Nyní jsme trošku více na koni než soupeř, myslí si Tomáš Harkabus

29.03.2021 / Tomáš Lysý

Třetí třetina, Litoměřice – Dukla 2:1, stav série 3:1, do konce dvě a půl minuty. To už je stav, kdy si ve čtvrtfinále oprávněně děláte naděje do postup do semifinále. Jenže Jihlava opět ukázala – a zejména těm, kdo jí hodně nevěřili – že se nevzdává. „Už od pátého domácího zápasu utíkáme hrobníkovi z lopaty. Jak říká Kuba Illéš, už je to zase za pět minut dvanáct, podruhé. Ještě do třetice a budeme všichni spokojení,“ myslí si Tomáš Harkabus, střelec vyrovnávací branky na 2:2.

Jeho vyrovnání v čase 58:06 Duklu zdravě nakoplo i do následného prodloužení. Hned během prvních deseti minut měli jihlavští hokejisté kvantum šancí. „Jen v první třetině prvního prodloužení jsme měli tutovek, ale opravdu tutových šancí, na dva zápasy. Ale prostě nám to tam nepadalo nebo jsme k vlastní smůle trefovali soupeřova gólmana. Nicméně za výhrou jsme si šli od začátku prodloužení. Hráli jsme ho výborně a Litoměřice nic neměly. Bohužel nás trošku trápila koncovka, ale díky Bohu zachytal skvěle Maks. Vyhráli jsme je to 3:3 a jedeme domů,“ hodnotí nervydrásající zápas Tomáš Harkabus.

Právě „Harky“ vyrovnal stav zápasu na 2:2 v době, kdy už někteří domácí hráči mohli mít v myšlenkách postup do semifinále a špíly proti Jágrově Kladnu. Vyřazení Dukly ale rázně odmítl šestnáctým gólem v sezoně hráč číslo 71. „Dostali jsme se k nim do pásma. Kluci dobře udrželi puk v rohu, který na mne poté nějak vyplaval. Přikopl jsem si ho a plácl do něj hokejkou. Prvně jsem vůbec nevěděl, že je gól, to až když se kluci začali radovat,“ usmívá se při vzpomínce na gólovou situaci. „Spadl z nás takový poloviční kámen. Strejda to pak vzal v druhém prodloužení na sebe a rozhodl,“ dodává jihlavský útočník.

Při hodnocení zápasu neopomene pochválit ani brankáře Maksima Zhukova, který kryl 46 střel soupeře s procentuální úspěšností 96%. „Maks je super gólman a nejde jen o šestý zápas. Od doby, co k nám přišel, chytá parádně. Nad některými jeho zákroky zůstává rozum stát. My budeme jen rádi, když tyto zákroky bude předvádět i dále a bude nám takto pomáhat,“ chválí ruského muže v masce Tomáš Harkabus.

V pátém čtvrtfinále vedly Litoměřice ještě v první minutě třetí třetiny, pak přišla jihlavská otočka. Nyní bylo jihlavské odmítnutí konce sezony pro Stadion ještě bolestnější, protože vyrovnání Dukly přišlo v samotném závěru třetí části. Psychická výhoda po dvou smazaných mečbolech by nyní měla být na straně červenožlutých. „Lhal bych, kdybych řekl, že teď nejsme trošku více na koni. Odvrátili jsme dva mečboly a vybojovali jsme na litoměřickém ledě sedmý zápas. Oni navíc mohli v šestém zápasu rozhodnout,“ rekapituluje současné možné lepší rozpoložení Dukly. Tomáš Harkabus ale sám moc dobře ví, že slavit jen do nedělní půlnoci a od pondělí proběhne příprava na rozhodující úterní sedmý špíl. „Nyní ještě můžeme třetí bod oslavit, ale od zítřka se připravíme na sedmý zápas. Ty už jsou… Zítra dáme snídaní, Mlíko zase něco připraví a v úterý si za tím půjdeme stůj co stůj,“ říká v úsměvu s odkazem na sobotní parádní snídani v podání Petra Mlíkovského, který jí připravil na základě nápadu Matěje Pekra. Ten spoluhráče pohostil právě na své narozeniny.

Tomáš Harkabus hodnotí šestý zápas čtvrtfinálové série

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava 2:3 pr.

Autor videa: HokejkaTV