Poctivou prací a obětavostí jsme zápas dotáhli k výhře, raduje se Lukáš Mareš

14.12.2020 / Tomáš Lysý

Tři zápasy během čtyř dnů. Výrazná porce, se kterou by měli co dělat i mnohem zkušenější plejeři, než je vycházející hvězda jihlavské obrany Lukáš Mareš. Ale při výhrách se mnohem lépe regeneruje a nejinak tomu bylo i s odchovancem Dukly. Šikovný mladík se nejprve radoval z výhry Dukly na ledě Vsetína 7:1, poté si odbyl vítěznou premiéru za Olomouc v extralize při vítězství 2:1 v prodloužení v Plzni a pak přišla vydřená a zasloužená výhra 1:0 ve Frýdku-Místku. „Bylo hodně těžké zvyknout si na extraligové tempo,“ povídá upřímně.

Jihlavští jsou zatím v polovině čtyřzápasové venkovní série a zvládají jí skvěle! Vyhráli ve Vsetíně a vítězství zapsali i na ledě nepříjemného Frýdku-Místku. „Řekl bych, že zasloužená výhra. Celý zápas se hrálo nahoru – dolu a nikdo neměl nic jisté. Ale poctivou prací a obětavostí jsme to dotáhli do vítězného konce,“ povídá Lukáš Mareš a ovoce přinesla asi i přestávka po první třetině, kterou Dukla nesehrála zcela nejlépe. „Povídali jsme si, že by to chtělo zabrat. Měli jsme po dlouhé cestě trošku těžší nohy a asi i regeneraci jsme přehnali. Ale tak nakonec jsme to rozhýbali a výhra je doma,“ usmívá se „Mary“.

A výhra byla opravdu naprosto zasloužená. Od druhé třetiny bylo na ledě jen jedno mužstvo a Frýdek-Místek se za těchto čtyřicet minut zmohl jen na tři střely na Jana Brože. Rozhodnutí přišlo v čase 58:22 z hole Tomáše Jiránka, kdy puk ještě tečoval bruslí do sítě jeden z domácích plejerů. Na vyrovnání měl Frýdek-Místek jen málo času. „Mohlo to tam padnout dříve, protože kdybychom využili naše šance a dali jsme třeba dva nebo tři góly, zápas by vypadal jinak,“ uvědomuje si Lukáš Mareš, který si myslí, že z nevyužitých šancí mohl být tým i trošičku nervózní. „Je to možné. Na gól jsme se strašně nadřeli a přitom jsme měli takových šancí. Puky šly pořád jen do gólmana nebo mimo bránu. Nebo jsme se to pořád snažili hrát do prázdné branky. Nakonec tam Jiras poslal bombu od modré a tři body byly na světě,“ těší jihlavského obránce.

Na den před utkání ve Frýdku-Místku rozhodně jen tak nezapomene. Dne 11.12.2020 si zapsal první extraligový start, když pomohl Olomouci při výhře 2:1 v prodloužení na ledě silné Plzně. „Bylo hodně těžké zvyknout si na extraligové tempo. Hráli jsme obranný hokej a plzeňští hráči do nás pořád lítali. Pro mě to bylo hodně těžké. Jinak mi to přišlo tak nějak nastejno, jen extraliga je více důraznější,“ porovnává obě soutěže hokejista, který v Jihlavě včetně mládeže nastupuje již sedmnáctou sezonu.

Jak je u něj dobrým zvykem, žádný přehnaný respekt z plzeňských hokejových hvězd včetně Milana Gulaše neměl a nepřepadla ho ani nervozita. „Nervózní jsem ani nebyl. Se zápasem jsem se srovnal poměrně dobře a nesnažil jsem si připouštět nějaký tlak. Snažil jsem se jen hrát to, co umím a nakonec jsme to s kluky uhráli na vítězství,“ je rád Lukáš Mareš za vítěznou extraligovou premiéru. A dá se čekat, že žádný strach nebude mít ani ve středu z Kladna, za které hraje Tomáš Plekanec. „Musíme se s kluky na Kladno připravit jako na každý zápas. Vlítnout na ně a vyhrát za tři body. A z mojí strany už by to chtělo dát gól,“ směje se na závěr rozhovoru.

Lukáš Mareš po výhře ve Frýdku-Místku 1:0

Sestřih zápasu: Frýdek-Místek – Dukla 0:1

>
Autor videa: HokejkaTV