Klíčový zápas přichází. Jeden z týmů ve finálové sérii si výrazně přiblíží baráž

09.04.2022 / Tomáš Lysý

Jednoznačný průběh série jako v uplynulé sezoně? Zapomeňte. Finále Chance ligy baví a v ničem oproti extraligovému play-off nestřádá. Série mezi týmy VHK ROBE Vsetín a HC Duklou Jihlava má všechno, na co je možné fanouška nalákat do ochozů. A je to vidět. Čtyři zápasy vidělo přes 17 tisíc fanoušků! Za stavu 2:2 na zápasy nyní přichází veledůležité páté pokračování. V neděli 10. dubna 2022 od 17 hodin začne na zimním stadionu Na Lapači bitva, jejíž vítěz bude mít dva barážové mečboly. Pokud do Vsetína nevyrazíte osobně, můžete zápas sledovat na onlajnech nebo na HokejkaTV.

Ohledně finálové série bylo vyřčeno prakticky všechno. Netřeba tak dopodrobna rozebírat oba týmy, kde jsou jejich silné stránky nebo slabiny. V dosavadním průběhu finále play-off Chance ligy však platí jedno zdánlivě nepodstatné pravidlo. Kdo vstřelí první branku zápasu, vyhraje. V prvním utkání ve Vsetíně otevřela skóre Dukla, o den později se trefili jako první Valaši. Při obrátce v CZ LOKO Aréně se ve třetím duelu jako první prosadil Vsetín, den poté Dukla. A tým otevírající skóre pokaždé zvítězil. Při velké vyrovnanosti obou týmů může být první vstřelená branka klíčová.

Soupiska Vsetína
Realizační tým Vsetína

Pryč jsou i zápasy základní části, finále nabízí úplně jiné bitvy. Jihlavští hokejisté vstřelili ve čtyřech zápasech třináct branek, Vsetín zamířil přesně jedenáctkrát. Naposled vyšel střelecky naprázdno, což pro Maksima Zhukova v jihlavském brankovišti znamenalo již čtvrté čisté konto v letošním play-off. Jihlavský brankář opět ukazuje svou extratřídu, když pochytal 129 ze 140 střel Vsetína. Má tak úspěšnost 92,14%. Na druhé straně odchytal první dva zápasy Jakub Málek, který inkasoval sedm branek z 51 pokusů (jedna trefa šla do prázdné klece). V Jihlavě dostal příležitost David Gába a vedlo se mu lépe. Pochytal 52 z 56 pokusů (jedna trefa Dukly byla také do prázdné klece), což činí úspěšnost 92,86%.

Nejproduktivnějším hráčem play-off je po čtvrtém utkání znovu Tomáš Čachotský s bilancí 5+9. Pouze o bod méně mají vsetínští plejeři Jiří Říha a Luboš Rob (3+10), přičemž první jmenovaný je bodově nejlepším bekem vyřazovacích bojů. Nejlepším kanonýrem play-off je Josef Skořepa s šesti brankami, jeho spoluhráč z útoku Tomáš Čachotský a talentovaný junior Matouš Menšík vstřelili jen o gól méně, stejně jako Vít Jonák a Matouš Venkrbec ze Vsetína. Jihlavští hokejisté se zatím trápí ve finálových bitvách při přesilovkách, nevyužili ještě ani jednu. Naopak Vsetín dal již tři branky v početních výhodách, z toho dvě při přesilovce pět na tři a obě ve druhém utkání Na Lapači. Dukle naopak jdou oslabení, ve stejném utkání se prosadila v početní nevýhodě dvakrát. V jednom z ukazatelů obětavosti, jimiž jsou zblokované střely, mají oba týmy takřka vyrovnanou bilanci, 129:122 pro Vsetín. Jestli půjde série do sedmi zápasů nebo spíše do šesti, to trošku napoví již pátý zápas!

Poslední vzájemný zápas

4. finále 2022: HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín 2:0

Branky a nahrávky: 2. Seman (Brož, Menšík), 58. Čachotský. Rozhodčí: Wagner, Petružálek – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 5:7, navíc Dundáček - Berger oba 5 min. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4149. Střely na branku: 35:31. Průběh utkání: 2:0.

Dukla: Zhukov – Bilčík, Mareš, Kachyňa, Dundáček, Valenta, Eliáš, Dvořák – Čachotský (A), Skořepa (C), Havránek – Harkabus (A), Zadražil, Peš – Seman, Menšík, Brož – Cachnín, Juda, Čermák
Vsetín: Gába – Smetana, Ondračka, Říha, Jerofejevs, J. Jenáček, Štach (A), Š. Jenáček – Jonák (C), Venkrbec, Rob – Gago, Pšurný, Klímek – Berger, Vlach, Zeman – Hořanský, Březina, Vítek

Gólman Maksim Zhukov byl klíčem k výhře ve čtvrtém finále. Není se tak čemu divit, že ho spoluhráči po konci zápasu radostně objali. Ruský brankář zlikvidoval všech 31 střel Vsetína a pomohl Dukle k vyrovnání série na 2:2. Foto: Markéta Křížová

5. zápas, neděle 10.4.2022

VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:00) - vstupenky zde

6. zápas, úterý 12.4.2022

HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (17:30) - vstupenky zde