1:2sn
(0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)

Dukla předvedla dobrou hru, pohořela však na využívání šancí. Zlínu podlehla v nájezdech 1:2

21.09.2022 / Tomáš Lysý

Hlavní tahák třetího kola Chance ligy mezi Duklou a Zlínem začal lépe pro hosty, kteří již ve druhé minutě využili přesilovou hru. Jihlavě se v jejím vůbec prvním mistrovském utkání na Zimním stadionu Jana Marka v Jindřichově Hradci podařilo srovnat před polovinou zápasu gólem Otakara Šika. A poté následoval festival jak výborných zákroků obou gólmanů, tak neproměněných gólových šancí. Jihlava měla ve třetí třetině zcela jistě více ze hry a ukázala hezké akce, nicméně se od začátku sezony trápí v koncovce. Utkání tak došlo do prodloužení, ve kterém měla Dukla další velké šance, leč nevyužité. Tisícovka diváků tak viděla nájezdy, ve kterých Jihlava neproměnila tři mečboly a z výhry se radovali Zlínští - 1:2 po samostatných nájezdech.
21.09.2022 17:30, Chance Liga - 3. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Bilčík, Dvořák, Dundáček, Matějíček, Jáchym, Kowalczyk, Kočí – Čachotský (A), Skořepa (C), Harkabus (A) – Beránek, Miškář, Šik – Cachnín, Juda, Brož – Handl, Seman, Pořízek
1

Berani Zlín

Huf – Novotný, Gazda, Zbořil, Bukač, Husa, Bartko – Köhler (A), Kindl, Pospíšil – Ondráček (A), Claireaux, Illéš – Kubiš (C), Honejsek, Mrázek – Sedláček, Hejcman, Gago
2
Branky a nahrávky: 27. Šik (Kowalczyk) – 3. Ondráček (Pospíšil, Gazda), rozhodující nájezd Mrázek. Rozhodčí: Zubzanda, Valenta - Kotlík, Zídek. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:1. Diváci: 1046. Střely na branku: 30:23. Zblokované střely: 11:6. Vhazování: 34:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Průběh utkání

Diváci na Zimním stadionu Jana Marka v Jindřichově Hradci, kde bude Dukla hrát také část svých mistrovských utkání, viděli první gól již v čase 2:23. Zlín využil výhodu jednoho muže v poli, když dostal Pospíšil přihrávku na levý kruh. Jeho střelu z první ještě Beran vyrazil, ale dorážku nekrytého Jiřího Ondráčka do volné klece zastavit nemohl. Tím však výčet branek – nikoliv však gólových šancí – v početních výhodách skončil. Během úvodního dějství dostala Jihlava výhodu hned tří přesilových her, ale bez zužitkování. Ve druhé z nich trefil Seman po Čachotského nahrávce jen zlínského gólmana Hufa. V závěru třetiny mohl vyrovnat jihlavský obránce Kočí, jehož gólovou radost zastavil výborným zákrokem maskovaný muž hostí.

Začátek druhé části se nesl ve znamení nepřesností na obou stranách. Po šesti minutách hry měl na holi navýšení zlínského vedení Sedláček, jenže gólman Jihlavy Beran se zaskvěl zlikvidováním jak jeho střely, tak následné dorážky. Prosadila se tak Dukla. Kowalczyk si najel s pukem na osu hřiště a poté předal puk na levý kruh pro Otakara Šika. Dvaadvacetiletý forvard se zkušenostmi z Extraligy zakončil výborně, když si sjel blíže k brance a zamířil z velkého úhlu přesně nad Hufovo rameno, čímž dal svůj druhý gól v letošní sezoně. Skóre se mohlo měnit hned vzápětí při přesilovce Zlína, jenže Kindlovo zakončení do šibenice vytáhl skvělým zákrokem lapačkou Beran.

Ani další dvě početní výhody, každá na jedné straně, nepřinesly změnu vyrovnaného stavu. Zlín měl při přesilovce více šancí, ale Illéš nadvakrát neuspěl a poté se prezentoval obětavým zákrokem před vlastní klecí tvrdý jihlavský muž Bilčík. Do kabiny mohla přesto jít spokojenější Dukla. Zlín propadl ve svém útočném pásmu, čehož využil Harkabus. Rychle projel až na pravý kruh, kde jeho tvrdou ránu vyrazil Huf a Skořepovi v dorážce před volnou klecí přeskočil puk hokejku.

Do třetí třetiny nastoupila Jihlava v pořádně ostrém tempu, kterému pomohla i přesilovka. Dukla v ní měla množství šancí. Čachotský v dorážce před volnou branou rozezvučel pouze tyčku a rozvlnil boční síť. Poté červenožlutí zásluhou pozorného Semana již dostali puk do branky, ale krátce před tím byla zlínská klec posunutá a branka nemohla platit. Již při hře pět na pět chyběly centimetry k tomu, aby se zlínský forvard Ondráček radoval v utkání podruhé. Jenže mířil jen do horní tyče.

Dvaapadesátá minuta přinesla další dvě velké šance Dukly. Čachotského únik na Hufa skončil střelou nad branku a ani brejk Šika s Miškářem neskončil změnou stavu, neboť druhý jmenovaný mířil také vedle. Sedm minut před koncem dostali Zlínští početní výhodu, ale paradoxně v ní mohli inkasovat. Čachotský vzal v situaci dva na jednoho odpovědnost na sebe, chtěl vymíchat Hufa, mířil však jen do jeho hrudi a bleskovou dorážku zlikvidoval gólman betonem. Tím zlínská přesilovka skončila. Naopak jen kousek chyběl Semanovi, aby po hezké individuální akci zblízka poslal svůj celek do vedení. A jelikož Dukla nezužitkovala ani další početní výhodu z poloviny 58. minuty, šel zápas do prodloužení.

V polovině prodloužení byl zlínským bekem Gazdou tvrdě poslán na hrazení výtečný jihlavský bruslař a král obloučků Brož. A přišly další nevyužité šance. Čachotský z pravého kruhu přestřelil a následně Dukla sevřela soupeře do pověstného zámku, nicméně Harkabus z kruhů puk nad ležícího Hufa zvednout nedokázal. Střelou a dorážkou se neprosadil ani obránce Kočí.

Šlo se tak do nájezdů. Pořízek, Köhler ani Beránek neproměnili. Kindl i Čachotský naopak byli úspěšní. Claireauxe vychytal Beran, Skořepa si poté povodil Hufa a z úhlu zakončil přesně. Za Zlín se poté neprosadil Honejsek, poté jihlavský Brož gólmana nerozhýbal a nerozhodl. Na 2:2 naopak srovnal úspěšným bekhendem Pospíšil a nájezdy tak pokračovaly. Kindl si na Berana nepřišel a mečbol měl na holi Čachotský, jenž bekhendovým blafákem lehce olízl horní tyč. Pospíšil poté na Berana nevyzrál, rozhodnutí nepřineslo ani Skořepovo zakončení mezi betony. Petr Mrázek již uspěl a za Jihlavu musel srovnat Šik. Mířil však vedle a čekání Dukly na první letošní výhru nadále pokračuje. V případě podobných výkonů však určitě nebude trvat dlouho a třeba se Jihlava dočká již v sobotu na ledě Šumperku.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): První třetina byla z naší strany hodně zakřiknutá, hlavně její začátek. Měli jsme velký respekt k soupeři, který si to sice hráčským složením i výkonem zasluhuje, ale na náš vkus to bylo až moc. Přesilovkami jsme se potom dostali do hry, ale bohužel nám zatím skřípe produktivita – jak v přesilových hrách, tak i ve vyložených gólových šancích. Myslím ale, že za výkon se nemusíme stydět. Musíme být trpěliví, dál poctivě pracovat a věřit, že se k nám štěstí zase otočí čelem a dáme nějaké góly. Protože pokud nedáme víc než jeden gól v základní hrací době, tak je hrozně těžké porazit jakéhokoli soupeře.

Juraj Jurík (PSG Berani Zlín): Potvrdilo se, že Jihlava je v domácím prostředí velice silným soupeřem. Byl to pro nás těžký zápas se šťastným koncem. Vyšel nám úvod, měli jsme dobrý nástup, ale bohužel jsme pak nedisciplinovaností nabídli soupeři snad čtyři přesilovky po sobě. Tam se nám hra úplně rozbila. Ve druhé třetině jsme se hledali, museli jsme si v šatně něco říct. Za stavu 1:1 jsme cítili sílu domácích, ale věděli jsme i o své síle a chtěli jsme tady získat tři body. Za ten průběh jsou pro nás ale i dva body určitě ziskem.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie