Čagy dělá v nájezdech pořád to samé a všichni mu to žerou, směje se Filip Eliáš

28.10.2021 / Tomáš Lysý

Neuvěřitelné. Jihlavští hokejisté ve druhé třetině proti Šumperku čtyřikrát inkasovali, z toho třikrát ve vlastním oslabení, a za stavu 1:5 na konci druhého dějství už málokterý fanoušek počítal s bodovým ziskem. Zdánlivě neřešitelný úkol ale Dukla zvládla a přetlačila Draky výsledkem 6:5 na nájezdy. „Světélko naděje pro nás byl gól na 2:5 před druhou přestávkou. V kabině jsme si řekli, že do třetí části musíme dát úplně všechno. Dali jsme a alespoň jsme vyhráli za dva body,“ hovoří obránce Filip Eliáš, který se na vítězném obratu podílel měrou více než výraznou!

Sympatický jihlavský bek, jehož věrným parťákem je bernský salašnický pes Karel, totiž nedlouho po parádním gólu Víti Brože na 3:5 v oslabení přihrál Jiřímu Fronkovi na branku na 4:5. Taktéž v oslabení. „Bylo jedině dobře, že jsem se také dokázali prosadit v početní nevýhodě, tlačit se do branky a vyhrát. Jirku jsem viděl, jak se mihl na středu kluziště. Tak jsem mu posunul puk a on to nejen trefil, ale dokonce i dorazil. Je to jeho zásluha,“ chválí svého spoluhráče, jehož střela orazítkovala spojnici břevna a tyče a po jeho dobré práci si šumperští hráči doklepli puk sami do sítě.

Jihlava se poté tlačila do ofenzívy. Vyrovnávací branka visela na vlásku a nakonec přišla. Přes nahrávku Vítězslava Brože se puk se štěstím dostal k Filipu Eliášovi, jemuž se na ose hřiště uvolnil velký prostor. „Podíval jsem se a nikdo přede mnou nebyl. Tak jsem zkusil svou oblíbenou střelu pod vyrážečku a prošlo to,“ popisuje svou trefu na 5:5, která byla jeho třetí brankou z posledních čtyř utkání. Při takové formě, navíc obránce, se mohl vydat i na samostatné nájezdy. „Stačilo mi, že mi to tam takhle padá,“ směje se „Eli“, který tuto disciplínu přenechal jiným, třeba Tomáši Čachotskému a jeho tradičnímu zakončení blafákem do bekhendu. „On dělá pořád to samé, ale všichni mu to žerou. Dělá to neskutečně a věřil jsem mu, že nájezd prostě dá,“ smeká klobouk před lídrem týmu.

Vítězná otočka určitě potěší, ale závěr první třetiny – nevyužité přesilovky pět na tři – a prakticky celá druhá třetina se čtyřmi inkasovanými góly jsou pro Duklu velkým varováním. „K prvním dvěma třetinám bych se vůbec nevyjadřoval. To byla tragédie. Navíc góly v oslabení… V přesilovkách se mají góly dávat a ne dostávat. Ale kluci a celá kabina ukázala, že když do toho kopneme, tak to dokážeme; máme na to. Třetí třetina totiž byla výborná,“ říká k celému zápasu jihlavský obránce a důsledně varuje i před dalším utkáním na ledě Kadaně, která doposud nezískala ani bod. „Když jsem tam první rok přišel, tak jsme 24 zápasů v řadě nevyhráli. Oni hrají nepříjemný hokej. Povinností je dovézt tři body,“ ví moc dobře Filip Eliáš.

Filip Eliáš po výhře nad Šumperkem

Tisková konference: Viktor Ujčík (Dukla) – Martin Janeček (Šumperk)

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – DRACI PARS ŠUMPERK 6:5 sn.

Autor videa: HokejkaTV