3:4
(1:2, 1:2, 1:0)

Dukla v prvním finálovém duelu doma neuspěla, rozhodl nepovedený start

07.04.2022 / Andrea Nováková

Ačkoliv vstoupila Dukla do třetího finále s velkou chutí a aktivitou, po šesti minutách to bylo z jejího pohledu 0:2. Přes veškerou snahu se poté domácím nedařilo stáhnout ztrátu, navíc na konci první třetiny přišla o obránce Kowalczyka, který bude po vyloučení do konce utkání Dukle ve čtvrtém duelu chybět. Vsetín si stále udržoval mírné vedení a jako rozhodujícím zásahem se ukázal gól Venkrbce z 35. minuty. A tak ani branka Tomáše Čachotského vteřinu před koncem již nijak nezvrátila porážku Dukly. Vsetín si tak připisuje vedení 2:1 v sérii, Jihlava bude v pátek bojovat o srovnání.
07.04.2022 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Eliáš, Kachyňa, Dundáček, Chvátal – Čachotský (A), Skořepa (C), Havránek – Harkabus (A), Zadražil, Helt – Seman, Menšík, Brož – Cachnín, Juda, Čermák
3

VHK ROBE Vsetín

Gába – Smetana, Ondračka, Říha, Jerofejevs, Hryciow, Štach (A), J. Jenáček – Jonák (C), Venkrbec, Rob – Půček, Kucharczyk (A), Klímek – Berger, Vlach, Zeman – Hořanský, Březina, Vítek
4
Branky a nahrávky: 18. Helt (Zadražil), 25. Skořepa (Čachotský), 60. Čachotský (Skořepa, Havránek) – 4. Zeman (Berger, Říha), 6. Jonák (Smetana, Rob), 23. Březina (Smetana, Venkrbec), 35. Venkrbec (Jonák, Rob). Rozhodčí: Zubzanda, Pilný – Štofa, Beneš. Vyloučení: 0:5, navíc Kowalczyk (JIH) 5 min a do konce. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3034. Střely na branku: 21:19. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4.

Průběh utkání

Do první třetiny Jihlava vstoupila aktivně a tlačila Vsetín v jejich obranném pásmu. Pak ale z ojedinělé akce zakončil přesně pod víko Zhukovovy branky hostující Adam Zeman. O minutu později bylo z jihlavského pohledu ještě hůře, když se z otočky prosadil kapitán Vsetína Vít Jonák. Po vyloučení Valachů ve 12. minutě měla Dukla příležitost snížit na 1:2, ale tato přesilovka se domácímu celku příliš nepovedla. Až v čase 17:34 dala Jihlava svůj první gól v zápase, když se z dorážky prosadil útočník Filip Helt. V závěru třetiny byl na pět minut plus do konce utkání vyloučen jihlavský Daniel Kowalczyk za napadení. Tuto přesilovku Vsetína narušilo vyloučení hostujícího Jonáka a dvě minuty se tak hrálo 4 na 4.

Pětiminutovou přesilovku se hostům podařilo využít, když puk přesně tečoval Matouš Venkrbec, který poslal svůj tým do dvoubrankového vedení. Na branku Venkrbce dokázala Dukla rychle odpovědět, když Čachotský přesně našel Josefa Skořepu a ten prostřelil gólmana Gábu. Kontaktní branka Duklu nakopla a byla aktivnějším týmem, ale opět z ojedinělé šance si Vsetín vzal dvoubrankové vedení zpět, když se podruhé v zápase prosadil Matouš Venkrbec. Necelé tři minuty před koncem prostřední části byl vyloučen hostující Jerofejevs. Početní výhoda se Dukle nepovedla a do kabin se odcházelo za příznivého stavu pro hosty 4:2.

Na hokejistech Jihlavy byla vidět zjevná nervozita a nedařil se jim přechod přes střední pásmo, které si dokázal Vsetín pohlídat. V čase 55:19 byl na straně hostů vyloučen Adam Zeman a Jihlava odvolala brankáře Zhukova a hrála v šesti proti čtyřem. V této přesilovce si Dukla nějaké šance vytvořila, ale jihlavští hokejisté nedokázali překonat hostujícího gólmana Gábu. Po konci přesilové hry zůstala domácí Dukla stále v šesti hráčích. Ke snížení došlo až v čase 59:59, když se trefil Tomáš Čachotský, ale na vyrovnání už bylo pozdě. Druhý bod v sérii si připisuje Vsetín, ale šanci na vyrovnání série má Jihlava hned v pátek 8. 4. 2022.

Ohlasy trenérů

Jan Srdínko (VHK ROBE Vsetín): Odehráli jsme velice těžké utkání, jsme rádi, že jsme se toho dobře zhostili. Kromě prvních pěti minut, kdy nás dostala Jihlava pod tlak, to pak byl vyrovnaný hokej a v proměňování šancí jsme byli efektivní. Vždycky se nám povedlo odskočit a do třetí třetiny jsme byli o dva góly napřed. Co se týče obranné hry v poslední třetině, bylo to asi nejpovedenější z utkání. Nechybovali jsme, hráli poctivě a mohli si to zkomplikovat jenom posledním vyloučením. Jihlava odvolala gólmana a zavřela nás tam, naštěstí jsme to ustáli a vliv na utkání nemělo ani to snížení. Kluky musíme za výkon pochválit a poděkovat jim, jediná kaňka jsou dvě zranění, a to Michala Hryciowa a Davida Půčka. Oba jedou na vyšetření do nemocnice.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Měli jsme dobrý vstup do utkání, ale to bylo asi tak jediné, co se nám povedlo. Góly nás dostaly trochu pod deku a bylo vidět v první třetině, že Vsetínu byl za stavu 0:2 plný led. Na druhou stranu musím pochválit kluky, že jsme se z toho dokázali oklepat a vstřelit kontaktní gól. Definitivně nás však pohřbil gól na 2:4 po individuální chybě. Vsetín pak hrál třetí třetinu skvěle a do ničeho nás nepustil. Snažili jsme se dostat soupeře pod tlak, ten ale skvěle otáčel hru a my neměli už asi ani nohy, abychom to zvládli. I tak ale patří klukům dík za to, že to nevypustili a poslední gól na 3:4 třeba napověděl, že se budeme o ten čtvrtý zápas rvát.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie