5:2
(4:1, 0:1, 1:0)

Hokejovou pohádku do konce Jihlava nedotáhla, ale padla se vztyčenou hlavou

29.04.2021 / Filip Ardon

Ačkoliv do sedmého zápasu šla Dukla skvěle nabuzená, v čase 18:31 to vypadalo pořádně bledě. To Račuk zvyšoval už na 4:0 a na kladenském stadionu už byla cítit jistota postupu. Dukla však nedala vůbec nic zadarmo a 35 sekund před koncem první třetiny snížil na 1:4 Jiří Fronk. Po zbývající dvě periody ale Jihlava byla Kladnu více než důstojným soupeřem a přiblížila se ještě brankou Petera Lichance ze 27. minuty. I přes maximální nasazení ale snový obrat nevyšel. Prohra 2:5 tak znamená konec snu o extralize, ale za výkony, které jihlavští hráči předváděli (nejenom) po značnou část play off, zaslouží Dukláci absolutorium.
29.04.2021 17:00, Chance Liga - 0. kolo

Rytíři Kladno

Košarišťan – Frye, Mikliš, Snuggerud, Sorokin, Suchánek, Zacharčuk – Machala, Plekanec, Jágr – Hlava, Marosz, Kubík – Račuk, Pitule, Melka – Jelínek, Machač, Guman
5

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Dundáček, Eliáš, Černý, Mareš, Bilčík, Strejček, Bukač – Harkabus, Fronk, Illéš – Čachotský, Lichanec, Havránek – Jiránek, Zadražil, Pekr – Chlubna, Čermák, Brož
2
Branky a nahrávky: 8. Hlava, 9. Marosz (Jágr, Snuggerud), 12. Marosz (Kubík), 19. Račuk (Zacharčuk, Hlava), 60. Zacharčuk (Machač, Račuk) – 20. Fronk (Harkabus, Illéš), 27. Lichanec (Čachotský, Havránek). Rozhodčí: Pešina, Hradil, Hlavatý, Lederer. Vyloučení: 6:4, navíc Frye (KLA) 10 min OT. - Strejček (JIH) 10 min OT. Využití: 1:0. Diváci: 250. Střely na branku: 27:31 (13:11, 9:11, 5:9). Zblokované střely: 9:8. Vhazování: 37:29. Průběh utkání: 4:0, 4:2, 5:2.

Průběh utkání

Jihlava dostala hned v úvodu utkání k dispozici přesilovou hru, zápas se ale i přesto vyvíjel pro Rytíře. Nicolas Hlava už v osmé minutě zachytil chybnou rozehrávku soupeře, vypálil přesně a důležitou branku věnoval do nebe svému zesnulému bývalému trenérovi Miroslavu Fryčerovi – 1:0. Hned nato navíc Kladeňáci hráli přesilovou hru a rychle přidali další zásah. Jaromír Jágr vyslal před brankoviště střílenou přihrávku a Rostislav Marosz jeho pobídku usměrnil do sítě – 2:0. A domácí byli v laufu. Za chvíli vysunul Adam Kubík Rostislava Marosze šikovným obloučkem do úniku a zkušený forvard nezaváhal – 3:0. A Kladno dominovalo dál. Minutu před koncem si šikovně vyjel zpoza brány Marek Račuk a zamířil šikovně k bližší tyči – 4:0. Jihlava ale stále žila a v samém závěru třetiny snížila zásluhou Jiřího Fronka4:1.

Do druhé části vletěla Dukla podle očekávání daleko aktivněji a měla navrch. Kladenská defenziva v čele s jistým Andrejem Košarišťanem dlouho odolávala a přečkala i první obrovskou šanci, kdy puk proklouzal těsně kolem tyče. Hned vzápětí ale dostal Peter Lichanec kotouč před odkrytou klec a nezaváhal – 4:2. Hosté pokračovali i dál ve velikém náporu, přesilovou hru pěti proti třem ovšem využít nedokázali. Ve velké šanci byl Matěj Pekr, jeho snahu o vstřelení kontaktní branky ale zastavilo břevno. Stejně tak ale neuspěli v oslabení ani na druhé straně Tomáš Plekanec s Ondřejem Machalou.

Kladenské vedení tak bylo i ve třetím dějství dál jen dvougólové a pokračovalo drama. Domácí si nepomohli početní výhodou a Jihlava se dál hnala za snížením. Košarišťan ovšem chytal dál skvěle a šance mělo i Kladno. Jaromír Jágr mohl pět minut před koncem definitivně zlomit odpor soupeře, v úniku se ale neprosadil. Hosté v závěru zkusili risk bez gólmana. Do prázdné klece se naopak trefil Stěpan Zacharčuk5:2.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Cítil jsem na týmu, že to na nás nějakým způsobem dolehlo. Zrovna v sedmém zápasu finále jsme si bohužel vybrali špatných dvacet minut. Kluci pak ale zase ukázali, že jsou parta bojovníků, kteří se nikdy nevzdají. Měli jsme i trošku smůlu za stavu 2:4 pro Kladno a gólem jsme se mohli dostat na dostřel, ale nepadlo to tam. Nyní je v nás nějaká prázdnota a zklamání z toho, že jsme to nedotáhli. Když člověk skončí druhý v extralize, tak dostane medaili a nějak si to pak může užít. Je hrozně velký rozdíl prohrát finále o tom, jestli budete hrát příští rok extraligu nebo Chance ligu. Hrozně nás to mrzí, už kvůli skvělým jihlavským fanouškům a i kvůli všem. Bylo to hrozně blízko. Dneska skončil jeden sen a od zítřka začneme snít další.

Musím kluky pochválit za celou sezonu. Jak pracovali, jak se chovali, jak věřili společnému cíli - odehrát dobré play-off a dotáhnout to co nejdále, jak to půjde. Bohužel jsme si vybrali slabší chvilku ve finále a kvůli tomu nyní slyšíme, jak slaví soupeř. Hrozně to bolí a mrzí nás to.

Byla velká radost s tímto týmem pracovat. Kluci měli radost z hokeje a z toho, že nějakým způsobem dostali odměnu za tu práci před sezonou, v sezoně a prostě se vším, co s tím souvisí. Užili jsme si to, poděkovali jsme jim za to. Byla čest tyhle kluky trénovat a doufám, že si ten týmový duch, hrdost a dravost a chuť vítězit přeneseme do další sezony.

Děkuji, zdravím všechny fanoušky a věřím, že příště budeme my ti šťastní.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie