stihl přesunout k opačné tyči.

Několik dalších dobrých příležitostí VHK v příštích minutách zblokovala hostující obrana nebo Valaši doplatili na nepřesnost v zakončení. A tak přišla opět na řadu jihlavská škola přesilových her. Také čtvrtou přesilovku hostů totiž ukončil gól. Nejprve po krásné Pekrově přihrávce těsně minul Skořepa, o pár sekund později ale nahození Tomáše Harkabuse přeskotačilo Málkovi po rameni a zapadlo až do sítě. Vsetín mohl hned poté odpovědět v přesilové hře, ale skóre už nedokázal korigovat.

V závěru ještě Dukla předvedla ukázkové přečíslení dva na jednoho, které střelou do levého horního růžku zakončil Miroslav Juda. Vsetínští hokejisté tak dostali od Dukly lekci z produktivity a přesilových her a rok na Lapači ukončili nedůstojným výpraskem 1:7. Jihlava vůbec poprvé v novodobé historii dokázala Valachy obrat o body – a rovnou o všechny tři.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Jeli jsme sem s obrovským respektem, kdy jsme věděli, že se ve Vsetíně na malém hřišti hraje hrozně špatně a soupeř je velice kvalitní. V první třetině byl soupeř opticky lepším týmem, byl většinu času u nás v pásmu, ale tam jsme to dokázali z obranného hlediska zvládnout a vstřelit góly. To asi rozhodlo zápas, že domácí nedokázali z tlaku vytěžit nic a my se naopak z brejku a z přesilovek prosadili. Poté se hra trošku vyrovnala. Musím uznat, že nám dnes opravdu pomohly přesilové hry, ve kterých jsme vstřelili čtyři branky. A pak také góly v závěru zápasu, to už bylo takové na dohrání. Ale musím dnes vyzdvihnout kluky za obětavost, týmovost a bojovnost a našemu gólmanovi, i přes jeho výborný výkon, pomohli. Když už nějaká střela k Brožíkovi došla a on jí vyrazil, tak jsme puk dokázali někam zamést a zahasit. Zblokovaných střel bylo mraky. Kluci jsou dobití, takže týmovost a obětavost byla na prvním místě a to rozhodlo.

Jan Srdínko (VHK ROBE Vsetín): Výsledek je pro nás hodně krutý a od Jihlavy jsme dostali lekci z produktivity. Snažili jsme se hodně bruslit. Byli jsme aktivní, forčekovali jsme, ale poslední dobou nás bohužel pronásleduje využití střelby. Nedáváme góly a dnes to bylo vyvrcholení. Z tlaku, který máme, jsme trefovali hráče soupeře, pálili jsme vedle branky a když už něco na brankáře prošlo, tak to chytil. Kdežto Jihlavy byla naprosto efektivní a její zakončení bylo takové, jaké bylo a výsledek tomu odpovídá. Nicméně rozhodly i přesilové hry. My jsme si jimi nepomohli, naopak Jihlava z nich dala góly a to je další ukazatel zápasu. Ačkoliv přesilovky hodně nacvičujeme, snažíme se a při trénincích to vypadá slušně, tak přijde zápas a uděláme něco jiného. Nebo si dáme nepřesně finální přihrávku, ze které má jít gólová střela. To jsou momenty, které rozhodují a když si nepomůžeme přesilovou hrou, tak se těžko vyhrává.