Začíná velké finále Kladno – Dukla, do Extraligy postoupí jen ten nejlepší

16.04.2021 / Vladimír Šťastný

Celých deset dnů uplynulo od čtvrtého vítězství týmu HC Dukla Jihlava v semifinálové sérii se Vsetínem, týmu z Vysočiny se tak otevřela cesta k velkému finále Chance ligy pro sezonu 2020/21. Nyní je za dveřmi start právě finálové série, kdy vyzve Duklu soupeř asi z nejtěžších – Rytíři Kladno. Středočeši měli na regeneraci sil před finále stejný čas jako Dukla, na jejich hokejkách skončil v semifinále ambiciózní celek HC RT TORAX Poruba. Kladno vyhrálo taktéž v nejkratším možném termínu 4:0 na zápasy. Finálové série začíná první dvojicí zápasů na kladenském ČEZ stadionu. Oba zápasy, jak v sobotu 17. dubna, tak i v neděli 18. dubna 2021 začínají v 18 hodin. Bohužel i nadále se vinou současné pandemie koronaviru hrají zápasy bez diváků. Zápasy tak můžete tradičně sledovat psaným přenosem na webu onlajny.com a permanentkáře jistě potěší stálá možnost sledovat zápasy zdarma na hokejkaTV.
Již nyní můžete Duklu podpořit koupí virtuální vstupenky na domácí 3. zápas a 4. zápas.

Když jsme před semifinále play off se Vsetínem psali, že se utkávají dva velikáni českého a československého hokeje, v souboji s Kladnem platí, že se jedná u velikány pouze československého hokeje. Oba celky, jak Kladno, tak i zejména Jihlava, po vzniku samostatné České republiky v roce 1993 ztratily hodně ze svého lesku z dob Předlistopadových. Dukla totiž od ročníku 1993/94 doposud odehrála v nejvyšší soutěži pouze osm sezon, Kladno je pak na tom s jedenadvaceti extraligovými sezonami z celkových osmadvaceti poměrně lépe. Nicméně ani dvě desítky extraligových sezon se do historie kladenského hokeje nazapíší zlatými písmeny. Středočeši totiž za tu dobu dosáhli jen na jedno třetí místo, v ostatních sezonách spíše paběrkovali, většinou až za desátým místem tabulky.

Cesta obou celků do finále byla odlišná. Kladno, jako vedoucí tým soutěže po základní části, mělo při předkole volno, stejně jako Dukla. Ve čtvrtfinále byl Kladnu za soupeře tým HC Slavia Praha a celek, který vlastní hokejová legenda Jaromír Jágr, zvítězil 4:1 na zápasy (3:1, 2:1 pr., 5:6 pr.. 4:2, 6:4). V semifinále potom Kladno vyřadilo tým HC RT TORAX Poruba 4:0 na zápasy (5:3, 6:2, 4:1, 4:3 pr.). To Dukla si postup mezi čtyřku nejlepších týmů druhé nejvyšší české hokejové soutěže vybojovala až po sedmizápasové bitvě s týmem HC Stadion Litoměřice 4:3 v sérii (2:1, 1:4, 3:6, 2:5, 4:2, 3:2 pr., 3:1). V semifinále pak stačily Dukle k vyřazení Vsetína pouhé čtyři zápasy, i když na ledě se hrálo ve všech duelech na doraz až do závěrečné minuty. Dvě utkání se dostaly po dvacetiminutovém prodloužení dokonce až k samostatným nájezdům. Výsledky zápasů Dukly se Vsetínem jsou 4:2 sn., 3:1, 2:1 sn. a 4:1.

Soupiska Kladna
Realizační tým Kladna

Hokejisté Kladna hráli v letošním ročníku Chance ligy po jednosezonním působení v Tipsport Extralize ledního hokeje s jediným cílem – návratem mezi českou hokejovou elitu. A zatím se jim to daří bezezbytku. Základní část vyhráli s náskokem čtyř bodů před Duklou Jihlava a také přechod přes čtvrtfinále a semifinále byl pro ně spíše z kategorie jednodušších. Nicméně nyní je čeká ve finále pravděpodobně nejtěžší zkouška jejích odolnosti.

Podíváme-li se na statistiky hráčů Kladna ve vyřazovacích bojích, zjistíme, že v kleci působil pouze jeden gólman – kladenská jednička Andrej Košarišťan. Sedmadvacetiletý Slovák odchytal všech devět vyřazovacích utkání s úspěšností zásahů 89,96%. Čelil 229 střelám, z nichž za svá záda pustil třiadvacet puků. Průměr obdržených branek na zápas u něj činí 2,48 gólů na zápas. Pokud bychom hledali nějakou slabinu v kádrů Rytířů, tak by to měl být právě post gólmana. Jako dvojka působil v letošní sezoně v Kladně sparťanský odchovanec Adam Brízgala. Ten ovšem zasáhl v letošní sezoně pouze do třinácti duelů.

