Finálové drama pokračuje v poslední dubnovou neděli za stavu 2:2 na Kladně

24.04.2021 / Vladimír Šťastný

Souboj dvou nejlepších celků letošního ročníku Chance ligy se přehoupl do své druhé poloviny. Odehrány jsou totiž čtyři zápasy z maximálních sedmi možných a stav série Kladno – Jihlava je nerozhodný 2:2 na zápasy. Výhoda domácích prostředí doposud vůbec neplatí, jak Kladno, tak posléze i Dukla své domácí zápasy prohrály. Hokejisté Dukly Jihlava by se vůbec nezlobili, kdyby tento trend pokračoval i nadále. Páté utkání série se hraje na ledě kladenského ČEZ stadionu v neděli 25. dubna 2021 v 17 hodin a přímým přenosem ho přenáší program ČT sport. Zápas můžete sledovat i na textových onlajnech nebo s permanentkou zdarma na webu hokejkaTV.

Stav série je zmiňovaných 2:2 na zápasy, v pátém utkání se tedy obrazně začíná od nuly, pouze s tím rozdílem, že se hraje již na pouhé dva vítězné zápasy. Výhoda domácího prostředí zatím nefunguje a, že by to tak mohlo být i nadále věří jihlavský střelec vyrovnávacího gólu z poslední minuty utkání čtvrtého zápasu Jiří Fronk. „Snad nám kladenský led bude svědčit a my půjdeme v sérii do vedení,“ řekl v pozápasovém rozhovoru právě po velice smolném čtvrtém zápase.

Pojďme se nyní ohlédnout za zápasy finálové série. Na Kladně v prvním utkání byli aktivnější domácí. Do vedení sice šla Dukla, ale po přestávce Kladno dvěma góly otočilo skóre. Dukla vyrovnala Havránkem ke konci druhé části na 2:2. Ve třetí periodě vedlo Kladno od 47. minuty zásluhou Plekance, jenže Dukla o tři minuty později vyrovnala Strejčkem. V prodloužení se hned ve druhé minutě prosadil jihlavský útočník Lichanec a Dukla tak urvala první výhru. Ve druhém duelu na Kladně hrála Dukla lépe, než v předchozím duelu a po úvodní dvacetiminutovce vedla 2:0. Domácí sice ve druhé části snížili, nicméně Dukla si již vedení nenechala vzít a navíc přidala i další dva góly.

Soupiska Kladna
Realizační tým Kladna

Za stavu 2:0 pro Duklu se série přesunula do Jihlavy. Dukla hned v 1. minutě třetího zápasu šla do vedení, nicméně tento rychlý gól ji spíše ublížil. Hosté v polovině periody vyrovnali a brankou do šatny šli do vedení. Když ve 28. minutě přidal Plekanec třetí gól Rytířů, bylo s Duklou ještě hůře. Jiskru naděje vykřesal vzápětí snížením Pekr, ale to bylo ze strany Dukly vše. Kladno ještě ve druhé části přidalo čtvrtý gól a ve třetí dvacetiminutovce pátou branku. Tento zápas se Dukle vůbec nevyvedl. To druhý den to bylo jiné. Hrál se pohledný hokej, ve kterém se skóre měnilo až ve 45. minutě, kdy se trefil v přesilovce přesně k tyči Jágr. Dukla se mocně snažila o vyrovnání, a to přišlo jen pár vteřin před koncem třetí části v power play. Puk zametl zblízka do sítě Fronk. Z prodloužení uplynulo pouze 108 vteřin, když po levém křídle ujel kladenský Adam Kubík a střelou pod víko rozradostnil všechny fanoušky Rytířů, bohužel před rozhodujícím gólem měli být vyloučení dva hráči Kladna a sudí tak zásadně chybovali.

Družina hokejistů pod vedením trenérů Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila se musí na Kladně vyvarovat především vyloučení. V přesilovkách je totiž Kladno velice úspěšné. Onen poměr vyloučených je ve všech čtyřech utkáních celkem vyrovnaný – 28:26 v neprospěch Dukly, nicméně markantní je počet využití. Zatímco Dukla se trefila v přesilovce pouze jednou a bylo to právě v poslední minutě čtvrtého duelu, tak Kladno se v ve svých přesilovkách prosadilo hned pětkrát. Všechny prognózy však v dalším průběhu série mohou vzít za své. Nyní je před oběma celky pátý zápas, který jeden, nebo druhý tým znatelně přiblíží k vysněnému postupu do Extraligy.

Poslední vzájemný zápas

4. zápas finále play off Chance ligy 2020/21: Jihlava – Kladno 1:2 pr.

Branky a nahrávky: 60. Fronk (Čachotský) – 45. Jágr (Snuggerud, Plekanec), 63. Kubík (Mikliš). Rozhodčí: Petružálek, Pražák – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 5:7, navíc Račuk (KLA) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 0. Střely na branku: 28:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Dukla: Zhukov – Dundáček, Bukač, Černý, Mareš, Bilčík, Strejček, Eliáš – Harkabus, Fronk, Illéš – Čachotský, Lichanec, Havránek – Jiránek, Zadražil, Pekr – Chlubna, Čermák, Brož

Kladno: Košarišťan – Mikliš, Frye, Snuggerud, Sorokin, Suchánek, Zacharčuk, Zelingr – Machala, Plekanec, Jágr – Kubík, Marosz, Hlava – Melka, Pitule, Račuk – Jelínek, Machač, Bílek

Jihlavští hokejisté sice na konci čtvrtého duelu vyrovnali na 1:1 a v prodloužení mohli mít díky srovnání o maličko navrch, jenže bylo to Kladno, které se radovalo a srovnalo stav série na 2:2. Dukla nyní doufá, že bude nevýhoda domácího prostředí platit i nadále. Foto: Markéta Křížová

Rozpis dalších zápasů FINÁLE PLAY-OFF CHANCE LIGY

5. zápas: neděle 25. dubna 2021:
Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava (17:00, ČT sport)

6 zápas, uterý 27. dubna 2021:
HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno (17:30, ČT sport)