2:7
(1:2, 1:2, 0:3)

Kladno úřadovalo v přesilovkách, Dukla dohrávala bez Zhukova

22.04.2022 / Tomáš Kalas

Jihlava sice šla ve čtvrtém barážovém duelu zásluhou Filipa Helta v deváté minutě do vedení, ke srovnání série to ale nevedlo. Nejenže Baránek 32 sekund před koncem první třetiny obrátil vývoj duelu, v půlce 17. minuty ještě Dukla přišla o Maksima Zhukova, který bodl koncem hole Berana a utkání pro něj předčasně skončilo. Od té doby byl zápas plně v režii Středočechů a ani branka Richarda Cachnína nijak situaci nezvrátila. Po prohře 2:7 tak budou ježci odvracet konec sezony v pondělí na chomutovském zimáku. Zápasu přihlížela fantastická návštěva 5 557 diváků, která i za nepříznivého stavu podporovala tým až do samotného komce.
22.04.2022 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Zhukov (17. Wolf) – Bilčík, Mareš, Kachyňa, Dundáček, Kowalczyk, Valenta, Dvořák, Eliáš – Čachotský, Menšík, Havránek – Harkabus, Zadražil, Helt – Cachnín, Seman, Brož – Juda, Čermák
2

Rytíři Kladno

Bow – Kehar, Dotchin, Wood, Ticháček, Baránek, Arzamascev, Suchánek – Hlava, Plekanec, Kubík – Melka, Zikmund, Pytlík – Beran, Indrák, Jágr – Machala, Kuťák, Babka
7
Branky a nahrávky: 9. Helt (Havránek, Dundáček), 28. Cachnín (Mareš, Bilčík) – 13. Arzamascev (Zikmund, Suchánek), 20. Baránek (Kubík, Plekanec), 21. Kubík (Plekanec), 39. Plekanec (Kubík), 47. Plekanec (Hlava, Ticháček), 50. Zikmund (Pytlík), 54. Kubík (Plekanec, Baránek). Rozhodčí: Pešina, Kika – Ondráček, Hynek. Vyloučení: 2:4, navíc Zhukov (JIH) 5 min a do konce. Využití: 0:3. Diváci: 5 557. Střely na branku: 29:39 (8:16, 10:13, 11:10). Zblokované střely: 9:9. Hity: 6:1. Vhazování: 30:33. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:7.

Průběh utkání

Další utkání, další fantastická atmosféra, to platilo od prvních minut v CZ LOKO Aréně. Kladno však vstoupilo do zápasu mnohem lépe a drtivá většina třetiny se odehrávala výlučně před brankou Zhukova, který však dokázal odolávat všem střeleckým pokusům hostí. Přestože byli Kladenští lepší a více tlačili, po šarvátce Helta se Suchánkem se hrálo 4 na 4, což Jihlavě pomohlo. Ta udeřila v půli deváté minuty, když brejk 3 na 2 vyřešil Havránek přihrávkou před branku na rozjetého Filipa Helta, který z první trefil sice tyčku, od ní se však odrazil kotouč za záda Bowa a platnost branky posvětilo i video.

Jihlavě mohla vlít pověstnou krev do žil přesilovka při vyloučení Baránka, ale tu nesehrála příliš dobře, naopak krátce po návratu hostujícího hráče inkasovala. Zikmund po levém křídle zatáhl hru do útočného pásma, puk pak převzal na levém kruhu Zachar Arzamascev, jehož zakončení mířilo mimo dosah Zhukova. Domácí brankář byl poté ústřední postavou situace z poloviny 17. minuty. Po strkanici u branky sice dostal od Berana pár úderů, následně jej však píchl hokejkou do břicha přímo před rozhodčím Pešinou, za což následoval podle pravidel předčasný konec. Do branky se tak musel postavit Adam Wolf a hned byl v permanenci. Kladnu po uděleném menším trestu zbyly tři minuty z pětiminutové početní výhody a během tohoto časového období zlomilo duel hned na svoji stranu.

Kubík podržel kotouč na pravém kruhu a našel na modré Marka Baránka, který udělal dva rychlé kroky a prostřelil Wolfa. Fanoušci ale stále věřili, že bude o co hrát, Rytíři se ale přiblížili třetímu bodu v sérii hned záhy ve druhé třetině. Adam Kubík ukázal to, co mu jde celou sezonu velmi dobře, a to střely z první na pravé straně. Po Plekancově přihrávce se do kotouče opřel a poslal Kladno do vedení 3:1. To se Středočechům náramně hodilo, ti následným minutám zcela vládli a svého rivala přehrávali. Pověstnou jiskru naděje vykřesal v půlce 28. minuty Richard Cachnín, když se po povedeném střídání dostal na kotouč a zblízka propálil Bowa.

Jenže i nadále byl duel v režii hostí. Nejprve po jednoduché kombinaci v 33. minutě Hlava netrefil prázdnou branku, přesto se ale Kladenští dočkali čtvrté branky, a to minutu a půl před druhou sirénou. Po chybě při zakládání útoku ujel sám na branku Tomáš Plekanec. Napoprvé sice trefil Wolfovi beton, z dorážky ale již uspěl a notně hostující celek uklidnil. Jihlavě se ale nedařilo, naopak Kladno mělo duel plně pod kontrolou. Tomáš Plekanec se znovu připomněl na začátku 47. minuty, když využil Hlavův pas a překonal přesunujícího se Wolfa. Od té doby se fakticky duel dohrával, nutno však vyzdvihnout výbornou atmosféru, která na stadionu i přes nepříznivý stav panovala. A tak jihlavským fanouškům ani nesebralo elán to, že v čase 49:29 se prosadil poprvé v sérii Ladislav Zikmund, na nějž navázal v 54. minutě druhým zásahem v utkání Kubík. Nejvyšší návštěva ročníku, 5 557 diváků, tak vyprovodila jihlavské hokejisty potleskem a dlouhotrvajícími chorály i po skončení duelu.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Pro náš to byl dneska zápas blbec. My jsme od začátku zaostávali za soupeřem v pohybu. To jsme si řekli, ale myslím, že není důvod k panice, protože máme výborného gólmana a obětaví kluky, kteří spoustu těch střel dokážou pochytat. Řekli jsme si, že si budeme čekat na nějaké naše šance to se nějakým způsobem potvrdilo. Bohužel potom v tom pětiminutovém oslabení dostali dva góly ale i tak jsme pořád kluky burcovali, že není dobojováno a že pořád je máme na dostřel. Podařilo se nám snížit, samozřejmě soupeř nějakým způsobem pořád kontroloval hru. Ale jak se říká, na šance se nehraje. Hraje se na góly a pořád jsme věřili, že jsme schopný tam toho góla nějakého dát. Myslím si, že nás už načal ten gól na 4:2, kdy jsme vlastně mohli mít nějaký kontakt s tím soupeřem. Bohužel jsme udělali chybu na modrý čáře a od tý doby defacto tím že nám nešly ty nohy a soupeřovi to bych řekl dodalo sílu. Na ledě je jenom jedno mužstvo a musím kluky pochválit, že bojovali až do poslední chvíle.

Jiří Burger (Rytíři Kladno): My jsme chtěli odehrát lepší zápas než včera, což se nám podařilo. Měli jsme dobrý pohyb a vytvářeli jsme si šance. Byla škoda, že jsme nevyužili víc šancí v první třetině. Zápas, když byl o jeden o dva góly, tak byl pořád otevřený. My jsme se tlačili dopředu a Jihlava hrozila z protiútoků. Myslím, že když jsme dali na 5:2, tak to byl zlomový gól, a to vítězství jsme už dotáhli.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie