2:3sn
(1:1, 0:0, 1:1 - 0:0)

Dukla v úvodním zápase sezony prohrála s Porubou na nájezdy

14.09.2022 / Natálie Poláčková

Dukla se v prvním mistrovském utkání na Zimním stadionu v Pelhřimově ujala vedení v 11. minutě, když Otakar Šik zblízka doklepl kotouč do volné klece. Vedení ale Jihlavě vydrželo jen pět minut. Po bezbrankové druhé třetině se ujali vedení také hráči Poruby gólem ex-jihlavského útočníka Dominika Hrníčka, ale jejich náskok ze 45. minuty vydržel sotva dvě minuty. Judovu střelu tečoval za Dolejšova záda Vítězslav Brož. I přes šance na obou stranách zápas dospěl do prodloužení. V něm se nerozhodlo a na nájezdy byla lepší Poruba. Za Duklu se totiž trefil pouze Tomáš Čachotský - 2:3 po sn.
14.09.2022 17:30, Chance Liga - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Bilčík, Dvořák, Dundáček, Kočí, Jáchym, Kowalczyk, Matějíček – Čachotský, Skořepa, Mácha – Beránek, Miškář, Šik – Cachnín, Juda, Brož – Harkabus, Seman, Pořízek
2

HC RT TORAX Poruba

Dolejš – Klimíček, Urbanec, Voráček, Sedlák, Dluhoš, Lemcke – Šlahař, Vachovec, Šoustal – Gřeš, Pšurný, Vildumetz – Hrníčko, Vehovský, Střondala – Toman, Christov, Berisha
3
Branky a nahrávky: 11. Šik (Beránek), 48. Brož (Juda, Dundáček) – 16. Střondala (Christov, Toman), 46. Hrníčko (Vildumetz, Pšurný), rozhodující nájezd Šlahař. Rozhodčí: Čáp, Květoň – Polák, Roupec. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 812. Střely na branku: 36:33. Zblokované střely: 6:11. Vhazování: 40:39. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Na začátku zápasu byl vyloučený hráč hostů, což Dukle poskytlo naději na branku. Tomáš Harkabus ale ani přes snahu neprostřelil hostující obranu. V 10. minutě přišla velká šance Poruby, když se nehlídaný Toman dostal k brance. Trefil ale jen horní tyč. Po buly měla znovu šanci Poruba, ale kotouče se zmocnil Petr Beránek, který ho poslal Otakaru Šikovi, který přijížděl k brance a z ostrého úhlu rozvlnil brankářskou síť. Následovalo vyloučení Bilčíka za držení, o minutu později se k němu přidal Šik a Poruba tak měla šanci při hře pět na tři. Tu sice nevyužila, ale osm vteřin před návratem Šika na led se jim povedlo srovnat skóre. V čase 15:23 se hostující kapitán, Vojtěch Střondala, ocitl nehlídaný v kruhu a vypálil k bližší tyči.

Po úvodním buly se Dukla ihned hnala do útoku, ale hosté jim v přechodu do zabránili. Oba týmy si vytvořily hned několik šancí, přičemž ze začátku se to více dařilo Dukle, později hostující Porubě. Jednou z nejvýraznějších bylo přečíslení Brože s Judou, kteří se dostali až před bránu, tam jim do šance ale obětavě lehl Vachovec. V početní převaze se naskytla velká šance porubskému Gřešovi, který na několikrát zkoušel dorazit puk za Beranova záda.

Dvě minuty po začátku se naskytla velká šance Harkabusovi, kterému se povedlo tečovat kotouč těsně před Dolejšem, ale ačkoliv kotouč propadl za brankovou čáru, tak gól nebyl rozhodčími uznán. Poté co Cachnín v těžké pozici přišel o kotouč, tak se do přečíslení dostala Poruba. Dominik Hrníčko se po přihrávce Vildumtze dostal k puku a probojoval ho mezi brusli Berana a levou tyčku. Vedení Poruby trvalo pouhé dvě minuty. To zařídil Vítězslav Brož, když tečoval Judovu střelu těsně před Dolejšem. Několik vteřin před koncem se ještě povedlo založit Kowalczykovi útočnou akci, ale ta vedla pouze k zásahu Dolejše.

Přišlo na řadu prodloužení, kde se jako první dostala do akce Dukla, konkrétně Daniel Kowalczyk, ale Dolejš neměl se střelou problém. Kočí se dostal do zakončení z levé strany, jenže ani na dvakrát nedokázal puk dostat za brankovou čáru. Poruba také neochudila fanoušky o pořádné napětí. Do samostatného úniku se dostal Šlahař, ale jeho pokus zlikvidovala domácí obrana. Vzhledem k tomu, že nerozhodlo prodloužení, tak přišly na řadu nájezdy. Jako první jel z jihlavské strany střelec první branky, Otakar Šik, ale neproměnil. Naopak na straně Poruby se to Pšurnému povedlo a střelou bez přípravy Berana překonal. V druhé sérii se neprosadil ani jeden ze střelců. Naopak třetí série přinesla hned dva hezké góly. Nejprve srovnal na 1:1 střelou mezi betony Tomáš Čachotský. Poté dokázal Jakub Šlahař poslat kotouč pod betony Berana. Ani na jedné straně už se další z hráčů neprosadil a Poruba tak zvítězila zásluhou Jakuba Šlahaře.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Mně se ten zápas samozřejmě hodnotí dobře. Konečně začala sezona, kolotoč se roztočil. Oba týmy začaly nervózně, těžký led a mlha, takže až od druhé třetiny se začal hrát hokej. My jsme měli za stavu 2:1 to skóre podržet, dostali jsme rychlý gól na 2:2. V závěru jsme měli štěstí, když Jihlava měla taky velkou šanci. No a ten druhý bod, to už byla vlastně loterie. Jsme rádi, že odsud vezeme dva body.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Prostředí bylo zkrátka takové, jaké bylo. Na prvním zápasu bylo vidět že je to stále takový kostrbatý výkon. My jsme měli celkem slušnou první třetinu, ve druhé jsme si zbytečně začali komplikovat hru tím, že jsme nedostávali puky z obranného pásma a nebyli jsme najednou schopní dát si dobrou nahrávku. Něco jsme si k tomu řekli během druhé přestávky, aby se ten tým trochu zklidnil, protože je to začátek sezony. Nemusí to od začátku všechno klapat, ale musíme bojovat. Třetí třetina si myslím byla vyrovnaná a jak bylo řečeno, nájezdy jsou loterie, dnes byl úspěšnější soupeř, gratuluji mu k vítězství. Já věřím, že další zápas už z naší strany bude zase lepší.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie