1:3
(1:0, 0:2, 0:1)

Nepovedená druhá třetina rozhodla. Dukla si to ve čtvrtek rozdá o všechno

27.04.2021 / Tomáš Kalas

Ani napotřetí nedokázala ve finále vyhrát Jihlava doma. Přitom to měla rozehrané parádně a od 17. minuty vedla, jenže se rozhodlo ve druhé třetině. Tam mělo Kladno velkou převahu, dostalo se do vedení 2:1 a Jihlava marně stahovala náskok. V závěru navíc do rozhozené obrany přidal definitivní zásah z brejku Adam Kubík a rozhodl tím pádem o tom, že stav série je vyrovnaný. Ve čtvrtek se tak bude hrát o všechno a Dukla to bude chtít určitě zlomit - 1:3.
27.04.2021 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Dundáček, Bukač, Černý, Mareš, Bilčík, Strejček, Eliáš – Harkabus, Fronk, Illéš – Čachotský, Lichanec, Havránek – Jiránek, Zadražil, Pekr – Chlubna, Čermák, V. Brož
1

Rytíři Kladno

Košarišťan – Mikliš, Frye, Snuggerud, Sorokin, Zacharčuk, Suchánek – Machala, Plekanec, Jágr – Melka, Marosz, Kubík – Račuk, Pitule, Hlava – Jelínek, Machač, Guman
3
Branky a nahrávky: 17. Fronk (Illéš) – 31. Machač (Frye), 34. Suchánek, 58. Kubík (Melka). Rozhodčí: Pešina, Zubzanda – Jindra, Zídek. Vyloučení: 4:6, navíc Jiránek (JIH) 10 min. OT. - Snuggerud (KLA) 10 min. OT. Bez využití. Diváci: 0. Střely na branku: 27:26 (10:7, 3:12, 14:7). Zblokované střely: 7:13. Vhazování: 32:39. Průběh utkání: 1:0, 1:3.

Průběh utkání

Dukla zahájila šesté finálové utkání o poznání aktivněji než soupeř a vytvářela si od první minuty více střeleckých a brankových příležitostí. Na začátku třetí minuty dobře zapracovala čtvrtá jihlavská formace a Chlubna hledal spoluhráče před brankou, Košarišťan byl ale v reakci rychlejší a zamezil tomu, aby přihrávka na Čermáka prošla. Kladnu nepomáhala ani častá vyloučení v první třetině, ze kterých Dukla sice nijak neprofitovala, ale měla hru co nejdále od vlastní branky. Na konci 11. minuty ale přesto měl šanci v početní výhodě Fronk, který z levého kruhu ale napálil jenom hostujícího brankáře.

Rytíři pookřáli až ve druhé části třetiny a měli několik závarů, Dukla navíc nemohla vyhodit jinak než na icing a Zhukov se musel pořádně ohánět. Bezbrankové skóre zlomila situace ze začátku 17. minuty. Nenápadná střela jednoho z domácích propadla Košarišťanovi do brankoviště a vznikla z toho nepřehledná situace, kterou vyřešil po několika pokusech Jiří Fronk nekompromisní střelou z kruhu. I přesto, že v závěru měli hosté navrch, branku nepřidali a Jihlava držela důležité vedení.

Ve druhé třetině se obraz hry však úplně otočil. Jihlava sice dlouho hrála dobře z obrany a nepouštěla hosty do vyložených tutovek, navíc ubránila i dvě oslabení, ale směrem dopředu byla bezradná a vyslala na Košarišťana za 20 minut jenom tři pokusy. Na konci 31. minuty tak přišlo zasloužené srovnání. Přitom to začalo nevinnou přihrávkou za brankou Jihlavy, kterou zastavila ležíci hůl Strejčka. Frye tak rychle reagoval, nahrál na pravý kruh pro Patrika Machače, který se trefil přesně křížem k tyči a bylo srovnáno. Pro Duklu to navíc nebylo vše a v čase 33:35 inkasovala podruhé. Nepřesné vyhození zachytil na modré Jakub Suchánek a o tyč dal Kladnu důležité vedení.

Pokud tak chtěli domácí pomýšlet na to, že by mohli slavit postup na domácím ledě, museli zlepšit útočnou fázi. Jenže to šlo přes zkonsolidovanou obranu Kladna jenom velmi těžko. Do pořádného tahu se dostali Jihlavští až na přelomu třetiny, kdy největší příležitost měl v úniku Jiránek, který ale napálil jenom betony kladenského brankáře. Na konci 50. minuty přišla pro Duklu přesilovka 4 na 3 a v ní se pálilo na branku, přičemž po pokusu Harkabuse z levého kruhu se už domácí střídačka lehce radovala, ale břevno hostující branky radost utnulo. V závěru se nemohla Dukla již dostat do velkého tlaku, naopak do otevřené obrany zakončil spolehlivě svůj nájezd v čase 57:07 Adam Kubík a bylo vyřízeno. Po prohře 1:3 tak Duklu čeká opravdu poslední zápas sezony, ve kterém půjde absolutně o všechno.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Příčiny porážky jsou ty, že jsme neměli takové to štěstí, které jsme potřebovali k tomu, abychom šestý zápas zvládli. Šli jsme do vedení a kluci zaslouží absolutorium. Nechali na ledě všechno, bohužel hokejka za bránou umožnila soupeři vyrovnávací "nahrávku". To ale k hokeji prostě patří. Jak nám někdy štěstí přeje, tak nyní nepřálo. Měli jsme ve třetí třetině za stavu 1:2 nějaké šance, břevno... Kladno podržel gólman, ale to k tomu také patří. Nemáme se vůbec za co stydět a když prohrát, tak takhle. Žijeme svůj sen dál a jedeme na rozhodující zápas do Kladna!

Fotogalerie utkání

Fotogalerie