Mezi sedmi beky Kladna, kteří v play-off zasáhli do hry, si ve vyřazovacích bojích v rámci kanadského bodování zatím nejlépe vede Američan Zachary Frye, který má na svém kontě pět kanadských bodů za dva góly a tři asistence. O dva body za ním je dvojice beků, Rus Stěpan Zacharčuk (0+3) a další Američan ve službách Kladna Luc Snuggerud (0+3). Jakub Suchánek, kterého známe z působení v jihlavské Dukle zatím nasbíral v play off dva kanadské body (0+2).

Co se týče útočníků, tak si v play-off zatím nejlépe počínal hráč ostřílený kanadsko-americkou NHL Tomáš Plekanec. Osmatřicetiletý útočník má na svém kontě již 12 bodů (4+8). Zdatně mu sekunduje další forward známý jihlavskému publiku – Ondřej Machala. Žďárský odchovanec odehrál v dresu Dukly v loňské sezoně čtyři zápasy. V letošním play-off má zatím na svém kontě devět bodů (8+1), čímž je nejlépe střílejícím kladenským hráčem ve vyřazovacích bojích. Stejně bodů jako Machala mají i Antonín Melka (7+2) a Nicolas Hlava (3+6). Nejstarší hráč Chance ligy a zároveň majitel Rytířů, devětačtyřicetiletý Jaromír Jágr, získal zatím osm bodů (1+7). V kádru Kladna je ještě útočník Tomáš Pitule, který má za sebou taktéž působení v Dukle Jihlava. V dresu s ježkem na hrudi odehrál v minulých sezonách třiatřicet utkání.

POSLEDNÍ ZÁPAS KLADNA

Semifinále play-off Chance ligy – 4. zápas: HC RT TORAX Poruba – Rytíři Kladno 3:4 pr.

Branky a nahrávky: 4. Kozák (Szathmáry), 41. Korkiakoski (Jáchym, Voráček), 54. Pořízek (Kozák, Szathmáty) – 8. Machala (Jágr, Snuggerud), 16. Račuk (Filip, Marosz), 42. Pitule (Zacharčuk), 66. Plekanec (Suchánek, Machač). Vyloučení: 7:2. Využití: 1:0. Diváci: 0.

Rytíři Kladno: Košarišťan - Frye, Mikliš, Sorokin, Snuggerud, Zacharčuk, Suchánek, Zelingr - Jágr, Plekanec, Machala - Račuk, Filip, Marosz - Melka, Pitule, Hlava - Jelínek, Machač, Kubík.

POSLEDNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS

25. kolo Chance ligy 2020/2021: HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno 4:3 sn.

Branky a nahrávky: 20. Harkabus (Zadražil, Černý), 25. V. Brož (Lichanec), 32. Dundáček (Fronk, Pekr), rozh. náj Fronk – 42. Hlava, 43. Zacharčuk (Machač), 52. Jágr (Plekanec, Kubík). Rozhodčí: Valenta, Marek - Zídek, Tvrdík. Vyloučení: 9:10. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 0. Střely na branku: 25:35 (9:9, 11:13, 4:9 - 1:4). Zblokované střely: 8:15. Vhazování: 35:32. Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3.

Dukla: J. Brož – Dundáček, Kolář, Černý, Strejček, Bilčík, Eliáš, A. Dvořák – Čachotský, Skořepa, Havránek – Jiránek, Fronk, Illéš – Harkabus, Zadražil, Pekr – V. Brož, Lichanec, Juda.

Kladno: Brízgala – Frye, Mikliš, Kehar, Snuggeru, Zacharčuk, Suchánek, Ticháček – Melka, Plekanec, Kubík – Guman, Marosz, Račuk – Bílek, Machač, Jágr – Hajný, Filip, Hlava.

V posledním utkání vedla Dukla nad Kladnem doma po dvou třetinách 3:0. Nakonec však zvítězila až na nájezdy 4:3 a jedním z úspěšných jihlavských střelců byl Tomáš Harkabus. Právě tato dovednostní disciplína by mohla hrát ve finále rozhodující roli. Foto: Markéta Křížová

FINÁLE PLAY-OFF CHANCE LIGY

1. zápas: sobota 17. dubna 2021:
Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava (18:00)

2. zápas: neděle 18. dubna 2021:
Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava (18:00)

3. zápas: středa 21. dubna 2021:
HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno (17:30), ČT sport - podpořte Duklu koupí virtuální vstupenky

4. zápas, čtvrtek 22. dubna 2021:
HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno (17:30) - podpořte Duklu koupí virtuální vstupenky