Naposled v sezoně do Litoměřic. Boj Dukly o přežití zde napíše druhou část

27.03.2021 / Tomáš Lysý

Bitva o vynucení rozhodujícího sedmého zápasu proti týmu HC Stadion Litoměřice je zde! Na rozdíl od play-off 2019 se jihlavským hokejistům podařilo zneškodnit první soupeřům trumf. Dva roky zpět proti Kladnu Dukla neodvrátila za nepříznivého stavu série 1:3 ani jeden mečbol, pátý zápas doma prohrála 1:4. Nyní byla úspěšnější, ale jde „pouze“ o první umazanou hrozbu ze tří. Podruhé se o to bude pokoušet v neděli 28. března 2021 od 17 hodin v litoměřické Kalich Aréně a pokud se jí to podaří, bude se Damoklův meč vznášet i nad jejím soupeřem.
Zápas můžete tradičně sledovat na webu onlajny.com, živý stream nabídne HokejkaTV, která je pro předplatitele zdarma.

Letošní vzájemné zápasy mezi Duklou a Litoměřicemi jsou ve znamení dvou výsledkových šňůr. Jihlava nejprve vyhrála v základní části 4:0 a 6:0 a poté první čtvrtfinále 2:1. Poté přišly tři velmi důležité výhry pro Litoměřice, které třemi úspěchy v řadě po výsledcích 4:1, 6:3 a 5:2 získaly tři mečboly. Jak se bude pokračovat dále? Dukla by se určitě nezlobila, kdyby série pokračovala opět k jejím třem výhrám v řadě. A našlápla k tomu velmi dobře, v pátém čtvrtfinále vyhrála 4:2.

Nejde ale jen o vítězství a první úspěšné odvrácení možného konce sezony. Za druhým vítězstvím jihlavských barev ve čtvrtfinálové sérii se skrývá daleko širší kontext. Dukla na domácím ledě od čtrnácté minuty vedla, jenže ještě v téže minutě se Litoměřice dostaly do vedení. A tato pozice zatím Stadionu seděla na jedničku. Pokud Jihlava v sérii v nějakém zápasu prohrávala, dokázala maximálně ztrátu na soupeře dotáhnout, nikoliv otočit. Až nyní! Ve druhé třetině ještě litoměřičtí hokejisté průběžné vedení udrželi, ovšem červenožluté hodně nakopla vyhraná bitka Tomáše Jiránka z času 33:19.

41 sekund po začátku třetí třetiny srovnal stav kapitán Josef Skořepa a stejný hráč v času 43:58 poslal Duklu do vedení 3:2. Rázem to byly Litoměřice, které musely zabrat, ovšem přes jistý výkon Dukly v čele s fantastickým Maksimem Zhukovem v brance se k vyrovnání nedostaly. Naopak. 23 sekund před koncem trefil Matěj Pekr prázdnou branku a odšpuntoval tak obrovskou jihlavskou radost, která celému týmu ukázala cestu zpět k získání sebevědomí! A také šlo o jasný vzkaz pro fanoušky, kteří nad Duklou již zlomili hůl. „Ty komentáře, že nemakáme nebo na to prdíme. Neprdíme. Prostě nám to nelepí a máme takovéto období. No ježišmarjá. Jsme jenom lidi! Makáme zápas od zápasu a v neděli jedeme vyhrát. Oni si v pátém zápase mysleli, že to zkusí, ale nyní také budou muset, protože k nám už nebudou chtít jet. To ale budeme chtít my!,“ burcoval po pátém utkání kapitán Josef Skořepa. Doufejme, že jeho slova padnou nad úrodnou půdu a opět se potvrdí, že „dokud nezní státní hymny“, není konec!

Jihlavští si dokázali vynutit pokračování série a vyhrát pátý zápas na domácím ledě 4:2. Nejde ale jen o výhru. V kontextu celé atmosféry kolem A-týmu může mít toto vydřené vítězství po nepříznivém vývoji zápasu cenu zlata! Foto: Nela Dittrichová

Aktuální program čtvrtfinále Chance Ligy

6. zápasy: Neděle 28. března 2021:

VHK ROBE Vsetín – HC Stadion Vrchlabí (17:00); stav série 3:1
HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava (17:00); stav série 3:1