Vítězný gól byl v mojí kariéře zatím nejdůležitější, hovoří Peter Lichanec

18.04.2021 / Tomáš Lysý

Skromný hrdina s novým účesem! Slovenský forvard Peter Lichanec se trefil ve druhém utkání play-off po sobě. Nejprve ve čtvrtém semifinále proti Vsetínu dal důležitou třetí branku, nyní rozřešil tajenku prvního finále v prodloužení. „Víme, že můžeme hrát s každým. Netřeba se ničeho bát. Jdeme do zápasu od začátku připravení, abychom ho ovládli, a jdeme za si svým cílem. Jako nyní,“ říká rodák z Prievidze, který velmi chválí jihlavské fanoušky. Ti podpořili svůj tým při odjezdu do Kladna!

Nejdůležitější trefu kariéry si schoval do čtvrtého finále play-off Chance Ligy sezony 2020/2021. Zápas rozhodl v čase 61:24 a Dukla tak po třech neúspěšných pokusech dokázala na kladenském ledě ve vyřazovacích bojích vyhrát. „Je to lehká otázka, jestli jsem dal zatím důležitější gól. Tento byl zatím nejdůležitější! Dostali jsme se do útočného pásma. Čagy házel puk na modrou čáru a viděl jsem, jak Bilča napřahuje, že bude střílet. Snažil jsem se mu vedle brány nabídnout. A viděl jsem, že brankář čekal přihrávku, neboť si Havran na středu křičel. Hodil mi puk a padlo to tam,“ říká slovenský útočník, který si zároveň myslí, že převaha Kladna nebyla až tak velká, jak by se statisticky dle střel mohlo zdát. „Jejich převaha byla určitě střelecká. Ale byly to střely z větší dálky, nikoliv moc nebezpečné nebo ze slotu, který jsme si celkem dobře pohlídali. Převaha Kladna byla spíše optická. Vyhráli jsme, to je důležité,“ dodává Peter Lichanec.

Dukla si tak výhrou v prvním finále ukázala, že může hrát s každým. I s vítězem základní části. A dala všem jasný vzkaz, že chce postoupit do Tipsport extraligy ledního hokeje. „Víme, že můžeme hrát s každým. Netřeba se ničeho bát. Jdeme do zápasu od začátku připravení, abychom ho ovládli, a jdeme si za svým cílem,“ hovoří odhodlaně Lichy, přičemž ví, že je třeba zlepšit minimálně statistiku vyhraných buly. Tu mělo Kladno lepší, vyhrálo poměrem 44:26. „Mají na buly fakt dobré hráče. Musíme se jim vyrovnat, najít na ně recept. Podívat se na nějaké video a snad to bude lepší,“ hledá recept na lepší zvládnutí důležitého aspektu každého zápasu hokejista, který si před finálovou sérií nechal udělat červený přeliv vlasů. „Dal jsem si dukláckou barvu. Už několikrát jsem viděl, že si hráči na rozhodující část sezony dají nějaký barevný přeliv. Je třeba si finále užít a vyhrát. Proto jsem to udělal,“ dodává.

Finálovou sérii si užívají i jihlavští fanoušci. Vzhledem k současné koronavirové situaci se na stadion dlouhodobě nesmí, proto hráče Dukly vyšli podpořit alespoň při odjezdu směr Kladno. Hráči sice tušili, že se nějaké vyprovodění chystá, ovšem takový počet jihlavských fanoušků nečekal nikdo. Bylo neskutečné, co příznivci červenožlutých barev při odjezdu klubového busu vytvořili! „Bylo to úžasné. Musíme jim poděkovat. S kluky v autobuse jsme si říkali, že je to krásné. Dával jsem to na Instagram a lidi mi psali, že je neskutečné, kolik lidí tam bylo. Bylo to velmi příjemné a krásné a děkujeme jim za to. Prostě nádhera a pro nás krásné gesto. Když fanoušky nevidíme na tribuně a nemohou s námi být, tak přišli takhle. Děkujeme! Jihlava žije hokejem a bude žít dále,“ uzavírá rozhovor slovenský sympaťák.

Peter Lichanec po výhře v prvním finále

Autor videa: Tomáš Lysý

Hodnocení trenérů: David Čermák (Kladno) – Viktor Ujčík (Dukla)

Autor videa: Rytíři Kladno

Sestřih zápasu: Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava 3:4 pr.

Autor videa: Tomáš Lysý