4:3sn
(1:1, 0:1, 2:1 - 0:0 )

Další obrat vynesl Dukle první výhru v semifinále!

02.04.2021 / Milan Horák

Tohle byl hokej se vším všudy! Hned první semifinálový souboj nabídl pořádnou bitvu, kterou musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Přitom se to ale pro Duklu nevyvíjelo dobře, už v první třetině dostal trest do konce zápasu Jiránek a Vsetín se ve třetí třetině utrhl do vedení 3:1. To již vypadalo, že hosté udrží, jenže v rozmezí 52. – 55. minuty Dukla srovnala a naprosto vyrovnaný souboj musely rozhodnout i nájezdy, přičemž v prodloužení domácí třikrát trefili tyč. Tomáš Havránek v sedmé sérii rozhodl o tom, že první bod bude putovat do jihlavské kabiny a zítřejší odveta bude určitě zajímavá – 4:3 po nájezdech.
02.04.2021 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Černý, Kolář, Dundáček, Mareš, Bilčík, Strejček, Eliáš – Jiránek, Fronk, Illéš – Čachotský, Skořepa, Mácha – Harkabus, Zadražil, Pekr – Havránek, Lichanec, Juda
4

VHK ROBE Vsetín

Gába – Ondračka, Smetana, Hryciow, Jenáček, Kudělka, Štach, Bartko – Berger, Vlach, Zeman – Půček, Kucharczyk, Klímek – Březina, Pechanec, Hořanský – Gorčík, Přikryl, Bednář
3
Branky a nahrávky: 6. Illéš (Fronk, Jiránek), 52. Čachotský (Havránek, Strejček), 54. Pekr (Lichanec, Juda), rozh. náj. Havránek – 19. Gorčík (Březina), 33. Březina (Pechanec, Gorčík), 46. Vlach (Bartko, Zeman). Rozhodčí: Barek, Pilný – Maštalíř, Bohuněk. Vyloučení: 10:8, navíc Jiránek 5 min. a do konce utkání, Strejček (oba JIH) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 0. Střely na branku: 34:39. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 4:3.

Průběh utkání

První třetina semifinále se nevyvíjela nejlépe pro domácí klub. Ačkoliv skóre otevřel v šesté minutě Jakub Illéš, který střelou z mezikruží dostal puk za záda Gáby, zbytek třetiny strávili domácí ve vlastním pásmu. Dukla se během prvních dvaceti minut dostala čtyřikrát na trestnou lavici, z toho jednou dokonce až na dobu pěti minut za vyloučení Jiránka. Přestože se domácím povedlo všechny čtyři vyloučení ubránit, následný tlak po posledním oslabení už neustáli. Sebastian Gorčík, se v předbrankovém prostoru zorientoval po Březinově přihrávce nejlépe a mezi betony protlačil kotouč až do branky prakticky stejným způsobem, jako se to povedlo Illéšovi na druhé straně o pár minut dříve - 1:1. V posledních dvou minutách první třetiny se následně nic nestalo a hráči odcházeli do kabin smírně.

Po třech odehraných minutách ze druhé třetiny se Dukla dostala do obrovské šance. Po tlaku, který vytvářel Vsetín od začátku periody, našel Harkabus přihrávkou od střídačky úplně volného Zadražila na opačném křídle. Zadražil se dostal do úniku, stačilo si vybrat, kam kotouč poslat. V brankovišti domácího forvarda vychytal Gába. V tu chvíli se hra otočila a začala tlačit Dukla. I přes všechen tlak však ve 33. minutě slavili hosté. Pechanec dokázal postrčit puk do jízdy pro Davida Březinu, který se vydal vstříc Zhukovovi. Ruského brankáře prostřelil ránou do teploměru, čímž poslal hostující celek poprvé v sérii do vedení – 1:2. O necelou minutu později dostala Dukla možnost první přesilové hry v utkání, ve které mohla srovnat po šancích Pekra, který pálil z kruhu tvrdě na Gábu nebo naopak střelami z modré od Dundáčka. Vsetín zvládl přesilovou hru ubránit, a udržet si tak vedení až do samostné sirény, která ukončila druhou část příznivěji pro celek hostí.

