Je důležité najít cestu k výhře, když se ne zcela daří, říká Tomáš Čachotský

23.09.2021 / Tomáš Lysý

Dva domácí zápasy, plný počet šesti bodů. Jestliže proti Vsetínu mohli být trenéři s výkonem svých svěřenců spokojeni, tentokrát proti Přerovu panovala spokojenost jen do poloviny zápasu. Dukla po první třetině vedla 3:0, poté možná i díky náskoku začal mít její výkon sestupnou tendenci. „První třetina se nám celkem povedla. Soupeři jsme odskočili a měli nějaký polštář, ale výkon i přes výhru nebyl takový, jaký bychom si představovali. V těchto momentech je strašně důležité, že jsme zápas zvládli až do konce. Máme tři body, ale také máme sakra na čem pracovat,“ říká kapitán týmu Tomáš Čachotský po výhře 3:1.

Čím si vysvětlit, že výkon zejména ve třetí třetině nebyl úplně ideální? Lídr týmu na to má vysvětlení: „Vedení 3:0 je ošemetné. Výkon do konce zápasu nebyl takový, jaký bychom si představovali. Rozebereme to, trenéři nám ukáží video. Ale jak jsem říkal, je strašně důležité najít cestu k vítězství, když se nám ne zcela daří tak, jak bychom chtěli.“ Vzápětí ale ocenil i kvalitu soupeře. Přerov, třetí tým základní části uplynulého ročníku Chance ligy, nebude patřit k žádným ořezávátkům. „Mají dobrý tým. Budou hrát nahoře. Je to těžký soupeř se šikovnými hokejisty. Proto si vítězství ceníme,“ říká Tomáš Čachotský.

Od úvodu sezony má jihlavská devadesátka výbornou produktivitu. Ve třech zápasech zaznamenal „Čagy“ dvě branky a dvě asistence, příspěvkem 1+1 pomohl k druhé domácí výhře v sezoně. „Po buly vznikl chumel hráčů a Lichi parádně zapracoval, povedlo se mu puk vyšťourat a zakončit. Já sledoval puk do brány a když mne bek prováhal, tak jsem ho uklidil,“ popisuje svou 253. trefu za Duklu. Nedlouho poté přidal i jubilejní 500. asistenci, když přihrál na přesilovkovou branku Filipu Semanovi. „Byla to jedna z variant, kterou jsme chtěli v přesilovce vyzkoušet. V Porubě jsme jí také párkrát zkoušeli, ale nepadlo nám to tam. Zaplaťpánbůh, že nyní ano. Po prohře jsme potřebovali výhru na domácím ledě, což se povedlo,“ dodává jihlavská legenda.

Zároveň si i pochvaluje, jak tým v úvodu sezony pracuje kolem brankoviště. Již hráči Vsetína sem tam zajeli do brankáře Maksima Zhukova, který se nenechal rozhodit a vychytal nulu. Přerovští byli v tomto ohledu výrazně aktivnější, ale zadáci Dukly jasně ukázali, že tudy cesta nepovede. „Přerov na tom asi postavil taktiku, že do Makse půjdou a budou se ho snažit rozhodit. Naši obránci parádně pracovali a nenechali soupeře, aby do Maksima šli. Jasně jsme ukázali, kdo bude na brankovišti pánem a pro tým je tohle strašně důležité,“ těší Tomáše.

Zatímco Tomáš Čachotský válí v první lize, o patro výše se prosazuje další veterán Jaromír Jágr. Rozdíl mezi oběma hráči je ale ten, že jihlavský hokejista je teprve v polovině kariéry, jak sám často říká. „Přesně tak! S Džegrem jsem nemluvil, jak dlouho chce hrát a jestli také není v půlce,“ směje se devětatřicetiletý plejer, který má proti legendární “68“ k dobru deset let. „Sledoval jsem zápasy Kladna, hrál velice dobře a v jeho věku klobouk dolů. Gratuluji mu,“ dodává už s vážnějším hlasem a na závěr rozhovoru vzpomíná i na zesnulého dlouholetého maséra Dukly Libora Kuchyňu. Podívejte se na video!

Tomáš Čachotský po výhře 3:1 nad Přerovem

Tisková konference: Viktor Ujčík – Jakub Grof

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov 3:1

Autor videa: HZStv1