Duklu čeká těžká zkouška na ledě Zlína

25.10.2022 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté vyhráli již pět z předešlých šesti zápasů, naposled porazili Frýdek-Místek v „domácím“ prostředí 4:1. Nyní čeká svěřence trenérů Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila prověrka z řad nejtěžších. Dalším soupeřem Dukly totiž bude tým PSG Berani Zlín. Berani sice v uplynulé sezoně sestoupili z extraligy, nicméně o patro níže se zatím seznamují se záludnostmi Chance ligy a jsou až na devátém místě tabulky. Úvodní buly bude vhozeno ve středu 26. října 2022 od 17:30 na Zimním stadionu Luďka Čajky a pokud do Zlína nepojedete dva dny před státním svátkem osobně, můžete se podívat na hokejkuTV nebo na onlajny.

V prvním vzájemném zápasu v Jindřichově Hradci získaly oba dva týmy po základní hrací době jeden bod. Dalo by se říct, že Jihlava ale body ztratila, jelikož minimálně od poloviny zápasu byla lepším týmem, jenže nevyužívala i ty největší šance. Utkání nakonec pro sebe v samostatných nájezdech rozhodli Berani, jenže byla to radost, kterých zatím v nové sezoně zažívají jen pomálu. Zlínští totiž v dosavadních patnácti zápasech vyhráli sedmkrát a zapsali osm porážek, což stačí jen na deváté místo tabulky se ziskem dvaceti bodů. Dukla má bilanci přesně opačnou a vzhledem k tomu, že je Chance liga hodně vyrovnaná, má na čtvrtém místě na svého soupeře náskok jen pěti bodů.

Soupiska Zlína
Realizační tým Zlína

Po třech nezdarech v řadě, z toho debaklu 0:4 na domácím ledě od Frýdku-Místku, se ale v posledním utkání Berani vzepjali k výbornému výkonu. Doma totiž rozstříleli Šumperk 7:1 a zapsali nejen nejvyšší výhru v sezoně, čímž by rádi oživili celkem chabou koncovku. Zlín i Jihlava se totiž doposud prostě trápí v produktivitě, oba celky vstřelili doposud 37 branek a jen Pardubice B, Vsetín a Přerov jsou na tom hůře. Na druhou stranu, počet obdržených gólů obou týmů patří k nejnižším v soutěži (Zlín 35, Jihlava 37).

Při kanonádě proti Šumperku se dvakrát trefili útočníci Petr Mrázek, Jiří Ondráček a Antonín Honejsek, kteří jsou na vrcholu týmové produktivity útočníků. Mrázek dosud nasbíral sedm branek a přidal dvě asistence, Jiří Ondráček má bilanci 4+5 a Antonín Honejsek zapsal pět branek a dvě asistence. Nejproduktivnějším hráčem Zlína je ale obránce Daniel Gazda, který při minulé špatné zlínské sezoně byl jedním z mála pozitivních překvapení. Aktuálně nasbíral čtyři branky a pět asistencí. V brance dostává více příležitostí mladík Daniel Huf, který po dvanácti zápasech vykazuje výborná čísla – 93,93% úspěšnost a průměr 1,81 inkasovaných branek. Zkušený Libor Kašík odchytal jen čtyři zápasy a jeho statistiky jsou výrazně horší.

Zlín ale bude v následujících dnech potřebovat, aby se mohl spolehnout nejen na brankáře, ale na celý tým. Po Šumperku ho totiž čekají soupeři, kteří mu nastaví zrcadlo. Po Jihlavě zajíždí Berani do Vsetína a následně je čekají dva semifinalisté uplynulé sezony – Sokolov doma a Prostějov venku a ani domácí dvojzápas s Přerovem a Třebíčí nebude procházkou edenem.

Poslední zápas Zlína

15. kolo: PSG Berani Zlín – DRACI PARS ŠUMPERK 7:1

Branky a nahrávky: 11. J. Ondráček (M. Zbořil, Bartko), 22. Honejsek (Illéš, Claireaux), 27. Honejsek (Claireaux, M. Zbořil), 34. Gago, 40. J. Ondráček (Claireaux, Husa), 58. P. Mrázek (Kubiš, P. Sedláček), 60. P. Mrázek (Husa) - 31. Průžek (Kadeřávek). Rozhodčí: Jechoutek, Mejzlík - Beneš, Horažďovský. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1871. Střely na branku: 41:24. Zblokované střely: 6:3. Bloky: 3:6. Vhazování: 38:18. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 7:1.

Zlín: Kašík - Gazda, Husa, Bartko, M. Zbořil, Bukač, Talafa - P. Mrázek, P. Sedláček, Kubiš (C) - J. Ondráček (A), Claireaux, Honejsek - Illéš, Hejcman, Köhler (A) - Frömel, Gago, T. Pospíšil. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Horák.

Poslední vzájemný zápas

3. kolo: HC Dukla Jihlava – PSG Berani Zlín 1:2 sn.

Branky a nahrávky: 27. Šik (Kowalczyk) – 3. Ondráček (Pospíšil, Gazda), rozhodující nájezd Mrázek. Rozhodčí: Zubzanda, Valenta - Kotlík, Zídek. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:1. Diváci: 1046. Střely na branku: 30:23. Zblokované střely: 11:6. Vhazování: 34:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Dukla: Beran – Bilčík, Dvořák, Dundáček, Matějíček, Jáchym, Kowalczyk, Kočí – Čachotský (A), Skořepa (C), Harkabus (A) – Beránek, Miškář, Šik – Cachnín, Juda, Brož – Handl, Seman, Pořízek
Zlín:Huf – Novotný, Gazda, Zbořil, Bukač, Husa, Bartko – Köhler (A), Kindl, Pospíšil – Ondráček (A), Claireaux, Illéš – Kubiš (C), Honejsek, Mrázek – Sedláček, Hejcman, Gago

V posledním utkání se Dukla od poloviny zápasu neustále tlačila před zlínskou branku, kterou ale trefila pouze jednou. I přes značnou převahu nakonec prohrála na nájezdy. Foto: Nela Dittrichová

16. kolo, Chance ligy, středa 26. října 2022

PSG Berani Zlín – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Dynamo Pardubice B – VHK ROBE Vsetín (18:00)
DRACI PARS ŠUMPERK – HC Baník Sokolov (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
SC Marimex Kolín – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Frýdek-Místek – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Slavia Praha – HC ZUBR Přerov (18:00)

17. kolo Chance ligy, sobota 29. října 2022

HC Dukla Jihlava – DRACI PARS ŠUMPERK (16:30, Pelhřimov) - vstupenky zde
VHK ROBE Vsetín – PSG Berani Zlín (17:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Slavia Praha (17:00)
HC Baník Sokolov – HC Frýdek-Místek (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dynamo Pardubice B (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – SC Marimex Kolín (17:30)