Finálové série se za stavu 1:1 přesouvá do Jihlavy. Jeden z týmů si může vybojovat mečboly

06.04.2022 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté hráli v dosavadním průběhu play-off (čtvrtfinále, semifinále, finále) vždy dva zápasy na kluzištích soupeřů. A pokaždé měly tyto duely stejný výsledek. V prvním zápasu venku se radovala Dukla, druhý zápas naopak zvládl domácí tým. Znamená to tedy, že finále play-off Chance ligy, které začínal tým VHK ROBE Vsetín na domácím ledě, je vyrovnané 1:1 na zápasy. Nyní se série přesune do CZ LOKO Arény a dá se čekat, že na jihlavském svatostánku budou největší návštěvy od semifinále s Kladnem v březnu 2019. Proto neváhejte a zajistěte si vstupenky - veškeré info zde. Třetí finálový zápas je na programu ve čtvrtek 7.4.2022 od 17:30 hodin, druhé utkání o den později ve stejný čas. Fanoušci se mohou těšit na pestřejší doprovodný program i přestávkové soutěže.
Partnerem třetího utkání je společnost Swietelsky AG, čtvrté finále partnersky zaštiťuje Building Holding.

Stejně jako v předešlých sériích, také v této se oba týmy už nemají moc čím překvapit. Jihlava sehrála se Vsetínem v dosavadním průběhu soutěže rovných pět zápasů. Třikrát se z vítězství radovala Dukla, dvakrát šlágr Chance ligy opanoval Vsetín. Jihlavští hokejisté si do domácích odvet přivezli jednu urvanou výhru ze vsetínského ledu, kterou budou chtít doma potvrdit. V lepené sestavě bez tří absentujících hráčů (Tomášové Čachotský, Harkabus, Valenta) se Dukla pokoušela o malý zázrak i ve druhém vzájemném mači, ale byť patnáct sekund před koncem základní části srovnala, nakonec padla v prodloužení.

Soupiska Vsetína
Realizační tým Vsetína

V rámci statistického ohlédnutí mají oba týmy pro vyřazovací boje své jedničky. Jihlavský fantom Maksim Zhukov odchytal všech dvanáct zápasů play-off s bilancí 1,82 obdržené branky na zápas a 94,19% úspěšnosti zákroků. Za Vsetín nastoupil již jedenáctkrát mladíček Jakub Málek (1,85, 92,65%) a dvakrát David Gába (3,19, 85,71%). Ve dvou zápasech play-off má poněkud lepší čísla jihlavský maskovaný muž. Dvaadvacetiletý Rus draftovaný Vegasem zneškodnil 83 z 90 střel vsetínských hráčů, což dělá 92,22% úspěšnost zákroků. Jeho o tři roky mladší protějšek, draftovaný New Jersey, pochytal 44 z 51 střel Dukly s úspěšností 86,27%.

Nejproduktivnějším hráčem play-off se po dvou finálových zápasech stal obránce. A všechny určitě napadne, že jím je Jiří Říha, který Dukle před pěti lety pomohl k postupu do extraligy. Jeho aktuální bilance činí 12 bodů (3+9), přičemž jen za finále má 2+1 (vše z druhého utkání). Obránci celkově hrají velkou roli, vždyť Daniel Kowalczyk z Dukly má pouze o dvě asistence méně (3+7). Mezi útočníky mají v obou týmech Tomáš Čachotský a Luboš Rob stejnou produktivitu, 3+8. Nejlepšími střelci Dukly jsou dva hráči s opačným věkem – lídr a veterán Josef Skořepa s juniorem Matoušem Menšíkem nasázeli každý pět branek. Za Vsetín má největší příděl kvintet Vít Jonák, Matouš Venkrbec, Ondřej Smetana, Roman Půček a Jan Berger, každý dal čtyři branky stejně jako jihlavský Filip Helt.

Také týmové statistiky jsou hodně podobné. Využití přesilovek Vsetína je na 21,15% (11 gólů z 52 přesilovek), Dukla má procentuální úspěšnost na 17,65% (6 branek z 34 přesilovek). Oslabení má o něco lepší Jihlava, jejíž úspěšnost ubránění v početní nevýhodě je 88%, u Vsetína pak 82,35%. Zajímavostí je, že Dukla dala v oslabení již čtyři branky, což je stejný počet jako dohromady u všech ostatních týmů, jenž letos zasáhly do play-off. Oba týmy hrají i velmi obětavě, Jihlava má hráči Dukly mají 100 zblokovaných střel, Vsetín ještě o patnáct více a ve dvou utkáních činí poměr zblokovaných střel 25:16 pro Jihlavu. Zkrátka a dobře, větší tahák v letošním ročníku Chance ligy ani být nemůže, což bylo vidět i v prvním finále, které navštívila rekordní návštěva sezony. Na Lapač se vměstnalo 5030 diváků. Neváhejte a přijďte také!

Poslední vzájemný zápas

2. finále 2022: VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava 5:4 pr.

Branky a nahrávky: 9. Ondračka (Zeman, Berger), 14. Zeman (Berger, Štach), 36. Říha (Vlach), 46. Říha (Rob, Venkrbec), 69. R. Vlach – 11. Skořepa, 21. Havránek, 35. Skořepa, 60. Bilčík (Skořepa, Havránek). Rozhodčí: Čech, Cabák – Zídek, Komínek. Vyloučení: 4:9 . Využití: 2:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 4020. Střely na branku: 45:18. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 4:3, 4:4, 5:4.

Vsetín: Málek – Smetana, Ondračka, Říha, Jerofejevs, Hryciow, Štach, J. Jenáček – Jonák, Venkrbec, Rob – Půček, Kucharczyk, Klímek – Berger, Vlach, Zeman – Hořanský, Březina, Vítek
Dukla: Zhukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Eliáš, Kachyňa, Dundáček, Chvátal – Čermák, Skořepa, Havránek – Juda, Zadražil, Helt – Seman, Menšík, Brož

Poslední vzájemný zápas byl ve znamení slušné přestřelky. Vsetín od jedenácté minuty vedl, ale Dukla i díky nešťastné rozehrávce Jakuba Málka srovnala na 1:1 a postupně se dostala až do vedení 5:2. Jenže Vsetínští v posledních osmi minutách snížili vstřelili dvě branky a o drama bylo postaráno. Jihlava ale nakonec své vítězství uhájila a trefou Filipa Semana do prázdné branky pojistila výhru 6:4. Foto: Nela Dittrichová

FINÁLE PLAY-OFF CHANCE LIGY

3. zápas, čtvrtek 7.4.2022

HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (17:30) - vstupenky zde

4. zápas, pátek 8.4.2022

HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (17:30) - vstupenky zde

5. zápas, neděle 10.4.2022

VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:00) - vstupenky zde