Maks byl hlavním stavebním kamenem. Pro Adama to bylo hrozně těžké, podpořil Filip Helt dvojku Jihlavy

22.04.2022 / Milan Horák

Smolná prohra na domácím ledě znamená mečbol pro Kladno. Dukla sice jako první v zápasu vedla, když se trefil Filip Helt, ovšem Rytíři vyrovnali a následně otočili stav zápasu. Dukla měla za stavu 2:3 obrovskou šanci na vyrovnání, ale gól nedala a po chvilce Kladno uskočilo na dva góly, přičemž ve třetí části přidalo další tři trefy. „Každý zápas hrajeme na hraně svých sil a už to bude pouze buď a nebo," říká jihlavský útočník, který ale rozhodně nehází flintu do žita a do dalšího zápasu jde s jediným cílem, vyhrát.

Čtvrtý zápas finálové baráže nedopadl pro Duklu přívětivě. V 18 minutě musela kvůli faulu odstoupit jihlavská opora Maksim Zhukov, na kterém stojí většina základů úspěchů. V čem dnes spočíval úspěch Kladna? „Myslím si, že měli trochu více štěstí v zakončení než my, odrážely se k nim puky a dokázali proměňovat šance a to jich také hodně nedali. Nám to tam bohužel nepadalo, vybrali jsme si špatný zápas dnes. Snad to bude v pondělí lepší," smutní po prohraném zápase Filip Helt, který se zapsal do statistik střelců jako první.

Dukla šla v deváté minutě do vedení, třetinu ale nakonec prohrála 1:2. „Asi hrálo roli i to, že jsme si nepohlídali vedení do konce, ale bylo před námi dalších 40 minut a ty jsme prostě nezvládli." Maksim Zhukov byl v 18. minutě vyloučen za faul na Berana - bodnutí špičkou hole. „Já tu situaci neviděl, stál předemnou hráč, viděl jsem až následně, jak se Matěj Beran svíjí v bolestech. I toto byl možná zlomový moment toho zápasu, ale rozhodně se na úspěchu letošní sezony podílí celý tým, Maks byl ale naším hlavním stavebním kamenem, o kterého jsme se mohli opřít každý zápas. Pro Adama to bylo následně hrozně těžké, za mě se toho zhostil výborně. Snad jsme si tu smůlu vybrali dnes a bude to jenom lepší," takto ohodnotil první třetinu a faul Maksima Filip Helt.

Ve třetím utkání musel ze zdravotních důvodu odstoupit Josef Skořepa a Dukle se kádr zužuje. „Doufáme, že se Pepa do pondělí uzdraví, ale i to k tomu patří, hraje se baráž, ty zranění tam bohužel vždycky jsou. Každý dělá maximum pro to, aby mohl hrát. I mě samotného to potkalo," Filip Helt se ke zraněním staví čelem.

Po zužení kádru hraje Jihlava s několika mladíky v týmu, i samotný Filip Helt byl nedávno také ještě junior. „Kluci hrají perfektně, makají na plno, nechávají na ledě vše, až se občas divím, že to takto dobře zvládli," vychvaluje své spoluhráče jihlavský forvard.

Dnešní atmosféra byla až elektrizující. I přesto, že Dukla prohrávala ke konci již 2:7, fanoušci zůstávali na stadionu a stále fandili. „Fanouškům patří obrovský dík, atmosféra byla parádní. I za stavu 2:7 nás stále podporovali, opravdu nemám slov," smeká před jihlavským publikem Filip Helt.

Může se stát, že to byl poslední zápas v legendárním jihlavském stánku. „My si to nepřipouštíme, doufám, že to sem ještě vrátíme a budou si moci ještě zafandit. Do dalšího zápasu jdeme s cílem ho vyhrát a snad se nám to povede. Každý zápas hrajeme na hraně svých sil a už to bude pouze buď a nebo," věří si před dalším utkáním útočník Jihlavy.

Filip Helt po porážce ve čtvrtém utkání baráže

Autor videa: Tomáš Lysý

Tisková konference: Viktor Ujčík (Dukla) - Jiří Burger (Kladno)

Autor videa: Tomáš Lysý