Po začátku třetí třetiny nabídla Dukla Vsetínu možnost další přesilové hry. Naopak od těch předešlých se hostům podařilo tuto přesilovku využít a odskočit Dukle již o dvě branky. Střelu zprava vyslal na branku Zeman, Zhukov jeho pokus na vzdálenější tyč vyrazil. Kotouč si ale našel jako prvního Bartka, který ho ihned přistrčil Romanu Vlachovi. Vlach už měl dorážku velice jednoduchou a do prázdné klece pohodlně dorazil – 1:3. Čas se domácím velmi rychle krátil, zápas však u konce ještě zdaleka nebyl. V 52. minutě se Tomáši Čachotskému povedla parádní akce. Po propadu vsetínské obrany dostal od Havránka přihrávku přesně za obranu a od modré šel na branku sám. Únik zakončil pověstným blafákem, na který ani v tomto případě neměl Gába nárok a snížil na 2:3. Tento gól přinesl na domácí střídačku opět naději zvrátit zápas. Ze hry neuplynuly ani tři minuty a bylo srovnáno. Parádní souhru na jeden dotek nastartoval Juda, který našel přesně za brankou Lichance. Slovenský útočník na nic nečekal, všiml si před brankou zcela volného Matěje Pekra, který na nic nečekal a střelou z první prostřelil Gábu přesně k pravé tyči - 3:3. Do konce se již nic nestalo a hráči se připravovali na prodloužení.

V prodloužení Valachům pomohla dokonce třikrát branková konstrukce, která zazvonila za Gábou ve větších či menších šancích. Vsetín měl možnost prodloužení ukončit v závěru díky přesilové hře po vyloučení Zadražila. Ta se domácím podařila ubránit a od konce zápasu už hráče dělily jen samostatné nájezdy.

Jako první se při nájezdech rozjel Čachotský. Opět šel do blafáku, tentokrát ale do forhendu. Položil si Gábu na led a následně dopravil puk do horní části prázdné klece. Další nájezd proměnil až Zeman ve třetí sérii, kdy prostřelil Zhukova mezi betony. Nájezdy se dostaly až do sedmé série, kdy nejprve Vlach napálil břevno, ale puk po tančení na brankové čáře dál nepokračoval. Ihned po něm se rozjel Tomáš Havránek a střelou mezi betony rozhodl dnešní klání.

Ohlasy trenérů

Roman Stantien (VHK ROBE Vsetín): Polovinu první třetiny jsme hráli v početní převaze, ale nic z nás nevypadlo a nezužitkovali jsme jí. Potom jsme dostali gól na 0:1 a i když jsme v závěru vyrovnali na 1:1, tak to byl jeden z důležitých aspektů, že jsme zápas nevyhráli. Druhá třetina byla z naší strany lepší a pak jsme vedli 3:1, ale po našich hrubých chybách domácí vyrovnali. V prodloužení jsme měli ze začátku více šancí my, poté Dukla nastřelila tři břevna. K nájezdům se nechci vyjadřovat, nevím... Z mého pohledu se nám stalo poprvé, že nám uznali gól, který jsme nedostali a také nyní nájezd Romana Vlacha byl gól. Není to chyba rozhodčích, ale někoho jiného, který za to zodpovídá. V této fázi, ve vyřazovacích bojích, by měla být branková kamera.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Zápas se mi hodnotí dobře vzhledem k výsledku, že kluci v sobě našli sílu a dokázali s nepříznivým výsledkem něco udělat. Ale první třetina není cesta pro play-off; se vším respektem k soupeři, jenž nastoupil velice dobře a měl o něco větší odpočinek než my, s čímž jsme počítali. Ale pokud máme v první třetině jedenáct trestných minut, přijdeme o hráče z první lajny a o jednoho beka, tak to prostě není vstup do zápasu, který bychom si přáli. Musíme se z toho poučit. Jestli chceme být v play-off úspěšní, tak znovu říkám, že takové chyby nesmíme opakovat. Tentokrát jsme ještě dostali šanci zápas zachránit, ale příště už jí dostat nemusíme a mohlo by nás to stát zápas. Každopádně disciplína je problém, který nás v poslední době hodně trápí.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie