Očekávám, že v Dukle odchytám co nejvíce zápasů, říká brankář Adam Beran

17.08.2022 / Vladimír Šťastný

Jihlavští hokejisté mají za sebou druhý přípravný zápas, tentokráte na ledě týmu Chance ligy. Jejich soupeřem byl na severu Moravy celek Draci PARS Šumperk. Zatímco v prvním přípravném zápase v Táboře se hokejistům Dukly střelecky nevedlo, v úterý tomu bylo naopak. Svěřenci trenéra Viktora Ujčíka v Šumperku vyhráli a velký podíl na výhře měl i brankář Adam Beran.

Pro třiadvacetiletého brankáře to byl vlastně první ostrý start v dresu Dukly. Na Vysočinu totiž plzeňský rodák a odchovanec hokeje v Třemošné zamířil po skončení loňské sezony, kterou odehrál v Sokolově a ve Vsetíně. Absolvoval v Jihlavě suchou přípravu, nyní ladí formu v přípravě na ledě, a protože v Táboře dostal v brance přednost jeho parťák Adam Wolf, mohl druhý z Adamů předvést své umění v plné parádě v Šumperku. Nevedlo se mu vůbec špatně, blýskl se několika dobrými zákroky a velkou měrou přispěl k výhře Dukly 4:2. „Do utkání jsme vstoupili lépe, než před týdnem v Táboře. Nebyli jsme v takovém tréninkovém zápřahu, měli jsme před zápasem pouze klasické rozbruslení. V zápase jsme potom soupeře přehrávali a zaslouženě jsme vyhráli,“ začal vyprávění Adam Beran. Ten si nakonec i docela solidně zachytal a čelil zhruba pětadvaceti střelám soupeře. „Šumperk je velice nepříjemný soupeř. Oni tolik nestřílí, ale potom se dostanou do šancí a jsou nebezpeční,“ pokračoval.

Mladého brankáře po sezoně lanařil tehdejší trenér brankářů Petr Jaroš a jeho osoba měla výrazný vliv při rozhodování, zda Adam do Jihlavy půjde. „Měl jsem asi tři nabídky na angažmá a Petr Jaroš byl jedním z důvodů, proč jsem přišel do Dukly. On vychoval již několik kvalitních brankářů,“ vysvětlil Adam. Jenomže před příchodem na Vysočinu se situace změnila a mladého gólmana místo Petra Jaroše přivítal nový trenér brankářů Lukáš Sáblík. Nerozhodilo to Adama? „Myslím, že to na mě nemělo nějaký zásadní vliv, protože Petra jsem vůbec nepoznal. S Lukášem si rozumíme, letní příprava sice byla náročná, na ledě se posouváme a je pořád na čem pracovat,“ vysvětlil vysoký a štíhlý gólman. Přestože Adam Beran zasáhl před příchodem do Dukly již do tří sezon Chance ligy, na svém kontě zas až tak tolik startů nemá. Jedná se zhruba o šedesátku startů. Co tedy očekává od angažmá v Jihlavě? „Očekávám, že zde odchytám co nejvíc zápasů, jak to bude možné. A samozřejmě udělat týmový úspěch, i když máme nyní podmínky ztížené. Chceme vyhrát každý zápas a dojít v soutěži co nejdál,“ řekl upřímně Adam Beran.

Parťákem Adamu Beranovi v Dukle je další plzeňský rodák Adam Wolf, jak si vůbec dva Západočeši ve službách jihlavské Dukly rozumí? „S Adamem se známe již dlouho, někdy od šesté třídy základky, jsme oba z Plzně. Jezdili jsme spolu na výběry krajů, takže si myslím, že si rozumíme velice dobře,“ dodal s úsměvem více než o čtvrt roku starší Adam Beran. Jak již bylo řečeno, Adam bydlí v Jihlavě od května, měl tedy dostatek času prozkoumat Jihlavu, Je tomu tak? „Bydlím kousek od náměstí, takže v centru to docela znám. Jsou tam restaurace, kam chodím na obědy, ale po památkách jsem ještě nebyl. Taky jsme byli s klukama na welness ve Vodním ráji, na ostatní poznávání Jihlavy bude ještě dost času,“ zakončil Adam Beran.

Rozhovor s novým brankářem Adamem Beranem

Video: Vladimír Šťastný