Byl jsem si jistý, že gól uznají, usmívá se Tomáš Jiránek

26.04.2021 / Tomáš Lysý

53:56. Čas jednoho z nejdůležitějších gólů útočníka Tomáše Jiránka v kariéře. Jeho výborná teč střely Tomáše Havránka zapadla pod horní tyčku kladenské branky a po krátkém požehnání rozhodčích u videa poslala Duklu do vedení 2:1. Červenožlutí náskok do konce šestého finálového zápasu udrželi a jediné vítězství je dělí od postupu do Tipsport extraligy ledního hokeje. „V utkání jsme si pomohli přesilovkou, což nás nakoplo. Pak jsme dali další gól při signalizovaném trestu v power-play. Udrželi jsme vedení a zápas ukopali do konce,“ usmívá se urostlý forvard.

„Vítězství bylo těžké, ale sladké. Jsme rádi, že se nám podařilo zápas ubojovat. Závěr byl krušný, ale zvládli jsme to a těší nás, že vezeme vítězství,“ začíná s hodnocením zápasu Tomáš Jiránek a má pravdu. Dukla zvládla na kladenském ledě další obrat, tentokrát z nepříznivých 0:1 na 2:1. A jak „Jiras“ říká, Jihlavští si pomohli přesilovkami. První z jejich tref padla při přesilové hře pět na čtyři, druhá v signalizované početní výhodě, kdy gólman Maksim Zhukov rychle odjel na střídačku a Dukla poslala na led šestého plejera.

Krátce na to přišla chvíle Tomáše Jiránka. Jihlavský forvard si počkal na nahození od Tomáše Havránka a nekompromisně puk poslal pod břevno. „Viděl jsem, jak tam Havran střílí. Puk nešel vyloženě nad břevno. Tak jsem si byl docela jistý, že to byl gól a nikoliv vysoká hůl,“ hlásí o svém gólu, který rozhodl zápas. Dukla totiž zápas díky velké obětavosti dovedla do vítězného konce. I pátý zápas tak vyhrál venkovní tým. „Já bych to přisuzoval tomu, že nechodí lidi. Domácí prostředí se maže. Je víceméně jedno, jestli hrajeme doma nebo venku. Možná nám sedí menší kladenské kluziště. Budeme se to snažit zlomit doma a věřím, že postoupíme,“ hlásí odhodlaně útočník s číslem 91.

Tomáš Jiránek po výhře v pátém finále

Autor videa: Tomáš Lysý

O uznání branky si byl jistý také obránce Tomáš Černý. „Věřil jsem za každou cenu. Situaci jsem moc neviděl, až pak nahoře na kostce. Ale stoprocentně jsem věřil, že to bude gól,“ hlásí jihlavský zadák, který přihrávkou nabil útočníkovi Matěji Pekrovi a ten dělovkou srovnal na 1:1 krátce po jediné kladenské trefě. „Kdyby to takhle šlo pořád a dáme gól, tak to bude nejlepší. Když takhle Pekymu nahrajeme, protože on to umí trefit,“ ohlíží se za první brankou Dukly.

Také Tomáš Černý přisuzuje pět výher hostí během pěti zápasů finále chybějícím divákům. „Jak nejsou domácí diváci, kteří domácí tým ženou, tak to je nevýhoda. Podařilo se nám vyhrát všechna utkání venku, protože doma jsme nebodovali, ale teď přijedeme k nám domů a určitě to budeme chtít ukončit a urvat,“ říká s velkým odhodláním na závěr rohovoru.

Tomáš Černý hodnotí výhru v pátém finále

Autor videa: Tomáš Lysý

Trenéři: David Čermák (Kladno) - Viktor Ujčík (Dukla)

Autor videa: Rytíři Kladno

Sestřih zápasu: Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava 1:2

Autor videa: hokejkaTV