Po reprezentační přestávce vzhůru do práce. Duklu čekají dva výjezdy na Moravu

18.12.2022 / Tomáš Lysý

Přesně devět dní trvala prosincová reprezentační přestávka, kterou A-tým hodně potřeboval. V kádru je několik zraněných hráčů, další mají či měli větší nebo menší šrámy. Volno přišlo zcela jistě vhod. Nyní ale, jak říká trenér Viktor Ujčík, třeba obléct montérky a znovu pořádně pracovat. Duklu opět čeká venkovní dvojzápas, který započne v pondělí 19. prosince 2022 od 18 hodin na ledě DRAKŮ PARS ŠUMPERK. Zápas můžete sledovat tradičně na onlajnech, k dispozici je i hokejkaTV. O dva dny později Dukla nastoupí ve stejný čas v Prostějově a poté už jí čeká první zápas mezi svátky – atraktivní šlágr v Pelhřimově proti Vsetínu, kam Spolek fanoušků HCD pořádá výjezd.

Po vítězství nad Zlínem v sobotu 10. prosince dostali jihlavští hokejisté třídenní volno. Na ledě se sešli až ve středu, kdy někteří další hráči vypomáhali v Havlíčkově Brodě. Jedním z nich byl útočník Richard Cachnín, který i tak reprezentační pauzu kvitoval. „Musíme zregenerovat a připravit se na další zápasy, které nás ještě před Vánoci čekají,“ povídal mladý útočník, který proti Beranům konečně protrhl střeleckou smůlu. Volno jistě uvítal i Šumperk, který musel absolvovat dlouhou cestu do dalekého Sokolova, kde navíc padl rozdílem pouhé jedné branky ze 46. minuty.

Soupiska Šumperku
Realizační tým Šumperku

Na ledě Draků se Dukle poměrně daří. Stačí se podívat na poslední výsledky. Poslední porážku si červenožlutí v podhůří Jeseníků zapsali ve středu 2. prosince 2015. Poté Draci s druhou nejvyšší soutěží rozloučili a čtyři roky bojovali o postup zpět, k čemuž jim pomohla pandemie covidu-19. Od sezony 2020/2021 tak opět hrají Chance ligu, ve které se loni udrželi po výhře 4:1 na zápasy v baráži proti Ústí nad Labem. Od návratu vyhrála Dukla na šumperském ledě všechny tři zápasy, v tom posledním ve 4. kole na začátku soutěže zapsali Jihlavští první výhru v Chance lize. Doma je to stejné, svěřenci trenérů Ujčíka a Nekvasila porazili ve třech utkáních po sobě. Série šesti vítězství proti Drakům tak byla utnuta až letos v 17. kole, kdy ve 29. minutě byl stav 3:3 a poté padla branka až v prodloužení – do jihlavské sítě.

Šumperk od listopadu střídá vydařené zápasy s méně povedenými. Nejprve prohrál čtyřikrát za sebou (dvakrát za bod), poté třikrát v řadě vyhrál. Následovala série jak na houpačce. Porážka s Porubou 3:4 v prodloužení, výhra stejným poměrem za dva body proti B-týmu Pardubic, těsná porážka 3:4 na ledě dalšího silného týmu, Vsetína, parádní vítězství doma nad Zlínem 3:1 a již zmiňovaná prohra v Sokolově. Draci se tak po krůčcích vzdalují poslednímu místu, znamenající přímý sestup do druhé ligy. Na poslední B-tým Pardubic mají nyní náskok již jedenácti bodů.

V kádru trenérů Lukáše Majera a Davida Švagrovského proběhly změny. Nepokračují již dva hráči s větší či menší zkušeností s Duklou – obránce Jakub Březák (nyní Tours) a jihlavský odchovanec Patrik Čermák. Do klubu se naopak oklikou vrátil útočník Joshua James Mácha a velkou útočnou posilou je zajisté příchod Lukáše Nedvídka na hostování z Kolína. Jistě nepřekvapí, že na čele produktivity týmu je Lukáš Žálčík, který je s bilancí 19 branek také nejlepším střelcem celé soutěže (k tomu přidal ještě devět asistencí). Přihrávky mu na zlatém podnosu servírují dvě předsezonní posily Jiří Průžek (18 asistencí) a David Bartoš (16). V týmu je i ex-jihlavský obránce Filip Eliáš (5+4) a Josh Mácha po svém příchodu do klubu zapsal pět bodů v pěti zápasech (2+3).

Poslední zápas Šumperka

29. kolo: Sokolov – Šumperk 2:1

Branky a nahrávky: 35. Rulík (Osmík, Kverka), 46. Hauser (Kverka, Pohl) – 6. Nedvídek (Dudycha). Rozhodčí: Petružálek, Čáp – Jindra, Štofa. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Diváci: 325. Střely na branku: 23:19. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Šumperk: Hamalčík – Kadeřávek, Eliáš, L. Rutar, Hrachovský, Kunst, Dudycha – Průžek, Mácha, Žálčík – Svoboda, Šuhaj, Š. Jelínek – Vachutka, Kohút, Nedvídek – Křemen, Bernat, Horký

Poslední vzájemný zápas

17. kolo: Dukla – Šumperk 3:4 pr.

Branky a nahrávky: 11. Harkabus (Kočí), 22. Pořízek (Beránek, Křehlík), 29. Pořízek (Miškář) – 5. Jelínek (Bartoš, Kunst), 16. Průžek (Bartoš, Hrachovský), 22. Kohút (Bernat, Dudycha), 63. Průžek (Bartoš, Žálčík). Rozhodčí: Bejček, Čáp – Jindra, Štofa. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 706. Střely na branku: 45:20. Zblokované střely: 7:5. Vhazování: 46:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:4.

Dukla: Beran – Dundáček, Bilčík, Kolář, Haman, Jáchym, Kočí, Dvořák – Jungwirth, Skořepa (C), Šik – Harkabus (A), Miškář, Fronk – Beránek, Pořízek, Křehlík – Cachnín, Juda, Brož
Šumperk: Lackovič – Hrachovský, Kadeřávek, Michálek, Kunst, Dudycha – Motloch, Průžek (A), Bartoš (A) – Žálčík (C), Svoboda, Šuhaj – Jelínek, Vachutka, Kohút – Bernat, Křemen, Horký – Jouza

Dukla doma proti Šumperku ani jednou nevedla, musela mazat ztrátu 0:1 a 1:3. To se jí sice povedlo, ale nakonec padla v prodloužení. Foto: Nela Dittrichová

30. kolo Chance ligy, pondělí 19. prosince

Předehrávka, neděle 18. prosince: PSG Berani Zlín – VHK ROBE Vsetín (15:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC ZUBR Přerov (17:30)
DRACI PARS ŠUMPERK – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC Baník Sokolov (18:00)
SC Marimex Kolín – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (18:00)

31. kolo Chance ligy, středa 21. prosince

VHK ROBE Vsetín – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – DRACI PARS ŠUMPERK (17:30)
HC Baník Sokolov – PSG Berani Zlín (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC ZUBR Přerov – SC Marimex Kolín (18:00)
HC Slavia Praha – HC Dynamo Pardubice B (18:00)

32. kolo Chance ligy, úterý 27. prosince

HC Frýdek-Místek – HC ZUBR Přerov (17:00)
PSG Berani Zlín – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (Pelhřimov, 17:30) - vstupenky zde.
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Baník Sokolov (17:30)
SC Marimex Kolín – HC Slavia Praha (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
DRACI PARS ŠUMPERK – HC Stadion Litoměřice (18:00)