První mistrák Dukly v Jindřichově Hradci. Ve šlágru kola vyzveme Zlín

20.09.2022 / Tomáš Lysý

Týden ve znamení premiér, ze kterého vytěžila Dukla bohužel jen jeden bod, je minulostí. Červenožlutí nejprve v prvním mistrovském utkání v Pelhřimově vydolovali bod za prohru na nájezdy s Porubou, o čtyři dny později v prvním venkovním zápasu nové sezony podlehli Frýdku-Místku 1:3, byť v 51. minutě vyrovnali na 1:1. Šanci na první vítězství v nové sezoně budou mít Jihlavští na druhém stadionu, který jim bude během uzavření a rekonstrukce CZ LOKO Arény domovem – tedy na Zimním stadionu Jana Marka v Jindřichově Hradci. Zde se ve středu 21. září 2022 utkají od 17:30 hodin v taháku třetího kola Chance ligy proti nejhoršímu extraligovému celku uplynulé sezony – týmu PSG Berani Zlín (Spolek fanoušků HCD pořádá výjezd - více na tomto odkazu). Vstupenky je možné koupit na stadionu na pokladnách A a D a také online.
Partnerem zápasu je společnost FRUKO-SCHULZ, které za speciální partnerství velmi děkujeme!

Oba celky od sebe neměly v uplynulé sezoně úplně daleko, byť hrály odlišné soutěže. Zlínští se totiž Tipsport extraligovu velmi protrápily. Ačkoliv Berani měli během ročníku několik záblesků, které dávaly naději na vyhrabání se ze suterénu tabulky (např. výhra na ledě Kladna 3:1 a stažení soupeře na rozdíl tří bodů), zanedlouho zabředli do ještě větších starostí. Během celé sezony Zlín ani jednou nevyhrál třikrát za sebou, měl pouze dvě „minisérie“ s dvěma výhrami. Nejdelší bodová série pak přišla na přelomu ledna a února, kdy Berani získali 9 bodů ze čtyř zápasů. V neděli 27. února 2022 po utkání v Mladé Boleslavi bylo definitivně jasné, že extraligový mistr ze sezony 2014 bude poprvé od ročníku 1979/1980 hrát jen druhou nejvyšší domácí hokejovou soutěž.

Soupiska Zlína
Realizační tým Zlína

U sestupujících či postupujících týmů dochází po sezoně ke značné hráčské obměně, která ale u Zlína nebyla tak výrazná. Na konci února, kdy záchrana Beranů byla jen v oblasti teorie, zamířila trojice Libor Kašík, Daniel Gazda a Jiří Karafiát do Finska. Nicméně dlouholetá gólmanská opora Kašík i jedno z mála světlých jmen uplynulé zlínské sezony, bek Gazda, se do kádru Beranů po konci sezony opět vrátili. Klub naopak definitivně opustil někdejší mistr světa, bek Ondřej Němec (nyní Vsetín) nebo útočníci Zdeněk Okál (nyní Přerov) jehož otec za Zlín také dlouhá léta hrával, či Rus Vladimir Michasjonok (Barys Astana).

Zlín naopak sestavil na první ligu velice silné mužstvo. Brankoviště po Kašíkově návratu nebylo třeba řešit, do obrany přišli Chance ligou protřelí hráči jako Jan Bartko, Jakub Husa nebo Mikuláš Zbořil. Nové působiště našel ve zlínském dresu také ex-jihlavský obránce Daniel Bukač. V útoku disponují trenéři Rostislav Vlach a Juraj Jurík například Valentinem Claireauxem, jenž na konci února klub také na chvilku opustil a poté se vrátil zpět nebo Pavlem Kubišem s Antonínem Honejskem. Novými útočnými posilami jsou například Jiří Ondráček, Petr Mrázek, Michal Gago nebo Jakub Illéš, který ještě loni působil v Jihlavě, ale na konci února na vlastní žádost odešel do Vítkovic. Zde se však natrvalo neuchytil a nyní bude chtít pomoct Zlínu k opětovnému návratu do extraligy.

