Vzhůru na dravého ptáka! Dukla vyzve Sokolov, soupeře z letošního semifinále

04.10.2022 / Tomáš Lysý

Po cestě z Litoměřic, kde Dukla prohrála 3:5, bylo tentokrát mnoho času na odpočinek. Pondělní vložené kolo totiž tentokrát nebylo, takže utkání osmého kola Chance ligy mezi týmy HC Dukla Jihlava a HC Baník Sokolov přijde na řadu ve středu 5. října 2022 od 17:30 hodin na Zimním stadionu v Pelhřimově. Jihlavští hokejisté budou chtít po jednozápasovém výpadku opět načít vítěznou sérii, ta předešlá čítala tři zápasy a dva z nich proti silným soupeřům. Vstupenky na zápas můžete koupit na tomto odkazu.

Složení semifinálových dvojic uplynulého play off bylo poměrně zajímavé. Že Dukla a Vsetín projde mezi nejlepší čtyřku, s tím se před začátkem vyřazovacích bojů u valachů počítalo více, jihlavské šance pak byly proti Přerovu hodně vyrovnané. Ovšem že vítěz základní části Litoměřice skončí na hokejkách Prostějova a že mezi nejlepší čtyřku pronikne i Sokolov, bylo určitě překvapením. Baník totiž vyřadil Třebíč 3:1 na zápasy, přičemž důležitý krok udělal ve třetím utkání výhrou v prodloužení. Na Jihlavu už v semifinále nestačil a ačkoliv první dvě utkání na Horáckém zimním stadionu rozhodovalo až prodloužení, třetí Dukla zvládla venku jasně 6:0. Následně sice Baník 4:2 vyhrál, ale jeho naděje na opětovný návrat série do Sokolova padly výhrou Jihlavy v pátém zápasu výsledkem 3:0 (celkově 4:1 na zápasy).

Soupiska Sokolova
Realizační tým Sokolova

Během úspěšné sezony i po ní byl o sokolovské hráče zájem, ovšem hlavní kostru kádru se podařilo udržet. Novou smlouvu podepsali zkušení obránci Jan Novák a Jan Pohl, v útoku se rozhodli pokračovat Jaromír Kverka, Tomáš Vracovský či Vojtěch Tomi. Sokolov sice opustil forvard Daniel Přibyl, do klubu se ovšem vrátili ex-jihlavští útočníci Matěj Zadražil a Martin Osmík, přičemž oba by měli dostat šanci i v Karlových Varech. Velice zajímavou posilou je také Ostap Safin, jenž má zkušenosti i z AHL. V rámci spolupráce v letošní sezoně naskočil i za Spartu a právě z tohoto týmu získal Baník na hostování také brankáře Oldřicha Cichoně, který by měl zamezit díru po Adamu Beranovi, jenž přešel do Jihlavy a podává v jejím dresu výborné výkony.

V přípravném období sehráli svěřenci trenérů Martina Štrby a Vojtěcha Šika (bratr jihlavského forvarda Otakara Šika) celkem osm zápasů s bilancí tří výher (mj. nad Karlovými Vary) a pěti porážek. Vstup do dlouhodobé části se Baníku nevydařil, když prohrál doma s B-týmem Pardubic 2:5, podlehl v prodloužení na Slavii 3:4 a doma musel zkousnout porážku 4:5 od Šumperka. Z dalších čtyři zápasů ale získal Sokolov devět bodů, tedy stejně jako Dukla. První výhru v sezoně 2:1 zapsal v dalekém Frýdku-Místku, poté porazil doma bývalého extraligistu ze Zlína 2:1, padl doma s Porubou 2:4 a naposled skolil ambiciózní Vsetín 3:2. V tabulce mu tak patří osmé místo s deseti body, o bod za Jihlavou.

Poslední zápas Sokolova

7. kolo Chance ligy: HC Baník Sokolov – VHK ROBE Vsetín 3:2

Branky a nahrávky: 2. Tomi (Jurčík), 10. Zadražil, 32. Vracovský (Jurčík, Kverka) – 35. Hořanský, 47. Jenáček. Rozhodčí: Zubzanda, Čáp – Belko, Baxa. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. 603. Střely na branku: 26:34. Průběh utkání: 3:0, 3:2.

Sokolov: Cichoň – Jan Novák (C), Krejčí, Baláž, Pohl, Weinhold, Rulík, Klejna – Vracovský, Kverka (A), Konečný – Osmík, Zadražil, Hauser – Švec, Jurčík (A), Tomi – Ton, Vrhel, Stehlík

Poslední vzájemný zápas:

5. semifinále play off 2022: HC Dukla Jihlava – HC Baník Sokolov 3:0

Branky a nahrávky: 3. Mareš (Čachotský, Menšík), 9. Skořepa (Havránek, Kowalczyk), 59. Menšík. Rozhodčí: Pilný, Květoň – Jindra, Bohuněk. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1822. Střely na branku: 23:20. Průběh utkání: 3:0.

Dukla: Zhukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Valenta, Kachyňa, Dvořák, Chvátal – Čachotský (A), Skořepa (C), Havránek – Harkabus (A), Zadražil, Helt – Seman, Menšík, Brož – Peš, Juda, Čermák
Sokolov: Cichoň – Pohl, Jeřábek, Novák, Klejna, Vodička, Kadeřávek, Rulík – Vrhel, Konečný, Přibyl – Jurčík (A), Hašek, Tomi – Vracovský, Kverka (A), Jandus – Prošek, Rohan (C), Sloboda

Ačkoliv bývají zápasy play off hodně vyhrocené, série mezi Jihlavou a Sokolovem byla odehrána oboustranně férově. Jihlavští splnili cíl a postoupili do finále, Baník semifinálovou účastí překonal sám sebe. Všem aktérům zpětně patří ještě jednou velké poděkování. Foto: Nela Dittrichová

8. kolo Chance ligy, středa 5.10.2022

PSG Berani Zlín – HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Baník Sokolov (17:30) - vstupenky zde
VHK ROBE Vsetín – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Frýdek-Místek – HC Slavia Praha (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – SC Marimex Kolín (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – SK Horácká Slavia Třebič (18:00)
DRACI PARS ŠUMPERK – PSG Berani Zlín (18:00)