Vlastimil Bilčík: Nemáme vůbec co ztratit, jdeme prostě bojovat!

22.04.2022 / Tomáš Kalas

Přestože divácká kulisa čtvrtého barážového duelu byla ještě na lepší úrovni než v utkání předchozím, kýžené srovnání série ze strany Jihlavy nepřišlo. Porážka 2:7 poslala Kladenské do trháku, ti tak budou dělat všechno proto, aby v pondělí utkání na chomutovském ledě ukončili. Obráceně to však platí i na hokejisty Jihlavy, ti jsou již v pozici, kdy nesmí prohrát, chtějí-li udržet naději o extraligovém snu. „Bude to hrozně těžké. Síly nám ubývají, hrajeme to na málo lidí,“ smutní obránce Vlastimil Bilčík.

Jihlava ale do utkání vstoupila po gólové stránce parádně. Na očekávaný tlak Kladna odpověděla zásahem Filipa Helta, který v deváté minutě poslal Jihlavu do vedení. Středočeši však rychle srovnali a poté přišla diskutovaná situace ze 17. minuty. To po závaru píchnul holí do Matěje Berana Maksim Zhukov, pro nějž tak duel předčasně skončil. „Byl to asi klíčový moment zápasu. Wolfík nechytal špatně, ale nebyl v zápřahu dva měsíce a Max nám pak hodně chyběl,“ má jasno řízný obránce. Pro Adama Wolfa se nejednalo vůbec o snadný nástup, v jihlavském oslabení se hosté utrhli do vedení, které již nepustili. „Adam to měl těžké, klobouk dolů před ním, že to zvládl,“ chválí i přes porážku svého spoluhráče Bilčík.

Jak celou situaci viděl zkušený obránce, který se v Jihlavě napevno usídlil po polské anabázi. „ Viděl jsem to ze střídačky, přijel tam jejich hráč, pak tam byl asi nějaký zkrat, že ho píchnul náš brankář holí. Emoce ale k hokeji patří,“ dodává smířlivě 30letý bek. „Ani jsem nevěděl, jestli toho gólmana jde vyloučit, asi jsem to ve své kariéře zažil někdy dávno, pokud vůbec,“ sděluje hráč, který byl u posledního postupu Dukly do extraligy. Kladno se navíc poté postupně utrhlo do vedení 4:2, které již ve třetí třetině nepustilo a zkušeně si to hlídalo, s čímž souhlasí i Bilčík. „Myslím si, že už to pak bylo hotové. Neměli jsme tam šanci s tím cokoliv udělat, Kladno si to hlídalo.“

Traduje se, že je lepší ve vyřazovacích bojích prohrát vyšším rozdílem, než těsně v prodloužení či nájezdech. Platí to i o Jihlavě? „Přesně tak, říkali jsme si v šatně, že je lepší dostat takový výprask, než pak prohrát v prodloužení,“ potvrzuje často omílanou větu jihlavská #95. „Celou sérii nemáme co ztratit, pojedeme do Kladna s tím, že chceme vyhrát další duel. A buď se to povede, nebo nepovede,“ nehledá žádné složité závěry jihlavský bojovník.

Duel navíc sledovala nejvyšší návštěva na jihlavském zimáku, a to 5 557 diváků, kteří vytvořili fantastickou atmosféru i dlouho po závěrečné siréně. „Neskutečné, možná bychom tam měli ještě jít. Byla to parádní atmosféra, jsem rád, že přišli. Kluci to říkali, jak lidi fandili, jestli jsme náhodou nevyhráli my. Ale i oni si možná uvědomili, že to může být poslední zápas na tomhle stadionu,“ uvědomuje si Bilčík.

Jihlava je tak ve svízelné situaci. V sérii prohrává 1:3 a v momentě, kdy prohraje jakýkoliv další duel, tak pro ni pohádkový ročník končí. „Bude to těžké, ale děláme, co můžeme a třeba to ještě zlomíme. Z naší strany je to o bojovnosti. Není nás moc, dva měsíce hrajeme co třetí den zápas. Nic měnit nebudeme, jdeme prostě bojovat,“ dodává jihlavský bek k dalšímu zápasu a záhy burcuje: „Může to být náš poslední zápas, nemáme vůbec co ztratit a uvidíme, na co to bude stačit.“

Vlastimil Bilčík hodnotí čtvrté barážové utkání

Tisková konference: Viktor Ujčík (Dukla) - Jiří Burger (Kladno)

Autor videa: Tomáš Lysý