Začíná nová sezona. Dukla v úvodním kole vyzve v Pelhřimově Porubu

13.09.2022 / Tomáš Lysý, Natálie Poláčková

Stejně jako každé léto, také letos má hokejové čekání svůj konec. Po startu nejvyšší juniorské hokejové soutěže se ve středu 14.9.2022 rozběhne také seniorská soutěž – druhá nejvyšší domácí soutěž mužů, tedy Chance liga. Jihlavští hokejisté jí začínají „doma“, na Zimním stadionu v Pelhřimově, kde odehrají větší část svých pořádajících zápasů. Soupeřem Dukly bude celek, který má oproti minulé sezoně co napravovat – HC RT TORAX Poruba 2011. Úvodní buly bude vhozeno od 17:30 hodin. Do Pelhřimova se můžete dostat např. autobusovým výjezdem, který pořádá Spolek fanoušků HCD. Vstupenky je možné koupit na místě nebo online prostřednictvím tohoto odkazu.

Oba celky zažily zcela odlišnou uplynulou sezonu. Jihlava potvrdila předsezonní predikce nebo je možná i trošku překonala. V těžkém čtvrtfinále nabrala potřebné síly proti Přerovu, poté přešla přes Sokolov, ve finále porazila Vsetín 4:2 na zápasy a stala se mistrem Chance ligy 2022. V baráži proti Kladnu rozhodně nepropadla, ale i když v každém z pěti utkání prolínací soutěže vedla, nakonec padla s Rytíři poměrem 1:4 na zápasy. Poruba naopak skončila na místě dvanáctém, které sice bezpečně stačilo na záchranu, ale ve finále o pouhý bod nestačilo na místo desáté, zaručující alespoň předkolo play off. Ambiciózní celek skončil až dvanáctý a na uplynulý ročník bude chtít hodně rychle zapomenout.

Soupiska Poruby
Realizační tým Poruby

Hosté v přípravě odehráli celkem devět přípravných zápasů. Zajímavostí je, že pět z nich hráli proti zahraničním soupeřům z Polska a Slovenska. Hned v prvním zápase proti Kopřivnici se ukázalo, že Porubu baví střílet hodně branek, když se hráči rozstříleli osmi góly. Porubě se však v přípravě dařilo především v domácích zápasech, což dokazuje fakt, že venku ze čtyř utkání vyhrála pouze jedno a to proti Prostějovu, kde si dokázal Daniel Dolejš udržet čisté konto a Poruba tak vyhrála 2:0. V přípravě nastoupili Ostravané také proti celku z Nitry, což byl i poslední soupeř Dukly v přípravě. Jihlava nakonec i přes těžký souboj podlehla 2:4. Nitra zápas proti Porubě rozhodla již po sedmi minutách, když vedla 2:0. Porubskému Tomanovi se v 11. minutě sice povedlo vsítit branku, ale více gólů už Poruba nevstřelila a když ve 38. minutě Nitra navýšila vedení, tak už pro Porubu bylo rozhodnuto.

Jednou z nejvýraznějších posil porubského celku patří zajisté bývalý gólman Vítkovic, Daniel Dolejš. Ten bude nejspíš novou brankářskou jedničkou týmu trenéra Jiřího Režnara. Poruba si přivedla i několik útočníků, kteří by mohli být výrazní. Z Přerova přestupuje Roman Pšurný. Z brněnské Komety přišel do týmu Tomáš Šoustal. Domů se také vrací odchovanec porubského hokeje Šimon Pavlík, který loňskou sezonu strávil v liberecké juniorce. První jihlavský soupeř posilnil i obranu. Z Dukly Trenčín míří do Poruby kanadský obránce Justin Lemcke. Z Přerova získali hosté také mladého obránce Jana Dluhoše.

POSLEDNÍ ZÁPAS PORUBY

Prostějov - Poruba 0:2

Branky a nahrávky: 45. Toman (Střondala), 60. Šoustal (Střondala, Šlahař) Rozhodčí: Kašík, Pavel – Zedník, Horák. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 300. Střely na branku: 29:21. Průběh utkání: 0:2.

HC RT TORAX PORUBA: Dolejš – Voráček, Klimeš, Lemcke, Klimíček, Urbanec, Sedlák – Šoustal, Vachovec, Šlahař, Střondala, Toman, Christov, Karafiát, Vildumetz, Berisha, Gřeš, Hrníčko, Vehovský.

POSLEDNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS

37. kolo: HC RT TORAX PORUBA - HC Dukla Jihlava 4:3 pr.

Branky a nahrávky: 30. Bitten (Voráček, Carter), 42. Guman (Réway), 48. Jenyš (Gřeš, Korkiakoski), rozh. náj. Guman – 26. Helt (Lichanec), 34. Harkabus (Skořepa, Čachotský), 37. Čachotský (Havránek, Skořepa). Rozhodčí: Sýkora, Vrba – Hanzlík, Konvička. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 657. Střely na branku: 36:40. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 4:3.

Poruba: Muštukovs – Szathmáry, Barinka, Voráček, Žovinec, Urbanec, Houdek, Hlaváč – Stloukal, Korkiakoski, Hrníčko – Jenyš, Vachovec, Gřeš – Guman, Hajný, Réway – Carter, Toman, Bitten

Dukla: Zhukov – Zeleňák, Valenta, Mareš, Rutar, Bilčík, Kachyňa, Kowalczyk – Čachotský, Skořepa, Havránek – Helt, Lichanec, Illéš – Cachnín, Zadražil, Brož – Harkabus, Seman, Houška

1. kolo Chance ligy, středa 14.9.2022:

PSG Berani Zlín - SC Kolín (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30) - vstupenky zde
VHK ROBE Vsetín - DRACI PARS ŠUMPERK (17:30)
HC Stadion Litoměřice - HC ZUBR Přerov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Slavia Praha (17:30)
HC Baník Sokolov - HC Dynamo Pardubice "B" (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Frýdek-Místek (18:00)

2. kolo Chance ligy, sobota 17.9.2022:

HC ZUBR Přerov - SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Slavia Praha - HC Baník Sokolov (17:00)
SC MARIMEX Kolín - LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 - VHK ROBE Vsetín (17:00)
DRACI PARS ŠUMPERK - PSG Berani Zlín (17:00)
HC Dynamo Pardubice "B" - HC Stadion Litoměřice (18:00)
Dohrávka, neděle 18.9.2022: HC Frýdek-Místek - HC Dukla Jihlava (16:00)

Grafika: David Suchý