Premiéra Jana Zedka: Podpis profesionální smlouvy, první zápas a hned asistence!

24.01.2021 / Tomáš Lysý

Hektické dny konce třetího lednového týdne si bude Jan Zedek určitě pamatovat ještě dlouho. Ve čtvrtek podepsal s Duklou Jihlava profesionální smlouvu a zároveň se dozvěděl, že bude hrát v sobotu proti Šumperku. A v zápasu rozhodně nezklamal. Pomohl defenzívě k udržení čistého konta, Dukle k výhře 5:0 a sám zapsal asistenci. „Jsem strašně rád, že jsem dostal od trenérů důvěru a mohl jsem být členem základní sestavy Dukly,“ říká šťastně obránce juniorského týmu.

Hráči svůj debut v A-týmu hodně prožívají. Někteří jsou rádi a vyloženě se těší, jiní jsou klidní, další naopak přepadne nervozita, která někdy vůbec nebývá na škodu. A jak to bylo u Jana Zedka? „Byl jsem hrozně nervózní už ve čtvrtek, kdy jsem se dozvěděl, že dostanu v sobotu šanci. Ale kluci mi pomohli a snažil jsem si to nepřipouštět. Přece jen je to jen hokej a nakonec jsem byl rád, že to takhle dopadlo,“ hovoří mladý obránce, který si mohl odbýt premiéru již dříve. Měl totiž naskočit již do utkání na ledě Poruby, jenže neměl profesionální smlouvu a tehdy čerstvé „covidové“ nařízení říkalo, že hráč bez profi smlouvy nesmí do zápasu profesionální soutěže během nouzového stavu nastoupit. „Jeli jsme do Poruby, kde jsem měl hrát sedmého obránce. Na rozbruslení za mnou přišel pan Ujčík, který mi řekl, že nemám profesionální smlouvu a kvůli nouzovému stavu nemůžu hrát. Jsem rád, že nyní už to vyšlo,“ prozrazuje spokojeně.

A spokojený mohl být i po utkání. Dukla totiž vyhrála nad nováčkem soutěže 5:0, což je vždy dobrá vizitka jak pro defenzívní činnost, tak pro gólmana. „Zápas jsem si suprově užil. Ve čtvrtek jsem se dozvěděl že nastoupím do utkání. Jsem strašně rád, že jsem dostal od trenérů důvěru a mohl jsem být členem základní sestavy Dukly,“ hlásí Jan Zedek, který důvěru splatil dobrým výkonem i prvním kanadským bodem v jihlavském kádru, když asistoval u branky Matěje Pekra na 4:0. „Viděl jsem, že obránce Šumperka měl puk na holi, který se mu tam nějak kymácel. Říkal jsem si, že nahraje na křídlo. Zkusil jsem vystartovat, puk sejm chytil a Tomáš Chlubna si výborně zařval na středu na přihrávku. Pak nahrál Matěji Pekrovi a ten se skvěle trefil mezi nohy,“ popsal daný moment devatenáctiletý zadák.

Jeho první zápas za A-tým zatím ušel pozornosti týmového pokladníka Daniela Koláře, ale dá se čekat, že se vše brzy změní. „Zatím se nikdo neozval, ale počítám s tím, že se někdo ozve,“ usmívá se Jan Zedek, který by byl samozřejmě rád, kdyby nezůstalo pouze u jeho jednoho zápasu za A-tým. „To záleží na trenérech, zda dostanu další důvěru. Doufám, že jsem nezklamal, že to půjde dál a že ještě šanci dostanu,“ přeje si na závěr rozhovoru.

Jan Zedek po výhře nad Šumperkem

Hodnocení trenérů: Karel Nekvasil (Dukla) – Martin Sobotka (Šumperk)

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – DRACI PARS Šumperk 5:0

Autor videa: hokejkaTV