0:2
(0:0, 0:1, 0:1)

Vstup do čtvrtfinále nevyšel. Dukla vyšla s Přerovem střelecky naprázdno

10.03.2022 / Tomáš Kalas

První čtvrtfinále nabídlo na jihlavském ledě velmi urputný a bojovný souboj, na jehož konci se nakonec radovali hosté. Zlomovým momentem duelu bylo dvojnásobné oslabení Dukly na konci druhé třetiny, což sice domácí hokejisté ubránili, ale na povedenou střelu Jakuba Hermana z přerovské přesilovky 5 na 4 již byli krátcí. Výhru Meopty jistil 13 sekund před koncem do prázdné branky Jan Svoboda a rozhodl o tom, že Přerov slaví první bod v sérii - 0:2.
10.03.2022 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Eliáš, Kachyňa, Valenta, Dundáček – Čachotský, Skořepa, Havránek – Harkabus, Zadražil, Helt – Seman, Menšík, Vítězslav Brož – Cachnín, Juda, Čermák
0

HC ZUBR Přerov

Klimeš – Kubeš, Kudělka, Dluhoš, Hrdinka, Ševčík, Krisl – Jakub Svoboda, Kratochvil, Jan Svoboda – Doležal, Süss, Goiš – Král, Pechanec, Herman – Matěj Svoboda, Dvořák, Indrák – Sebera
2
Branky a nahrávky: 40. Herman (Pechanec, Krisl), 60. Jan Svoboda (Krisl, Hrdinka). Rozhodčí: Bejček, Vrba – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 6:2. Využití: 0:1. Diváci: 1372. Střely na branku: 25:40 (12:11, 7:20, 6:9). Zblokované střely: 7:8. Vhazování: 40:31. Průběh utkání: 0:2.

Průběh utkání

Do prvního čtvrtfinálového souboje vstoupil v lepší formě Přerov, který od první minuty tlačil na soupeře a byl aktivnější. Avšak z úvodního náporu nedokázal nic vytěžit a Dukla přebrala po zbytek první třetiny otěže. Na konci páté minuty měl Klimeš v brance hostí práci po Čermákově střele z mezikruží, avšak zaskvěl se zákrokem betonem. Jihlava byla i nadále aktivnějším týmem a Klimeš byl ústřední postavou první třetiny i nadále. Na konci deváté minuty neuspěl nadvakrát v závaru ani Skořepa. První přesilovku série dostali ve 13. minutě Přerovští po faulu Harkabuse v útočném pásmu. A Meopta sehrála početní výhodu dobře, avšak proti Matouši Kratochvílovi vytáhl efektní zákrok betonem Zhukov. V dynamickém závěru třetiny si ještě Klimeš připsal důležitý zákrok proti Harkabusově střele v brejku 3 na 2 a první dvacetiminutovka tak skončila bez branek.

Co zůstalo do druhé třetiny, to byly emoce a strkanice. I díky tomuto se hrálo krátce po druhém buly 4 na 4 po potyčce Mareše s Dvořákem. Zubři byli v druhé třetině lepším týmem a vytvořili si několik příležitostí. Zhukov však Duklu držel dlouho na vyrovnaném stavu. Domácího brankáře nepřekonal ani Kubeš v tutovce z mezikruží, ani Tadeáš Král z hranice brankoviště v závaru. Když už v 27. minutě mysleli Jihlavští, že dostanou početní výhodu, tak byla původně anoncovaná přesilovka za zásah vysokou holí Krále po poradě rozhodčích odvolána. Domácí se dočkali hry 5 na 4 až v 33. minutě po vyloučení Krisla a největší šanci na prolomení skóre měl v 34. minutě Harkabus, švihem z levého kruhu ale nastřelil jenom tyč. Filip Helt pak po konci přesilové hry nevyužil velkou příležitost v podobě odkryté části branky. Dukla se pak dostala na konci druhé třetiny do dvojnásobného oslabení trvají minutu a 43 sekund. To sice s vypětím sil ubránila, osm sekund před koncem třetiny ale inkasovala. Jakub Herman se po přihrávce od Pechance dostal ke střele z pravého kruhu a vymetl vingl Zhukovovy branky.

Do třetí třetiny vstoupila Jihlava s velkým odhodláním srovnat skóre a start do třetí třetiny měla solidní. Kachyňovo nahození ve 42. minutě od modré překvapilo Klimeše a v poslední možnou chvíli zasáhl hostující brankář lapačkou. Tlak Dukly ale postupem času otupěl a příležitostí na srovnání ubývalo. Zubři výborně bránili obrannou modrou a Jihlava se dopředu těžko dostávala. A když už byl deset minut před koncem Harkabus sám před Klimešem, tak trefil jenom beton hostujícího brankáře. Navíc se domácí v závěru o větší tlak připravili vyloučením a ani hra bez brankáře jim nepomohla. Naopak 12 sekund před koncem trefil prázdnou klec Jan Svoboda a rozhodl o prvním bodu série pro Přerov.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (HC ZUBR Přerov): Věděli jsme, že musíme obstát ve vstupu do utkání. Očekávali jsme velký tlak domácích, stejně jako v posledním utkání zde. To se nám podařilo a hra byla vyrovnaná. Klíčovým bodem byla ve druhé třetině naše promarněná přesilovka pět na tři, ale se štěstím se nám podařilo vstřelit branku, která byla rozhodující. Ve třetí třetině jsme si říkali, že musíme zůstat ve stejné aktivní hře. Ale trošku jsme podlehli panice a zbytečně jsme odhazovali puk. Domácím to dávalo šance, ale Klíma vychytal nulu a to bylo pro tento zápas rozhodující.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Zápas se nám nehodnotí dobře, jelikož jsme první utkání čtvrtfinále prohráli. Nemohu klukům nic vytknout. Byla tam odhodlanost, chuť i obětavost, ale bohužel jsme o jednu branku zůstali pozadu. Zbytečným vyloučením v závěru jsme se připravili o nějaký tlak, který jsme si chtěli udělat, abychom třeba hráli power-play a měli výhodu jednoho hráče v poli. Ve čtyřech hráčích jsme tušili, že asi gól nedáme, tak jsme šli do rizika a odvolali gólmana. Zkusili jsme hru v pěti a nepodařilo se to. Zápas byl vyrovnaný a rozhodl ho jeden smolný gól. Bohužel jsme zahráli situaci špatně. Mohli jsme dostat ven puk z pásma, ale ze šance soupeře jsme inkasovali. Je to otevřený boj, zítra nás čeká další zápas a doufám, že v něm budeme šťastnější my.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie