Poslední domácí zápas sezony přichází. Dukla v očekávané bitvě vyzve kladenské Rytíře

26.04.2021 / Tomáš Lysý

V letošní sezoně odehrála Dukla na domácím ledě rovných pětadvacet zápasů. Nejdůležitější z nich byl hrán patrně 30. března 2021, kdy Jihlava v sedmém čtvrtfinále zdolala Litoměřice a postoupila do semifinále. Nyní přichází vrchol nejvyšší. HC Dukla Jihlava totiž vyhrála pátý zápas finále na ČEZ stadionu a ujala se vedení v sérii o postup do nejvyšší české hokejové soutěže 3:2 na zápasy. Matematika je tak jednoduchá. Pokud svěřenci trenérů Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila v úterý 27. dubna 2021 v CZ LOKO Aréně porazí Rytíře Kladno, postoupí po čtyřech letech do Tipsport extraligy ledního hokeje. Utkání startuje od 17:30 hodin, přímým přenosem ho vysílá program ČT sport, dále ho můžete sledovat na hokejkaTV (pro permanentkáře zdarma) a nebo textovým přenosem na onlajnech.
I nadále platí, že Duklu můžete podpořit koupí virtuální vstupenky.
Zápasový bulletin DUKLÁK na šesté finále si můžete stáhnout zde.

Charakter opět ukázán. Hokejisté Dukly se oklepali ze dvou domácích porážek proti Kladnu, které tak po čtyřech zápasech finále srovnalo stav série na 2:2. Páté utkání na kladenském ledě se opět stalo kořistí venkovního týmu. Jihlava sice v polovině zápasu inkasovala jako první, nicméně krátce poté srovnal svojí klasickou ránou při početní výhodě útočník Matěj Pekr a v čase 53:56 zmrazil kladenské příznivce úspěšnou tečí Tomáš Jiránek. Je velkou zajímavostí, že ve finálové sérii se tedy zatím ani jednou neradoval domácí tým. Nyní je nejvyšší čas, aby začalo platit otřepané pořekadlo všude dobře, doma nejlíp.

Soupiska Kladna
Realizační tým Kladna

Pokud se podíváme na statistiku domácích zápasů Dukly, tak červenožlutí v sezoně 2020/2021 vyhráli na domácím ledě sedmnáct utkání, naopak osmkrát odešli z ledu poraženi. Až právě ve finále proti Kladnu se Jihlavě stalo, že by prohrála doma dva zápasy po sobě. Celý A-tým Dukly věří, že se červenožlutým na třetí finálový pokus podaří doma vyhrát. Přesně tohle říkali na rozhovorech po pátém utkání obránce Tomáš Černý a útočník Tomáš Jiránek.

Důležitým aspektem zápasu budou i fyzické a psychické síly. První uvedená vlastnost je u obou týmů prakticky stejná, hráči Dukly i Kladna již jedou na doraz. Jihlavští hokejisté odehráli od začátku play-off celkem 16 zápasů během 39 dnů (počítáno k 27.4.), Rytíři pouze o dva zápasy méně. K tomu je třeba připočíst i prodloužení, ve kterém Jihlava odehrála 74 minut (tedy více jak jeden zápas), naopak Kladno jen 22 minut (tedy něco málo přes jednu třetinu). Lepší psychické rozpoložení by aktuálně mělo být na straně Jihlavy, jelikož Kladno jakožto největší předsezonní favorit na postup si již porážku nemůže dovolit.

Oba týmy se již těžko mohou něčím překvapit. Dva zápasy v základní části (dva body pro Duklu za domácí výhru na nájezdy, čtyři body pro Kladno), k tomu dalších pět zápasů v play-off. Jedno je naprosto jisté. Pokud se po základní hrací době nerozhodne, bude se hrát tak dlouho, dokud nepadne branka. Platí totiž pravidlo, že od čtvrtfinále dále následuje po nerozhodném stavu v základní hrací době v prvním až čtvrtém zápasu série jedno dvacetiminutové prodloužení a poté nájezdy. Pokud ale základní hrací doba nenabídne vítěze v pátém, šestém či sedmém utkání, hraje se až do vstřelení vítězné branky v prodlouženích, bez samostatných nájezdů. Fanoušci u televizních obrazovek či u mobilních zařízení se tak zajisté mohou těšit na pořádnou bitvu!

Poslední vzájemný zápas

6. finále play-off Chance ligy 2021: Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava 1:2

Branky a nahrávky: 31. Kubík (Melka, Račuk) – 34. Pekr (Černý, Čachotský), 54. Jiránek (Havránek, Lichanec). Rozhodčí: Zubzanda, Souček – Zídek, Bohuněk. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. Diváci: 0. Střely na branku: 47:24 (10:8, 13:9, 24:7). Zblokované střely: 9:5. Vhazování: 33:28. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Obrovská jihlavská radost přišla nejen v čase 53:56, kdy Tomáš Jiránek vstřelil vítěznou branku, ale zejména hned po závěrečném hvizdu. Jihlava i potřetí loupila na ledě Kladna a nyní si bude přát uzavřít letošní sezonu domácím vítězstvím. Foto: Nela Dittrichová

ROZPIS DALŠÍCH ZÁPASŮ FINÁLE PLAY-OFF CHANCE LIGY

6. zápas, úterý 27. dubna 2021:
HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno (17:30, ČT sport) - podpořte Duklu koupí virtuální vstupenky