Věřte nám a my Vás nezklameme, děkuje fanouškům hlavní trenér Viktor Ujčík

29.04.2021 / Tomáš Lysý

Je těžké po takovém utkání předstoupit před mikrofony, diktafony a kamery. Viktor Ujčík však ukázal, proč je jednou z legend českého hokeje, proč vyhrával tituly a proč byl volen extraligovým sympaťákem. Naprosto trefně zhodnotil šestý zápas, ve kterém Dukla nevyužila postupový mečbol a série se tak rozhodne ve čtvrtek na ledě Kladna. „Nemáme se vůbec za co stydět a když prohrát, tak takhle. Žijeme svůj sen dál a jedeme na rozhodující zápas do Kladna,“ hlásí hlavní kouč A-týmu.

Určitě se v něm mísily pocity, jaké by bylo uspět a na domácím stadionu (byť před prázdnými tribunami), oslavit postup do Tipsport extraligy ledního hokeje. Viktor Ujčík věděl, že vysněný cíl byl blízko, ale zároveň půl zápasu daleko. „Neměli jsme takové to štěstí, které jsme potřebovali ke zvládnutí šestého zápasu. Šli jsme do vedení, bohužel hokejka za bránou umožnila soupeři vyrovnávací nahrávku. To ale k hokeji patří. Někdy nám štěstí přeje, jindy ne. Ve třetí třetině za stavu 1:2 jsme měli nějaké šance, břevno… Kladno podržel gólman, to k tomu také patří,“ hodnotí výstižně šestý zápas trojnásobný mistr světa. „Nemáme se vůbec za co stydět a když prohrát, tak takhle. Kluci zaslouží absolutorium, nechali na ledě všechno. Ale žijeme svůj sen dál a jedeme na rozhodující zápas do Kladna,“ dodává jihlavský trenér.

Hokejová štěstěna se tentokrát přiklonila na kladenské hole. Za stavu 1:0 v polovině druhé třetiny se jihlavská přihrávka odrazila od ležící hole u brány přesně na hokejku kladenského forvarda, který vyrovnal. „V šestém utkání bylo spoustu situací, které se přiklopily pro soupeře. Na ledě Kladna se naopak přiklopily pro nás. Hokej dokáže být někdy krutý a někdy naopak krásný. Doufám, že jeho přívětivější stranu poznáme v sedmém zápasu na Kladně,“ věří Viktor Ujčík v to, že bude pokračovat série výher hostí. Ve finále zatím totiž ani jednou ze šesti zápasu nevyhrál domácí tým.

Viktor Ujčík se rozhodně nebojí toho, že by jihlavským hokejistům docházely síly. „Určitě budeme mít dostatek sil. Kluci odevzdávají prostě v každém zápasu maximum, ale zároveň si utkání užívají. Hrát finále proti Kladnu na sedmý zápas je motivace sama o sobě. Vůbec se nebojím, že by na rozhodující zápas neměli sílu. Mají jí a budou se rvát jako psi,“ sděluje bývalý vynikající hokejista, který oceňuje kvality obou týmů. „Kladno dokázalo, že má hodně zkušený tým a dokáži s tlakem pracovat. Ale my to dokážeme taky a sedmý zápas rozhodnou maličkosti. Tak to v hokeji chodí. Víra, odhodlanost a touha nás dostane tam, kam budeme chtít,“ dodává legendární jedenáctka.

Jihlavští hokejisté se musí vypořádat s místy extrémně tvrdou hrou, kterou Kladno aplikuje. Zejména ruský kyklop Stepan Zakharchuk si nebere servítky. Jeho zákrok z pátého zápasu na Matěje Pekra poslala Dukla na disciplinární komisi, ale potrestání kladenského obránce se nedočkala. Týž hokejista tak mohl útočit dále a i v šestém utkání si (spolu s Tomášem Plekancem), vyhlédl opět „Pekyho“, předtím Tomáše Jiránka… „Zákrok z pátého zápasu se nám nezdál úplně košer. Respektujeme rozhodnutí disciplinární komise, která rozhodla tak, jak rozhodla. Hraje se finále a nedá se nikdo moc ochránit. Soupeř hraje styl, který umí a nese jim úspěch. My nemůžeme čekat, že od tito hráči soupeře budou něco vymýšlet, míchat… Hrají jednoduchý, účelný hokej a dohrávají. Tak to prostě chodí. Tím, že někdo dohrává častěji, je větší pravděpodobnost, že to nějakým způsobem přežene. Patří to k hokeji a my se na to nebudeme vymlouvat,“ hledí pouze na víru ve schopnosti vlastních hráčů Viktor Ujčík.

Někdejšího vynikajícího střelce naopak těší podpora jihlavských fanoušků. Ti vyprovodili hráče při odjezdu na pátý zápas do Kladna, poté je po vítězném návratu bouřlivě přivítali, následně během šestého zápasu i po něm skandovali zvenčí poblíž kabiny A-týmu. Bojovníci v červeném a žlutém prostě fanoušky dokonale pobláznili. „Doba je, jaká je. Jsme rádi, že fanoušci jdou s námi a děláme jim radost. Jejich podpora pro nás moc znamená a až si kluci zase prohlédnou příspěvky na sociálních sítích, tak jim to dodá další sílu a odhodlanost uspět na Kladně!,“ myslí si Viktor Ujčík a na závěr rozhovoru připojuje pro jihlavské fanoušky vzkaz: „Děkuji hlavně fanouškům. Věřte nám a my vás nezklameme. Díky!“

Viktor Ujčík o šestém finále a před rozhodujícím sedmým zápasem

Autor videa: Tomáš Lysý