Cíl do druhého zápasu je jasný – musíme vyhrát, hlásí bojovně Lukáš Mareš

10.03.2022 / Tomáš Lysý

V play-off snad více než kdy jindy platí pravidlo – smutnit do půlnoci, radovat se do půlnoci. Zápasy jdou totiž v rychlém sledu za sebou. Pro Duklu po vstupním utkání čtvrtfinálové série bohužel platila první varianta, doma proti Přerovu padla 0:2. „Jednoznačně rozhodla produktivita. Měli jsme strašně moc šancí, které jsme nevyužili,“ hledá příčiny porážky obránce Lukáš Mareš.

Čtvrtfinálová série Dukla – Přerov svedla proti sobě dva vyrovnané týmy. I co se týče gólmanů. Bylo to vidět již v prvním utkání, kdy Maksim Zhukov inkasoval pouze jednou, druhý gól Přerova padl do prázdné klece. Ani fantastická úspěšnost zákroků 97,44% však Dukle nepomohla k výhře. Lukáš Klimeš, který začínal sezonu v Kometě Brno, totiž neinkasoval. „Oba týmy mají skvělé gólmany. U nás Maks, u nich Lukáš Klimeš. Jemu to tentokrát sedlo, všechno chytil a pomohl svému týmu dotáhnout zápas do konce,“ ohlíží se za vyrovnaným utkáním Lukáš Mareš. Rozhodla tak jedna chybka ze závěru druhé třetiny. Jihlavští sice zvládli dlouhé oslabení tří proti pěti, ovšem krátce po jeho konci inkasovali. „Kluci perfektně odbránili oslabení tři na pět. Pak si mysleli, že puk vyletí z pásma, tak dva vyjeli ven, ale bohužel ven nevyjel. Dali jsme soupeři šanci, kterou proměnil,“ popisuje klíčový moment zápasu.

Dalším důležitým milníkem byla střelecká efektivita Dukly. Šance byly, proměnění žádné. „Trápila nás produktivita. Měli jsme strašně moc šancí, které jsme nevyužili,“ ví moc dobře odchovanec jihlavského hokeje. Stejně tak si uvědomuje, že Přerovu ve třetí třetině stačilo zabetonovat se na vlastní modré čáře. „Přesně tak. My je mačkali, co jsme mohli a snažili se střílet, co to šlo. Možná jsme se pak sami lehce dostali pod nějaký stres a nevycházely nám ani nahrávky. Vyhořeli jsme na produktivitě. Ale když budeme důrazní a zatlačíme na soupeře, tak nám to tam padne,“ věří Lukáš Mareš v odlišný průběh dalších zápasů série.

Úvodní zápasy se domácím týmům nevydařily. První čtyřka po základní části vyšla naprázdno, naopak radovali se hosté – Přerov, Sokolov a z předkola play-off postoupivší Slavia s Prostějovem. „Všechny série mohou být dlouhé, ale my se zaměřujeme na tu naší. Ostatní týmy můžeme řešit až po našem utkání nebo až naše série skončí,“ říká na závěr mladý zadák.

Lukáš Mareš po prohře v prvním čtvrtfinále proti Přerovu

Tisková konference: Viktor Ujčík (Dukla) – Robert Svoboda (Přerov)

Autor videí: Tomáš Lysý

Sestřih ČF1: HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov 0:2

Video: HZStv1