Ten ale nebude pro Berany vůbec jednoduchým soustem, jak se v minulosti mohly přesvědčit či stále přesvědčují týmy jako Kometa Brno, České Budějovice, Kladno, Jihlava či Slavia Praha. V přípravě sice zapsal Zlín pouze dvě porážky ze šesti zápasů (po nájezdech na ledě Komety a doma proti Zvolenu), ale úvodní zápas Chance ligy jim vůbec nevyšel. Doma ve 30. minutě prohrávali s Kolínem již 0:3 a ačkoliv Honejsek následně snížil, partnerský tým Mountfieldu Hradec Králové nakonec vyhrál nečekaně 4:1! Ve druhém kole ale výpadek napravili, když dovezli všechny tři body ze Šumperka po vítězství 4:2.

Poslední zápas Zlína

2. kolo Chance ligy: DRACI PARS ŠUMPERK – PSG Berani Zlín 2:4

Branky a nahrávky: 28. Bernat (Křemen, Drtil), 48. Bartoš (Vachutka, Drtil) - 12. Claireaux (J. Ondráček), 30. Köhler (T. Pospíšil, D. Kindl), 38. Gazda (Honejsek, D. Kindl), 59. J. Ondráček (Claireaux). Rozhodčí: Wagner, Rapák - Roischel, Bohuněk. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 854. Střely na branku: 25:26. Zblokované střely: 7:4. Bloky: 4:7. Vhazování: 26:39. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4.

Zlín: Zlín: Huf - Gazda, M. Novotný, Bukač, M. Zbořil, Bartko, Husa - T. Pospíšil, D. Kindl, Köhler (A) - Illéš, Claireaux, J. Ondráček (A) - P. Mrázek, Honejsek, Kubiš (C) - Gago, Hejcman, P. Sedláček. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Horák, Horčička

Poslední vzájemný zápas:

44. kolo Tipsport extraligy 2017/2018: Aukro Berani Zlín – HC Dukla Jihlava 2:1

Branky a nahrávky: 10. Okál (Šťastný, Bukarts), 49. Okál (Bukarts, Freibergs) – 2. Straka (Skořepa, Zdráhal). Rozhodčí: Sýkora, Hribik - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:6. Využití: 2:1. Diváci: 3690. Střely na branku: 37:23. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Zlín: Kašík – Freibergs, Ferenc, Valenta, Nosek, Řezníček, Žižka, Matějíček – Šťastný, Okál, Bukarts – Veselý, Fořt, Honejsek – Kubiš, Fryšara, Ondráček – Klhůfek, Popelka, Šlahař
Jihlava: Kořenář – Kajínek, Suchánek, Bryhnisveen, Zdráhal, Stříteský, Půža – Čachotský, Zeman, Dostálek – Straka, Skořepa, Seman – Žálčík, Hlinka, Anděl – Diviš, Hubáček, Hamill

Všechny tři zápasy Jihlavy proti Zlínu v extraligové sezoně před pěti lety byly velice vyrovnané a skončily rozdílem jediné trefy. V prvním z nich sice Berani ještě ve 48. minutě vedli 2:0, ale Dukla předvedla dokonalou otočku a v 59. minutě překonal Lukáš Anděl (který má do svého mateřského celku letos vyřízené střídavé starty z Olomouce) brankáře Libora Kašíka. Jihlava poté vyhrála ve Zlíně na nájezdy 2:1 a poté dvakrát stejným výsledkem prohrála v základní hrací době. Foto: Luboš Vácha

3. kolo Chance ligy, středa 21.9.2022

HC Dukla Jihlava – PSG Berani Zlín (17:30, Jindřichův Hradec) - vstupenky zde
VHK ROBE Vsetín – HC Dynamo Pardubice B (17:30)
HC Stadion Litoměřice – SC Marimex Kolín (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Baník Sokolov – DRACI PARS ŠUMPERK (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (18:00)

4. kolo Chance ligy, sobota 24.9.2022

HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (17:00)
SC Marimex Kolín – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC Baník Sokolov (17:00)
DRACI PARS ŠUMPERK – HC Dukla Jihlava (17:00)
PSG Berani Zlín – VHK ROBE Vsetín (17:30)
HC Dynamo Pardubice B – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC ZUBR Přerov (18:00)

5. kolo Chance ligy, pondělí 26.9.2022

VHK ROBE Vsetín – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – DRACI PARS ŠUMPERK (17:30)
HC Baník Sokolov – PSG Berani Zlín (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC ZUBR Přerov – SC Marimex Kolín (18:00)
HC Slavia Praha – HC Dynamo Pardubice B (18:00)