Přímý souboj o čtvrté místo v tabulce! Dukla jede opět ven, tentokrát do Prostějova

20.12.2022 / Tomáš Lysý

První zápas po reprezentační přestávce jihlavští hokejisté zvládli velmi dobře. Na ledě Šumperku znovu vydolovali tři body, domů přivezli vítězství 2:1. A pokud by se opakovala situace z úvodu sezony, kdy po výhře u Draků zvítězila Jihlava i u Jestřábů, nikdo z červenožlutých by se vůbec nezlobil. Poslední předvánoční kolo Chance ligy totiž nabídne přímý souboj o čtvrté místo, na tým LHK Jestřábi Prostějov ztrácí Dukla z pátého místa pouhý bod. Zápas na prostějovském Zimním stadionu začíná ve středu 21. prosince 2022 od 18 hodin a sledovat ho lze tradičně na onlajnech nebo živě na HokejkaTV.

Pamatujete si na začátek aktuálního ročníku Chance ligy? Dukla třikrát za sebou prohrála, první vítězství získala až na ledě Šumperku a poté zvítězila i v Prostějově. Červenožlutí nakonec vyhráli třikrát za sebou a pouze jednou v sezoně měli lepší sérii, když mezi 10. a 13. kolem vyhráli čtyřikrát po sobě. Nyní mohou tuto sérii dorovnat, jelikož na ledě Draků zapsali třetí vítězný korálek v řadě. Nicméně nejdelší bodovou sérii již svěřenci trenérů Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila mají, jelikož bodovali šestkrát za sebou, přičemž prohráli jen jednou (bod za nájezdovou prohru proti Porubě). Nyní je nečeká nic jednoduchého, jelikož Jestřábi se prezentují, podobně jako v uplynulé sezoně, velmi dobře. „Prostějov hraje výborně a bude to zase nesmírně urputný zápas. Odpočineme, dobře potrénujeme a zkusíme z jeho ledu odvézt body,“ řekl po šumperské výhře Tomáš Chlubna.

Soupiska Prostějova
Realizační tým Prostějova

Po uplynulé úspěšné sezoně nebyl v kádru Prostějova žádný důvod ke změnám a Aleš Totter i Petr Hubáček vedou tým v této sezoně velmi dobře. Důkazem je čtvrté místo v tabulce a k tomu jen 76 inkasovaných branek, což je na prostějovské poměry výborné číslo. V minulosti totiž Jestřábi sice dost branek dávali, ale také mnoho gólů inkasovali. V brankovišti dostává nejvíce prostoru zkušený Jaroslav Pavelka (92,44%, 2,18 průměr gólů). O zápas méně odchytal Josef Němeček, jenž se loni krátce mihl v Dukle a podobně jako jeho parťák má dobrá čísla. V obraně se gólově i bodově daří Martinu Pěnčíkovi (5+9). jen o dva body méně za 12 asistencí má Tomáš Valenta, jenž v uplynulé sezoně slavil v Jihlavě titul mistra ligy. Navíc defenzíva ještě posílila příchodem Jana Bartka ze Zlína!

Nejproduktivnějším hráčem týmu je bratr jihlavského obránce Miloslava Jáchyma, útočník Tomáš Jáchym. Za třicet kol získal 29 bodů (6+23) a je nejlepším nahrávačem Jestřábů. Jediným hráčem, který nastřílel více jak deset branek (12) je David Ostřížek. Bývalý dlouholetý hráč Olomouce navíc tento gólový počin stihl ve dvaceti utkáních a je tak hlavní ofenzívní zbraní týmu. Další hokejisté se sice přes hranici deseti přesných tref nedostali, ale osm z nich má na svém kontě více jak pět branek. Mezi nimi je i dlouholetý útočník Dukly Tomáš Jiránek (8+8) nebo další předsezonní posila Roman Vlach (7+5).

Jestřábům se v letošní sezoně daří i ve speciálních týmech. V oslabeních jsou čtvrtí nejlepší v soutěži (85,45%). Přesilovky jdou oběma týmům stejně podobně. Prostějov vstřelil 20 branek v početních výhodách při využití 17,86%, Dukla má pouze o gól méně a procentuální úspěšnost činí 17,27%. Utkání o čtvrté místo v tabulce tak bude hodně vyrovnané!

Poslední zápas Prostějova

30. kolo: Pardubice B – Prostějov 4:1

Branky a nahrávky: 4. Drtina (Rákos), 28. P. Machač (Zdráhal), 33. Kaplan, 48. Lichtag – 8. Veselý (Jiránek, T. Jáchym). Rozhodčí: Petružálek, Čáp - Štěpánek, Dědek. Vyloučení: 4:7. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 237. Střely na branku: 41:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.

Prostějov: Pavelka – Kubeš, Valenta, Malák, Benda, Staněk, Poledna, Hamšík – Jiránek (A), T. Jáchym (A), Veselý – V. Burian, Ostřížek, Hašek – Slanina, Venkrbec (C), Jansa – Jandus, Maruna

Poslední vzájemný zápas

18. kolo: Dukla – Prostějov 3:5

Branky a nahrávky: 17. Skořepa (Dundáček), 32. Šik (Miškář), 45. Fronk (Bilčík, Miškář) – 6. Malák (Benda, Jansa), 13. Venkrbec (Jansa, T. Jáchym), 35. Maruna (Venkrbec, Pěnčík), 44. T. Jáchym (Burian, Jiránek), 60. Jiránek. Rozhodčí: Zavřel, Jechoutek – Zídek, Blažek. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 486. Střely na branku: 36:21. Zblokované střely: 9:3. Vhazování: 40:30. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4, 3:4, 3:5.

Dukla: Wolf – Dundáček, Bilčík, D. Kolář, A. Dvořák, M. Jáchym, F. Kočí, Matějíček – Jungwirth, Skořepa, Šik – Harkabus, Miškář, Fronk – Beránek, Pořízek, Křehlík – Cachnín, Juda, V. Brož
Prostějov: J. Němeček – Valenta, Hamšík, Malák, Benda, Poledna, Pěnčík, Zajíc – Burian, T. Jáchym, Jiránek – Jansa, Vlach, Hašek – Kysela, Venkrbec, Maruna

Dukla si již letos tři body z Prostějova odvezla, když v pátém kole vyhrála 4:2. Druhý gól přidal ve 22. minutě obránce Filip Haman, nejproduktivnější jihlavský bek a také jeden z pěti obránců, který v letošní sezoně vstřelil branku. Foto: Markéta Křížová

31. kolo Chance ligy, středa 21. prosince

VHK ROBE Vsetín – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – DRACI PARS ŠUMPERK (17:30)
HC Baník Sokolov – PSG Berani Zlín (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC ZUBR Přerov – SC Marimex Kolín (18:00)
HC Slavia Praha – HC Dynamo Pardubice B (18:00)

32. kolo Chance ligy, úterý 27. prosince

HC Frýdek-Místek – HC ZUBR Přerov (17:00)
PSG Berani Zlín – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (Pelhřimov, 17:30) - vstupenky zde.
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Baník Sokolov (17:30)
SC Marimex Kolín – HC Slavia Praha (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
DRACI PARS ŠUMPERK – HC Stadion Litoměřice (18:00)