Ani jsem nevěděl, že po prodloužení budou nájezdy, směje se Maksim Zhukov

03.04.2021 / Tomáš Lysý

Během pár zápasů v jihlavském A-týmu si vyzkoušel všechno, na co někteří hráči při seniorském play-off marně čekají celou kariéru. Prvně vítězné prodloužení, poté otočku nepříznivého stavu série z 1:3 na 4:3 a nyní, v prvním utkání semifinále proti Vsetínu, výhru na nájezdy. „Nijak jsem se na samostatné nájezdy nepřipravoval. Vlastně jsem nevěděl, že nájezdy budou, protože šestý zápas se musel rozhodnout v prodloužení. Ale ono je to někdy lepší,“ směje se Maksim Zhukov, vysoký gólman organizace NHL Toronta Maple Leafs.

Jihlavští hokejisté se v první třetině ujali do vedení, soupeř v jejím závěru vyrovnal. Dukla ale mohla být ráda, že úvodní perioda skončila výsledkem 1:1. Z rovných dvaceti minut odehrála celkem jedenáct minut v oslabení za tři klasické tresty a jednu pětku. „Zápas jsme začali pomaleji a měli jsme spousty vyloučených, což nás drželo zpátky. Ve třetí třetině jsme ale začali hrát lépe a dali jsme důležité vyrovnávací góly,“ hodnotí zápas Maksim Zhukov, který si tak podruhé v krátké době vyzkoušel prodloužení. V šestém utkání na ledě Litoměřic věděl, že když Dukla prohraje, končí červenožlutým sezona. Nyní chtěli jihlavští úspěšně vstoupit do série. „V nastavení je každý moment nebezpečný a každý zákrok důležitý. Třeba situace, kdy jsem puk zastavil hokejkou u tyčky. Tam vím, že jsem udělal malou chybu a mohlo to skončit špatně. Naštěstí ale všechno dobře dopadlo,“ usmívá se sympatický Rus.

Vzhledem k tomu, že prodloužení nerozhodlo, šlo se do samostatných nájezdů. Ty ale Maksim Zhukov nečekal. „Nijak speciálně jsem se na ně nepřipravoval a ani jsem nevěděl, že budou nájezdy, jelikož šestý zápas se rozhodoval až ve druhém prodloužení. Takže jsem nevěděl, jaká jsou pravidla a že přijdou na řadu nájezdy. Ale to je někdy lepší,“ usmívá se někdejší nejlepší gólman mistrovství světa hráčů do 18 let. Vysvětlení je následující: pokud se 1. – 4. zápas série nerozhodne v základní hrací době, přijde na řadu dvacetiminutové prodloužení a poté samostatné nájezdy. Případný pátý, šestý a sedmý zápas se po remíze v základní hrací době hraje do rozhodnutí v prodloužení. „Která varianta je lepší? Nejlepší je, když zápas skončí v základní hrací době a když navíc vyhrajeme,“ směje se talentovaný gólman.

Přitom v nájezdech mu určitě v jednu chvíli nebylo nejlépe. V páté sérii měl rozhodnutí na holi vsetínský útočník Roman Vlach. Puk se ale od břevna odrazil na brankovou čáru, na ní se zatřepetal a pak už ho zmerčil právě maskovaný muž Dukly. „Prvně jsem si myslel, že je to branka. Otočil jsem se a viděl jsem, jak se puk hýbe. Tak jsem ho hokejkou rychle odpálil,“ říká o momentu, který napomohl Jihlavě k první výhře v sérii. Podobně jako proti Litoměřicím, kdy Dukla také vyhrála první zápas. Co udělat nyní lépe, aby červenožlutí zvládli i druhé utkání na domácím ledě? „Musíme být psychicky připravení a tvrdě pracovat,“ uzavírá rozhovor rodák z Kaliningradu.

Maksim Zhukov po výhře v prvním semifinále nad Vsetínem

K tomu, aby Dukla urvala první bod v sérii hned v prvním zápasu, přispěl také slovenský forvard Peter Lichanec. Nedlouho po snížení Tomáše Čachotského na 2:3 přebral puk od Miroslava Judy a našel přesnou přihrávkou Matěje Pekra, který nezaváhal. Skóre 3:3 pak vydrželo až do samostatných nájezdů, které se staly kořistí červenožlutých barev. „Sebral jsem za brankou puk. Strhl jsem to na střed a nahrál Judičovi. Ten puk hezky zavezl do pásma a posunul mi ho dolů za beka, vlastně skoro do rohu. Peky si tam hezky najel, tak jsem mu přihrál a on naštěstí dal gól,“ pamatuje si na jeden z klíčových momentů zápasu.

Při ohlasech nezapomene Peťo pochválit jihlavskou jistotu v brankovišti. „Musím říct, že Maks chytal výborně. To se musí uznat,“ posílá slova díků na ruského brankáře Dukly, který pomohl k vítězství, jenž rozhodně nebylo lehké. Vždyť první třetina stála Duklu hodně sil. Častá vyloučení, pětiminutový trest, zdravotní problémy obránců… „Vítězství se rodilo těžce. Je to semifinále play-off a nic lehkého nebude. Tím spíše, že jsme hráli na začátku hodně oslabení. Chodí na něj určení hráči a ti pak jsou trošku více unavení než ti, co na oslabení normálně nechodí. Když chceme vyhrát, musíme oslabení ubránit, což se nám v první třetině povedlo. Ale hlavně se těchto faulů musíme vyvarovat,“ říká slovenský hráč, který má zkušenosti i z kazachstánské ligy. „Ve třetí třetině jsme se semkli a chvála Bohu, že jsme vyrovnali. Na nájezdy jsme měli více štěstí a vyhráli jsme,“ dodává.

Rozhodnuto v prodloužení mohlo být výrazně dříve. Tři jihlavské střely – a jednu z hole Petera Lichanece – zastavila tyčka, jedna velká šance zůstala nevyužita… „Prodloužení je o jedné brance. Z mého pohledu hrajeme prodloužení často dobře, ale bohužel nám to tam nechce padnout, třeba už na jeho začátku z nějakých dobrých šancí. Mě to také zamrzelo, že jsem dal tyčku. Mohlo to být rozhodnuté a bez dalších nervů. Snad mi to tam padne v dalším zápasu. Doufám ale, že prodloužení hrát nebudeme a rozhodneme v základní hrací době,“ přeje si hráč s číslem sedmdesát.

Již loni při dvojzápasu proti Porubě v předkole vyřazovací části ukazoval výbornou formu. Nyní jeho výkonnost také stoupá. „Play-off miluji. To jsou přesně ty moje zápasy, mám rád agresívní styl hokeje. Snad moje výkonnost bude gradovat dále,“ hlásí Peter Lichanec, který se vůbec nepodivuje častým šarvátkám a vyhroceným situacím, které první semifinále nabídlo. „Tohle je play-off. Šarvátkám se nikdo nevyhne, ať už se podíváte na extraligu či jinou ligu. To je prostě všude. Každý se bude mlátit o každý centimetr ledu, každý se bude zastávat svého spoluhráče a nikdo se nenechá přece bít,“ sděluje bojovným tónem na závěr rozhovoru.

Peter Lichanec hodnotí vítězný první zápas semifinále

Hodnocení trenéra: Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava)

Autor videí: Tomáš Lysý

Maksim Zhukov po výhře v prvním semifinále nad Vsetínem

Autor videa: hokejkaTV