3:2
(3:1, 0:0, 0:1)

Gól Marka Tecla přišel pozdě. Dukla podlehla Prostějovu

21.12.2022 / Jaroslav Wollmann

Ve středu 21. prosince zajížděla Dukla do Prostějova. Domácí v úvodní desetiminutovce využili dvě přesilové hry. Záhy poté také v početní výhodě snížil kapitán Josef Skořepa, ale Hanáci si vzali dvougólový náskok zpět. Půl minuty před koncem vykřesal jiskru naděje svým prvním gólem Marek Tecl, ale srovnat se již Jihlavě nepovedlo. Dukla prohrála na ledě Prostějova těsně 2:3.
21.12.2022 18:00, Chance Liga - 31. kolo

LHK Jestřábi Prostějov

Pavelka – Hamšík, Valenta, Kubeš, Malák, Poledna, Bartko – Veselý, T. Jáchym (A), Jiránek (A) – Hašek, Ostřížek, Burian – Jansa, Venkrbec (C), Slanina – Maruna, Jandus
3

HC Dukla Jihlava

Maláč – Bilčík, Chvátal, Kolář, Dundáček, M. Jáchym, Vala, Kočí – Chlubna, Miškář, Brož – Harkabus (A), Skořepa (C), Pořízek – Cachnín, Handl, Tecl – Kočí, Juda, Křehlík
2
Branky a nahrávky: 8. Kubeš (T. Jáchym, Ostřížek), 9. Jiránek (Jansa, T. Jáchym), 18. Maruna (Malák, Jandus) – 12. Skořepa (Harkabus, Handl), 60. Tecl (M. Jáchym, Miškář). Rozhodčí: Bejček, Grygera – Otáhal, Vašíček. Vyloučení: 8:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1326. Střely na branku: 21:24. Zblokované střely: 7:14. Vhazování: 32:26. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.

Průběh utkání

V prvním zápase před domácím publikem po dlouhých šestnácti dnech prostějovský celek už ve třetí minutě dostal možnost zahrát si v početní výhodě. Ta trvala čtyři minuty a do velké šance se v ní dostali Filip Jansa či Jan Veselý. Jejich střely ale o pár centimetrů minuly svůj cíl. Nátlak na Jihlavu ale pokračoval i po návratu Bilčíka, protože toho na trestné lavici vystřídal Vítězslav Brož. O půl minuty později ho doplnil Marek Chvátal, a tak domácí tým sehrával přesilovku pět na tři. V ní se ke střele z levého kruhu napřáhl Jakub Kubeš, který mířil přesně a poslal svůj tým do vedení 1:0. Běžela klasická přesilovka a hráči Prostějova dál operovali v útočném pásmu. Ke střele se odhodlal Filip Jansa a jeho projektil mistrně tečoval Tomáš Jiránek, od jehož hole se puk odrazil mimo dosah brankáře Maláče - 2:0.

Ve druhé polovině první třetiny si domácí vyzkoušeli také hru v oslabení. Práce obránců se ještě ztížila, když na trestnou lavici za Polednou zamířil Tomáš Jiránek. Zesílenou přesilovku se Dukle podařilo využít díky teči Josefa Skořepy po střele Tomáše Harkabuse. Nechybělo mnoho a dvoubrankové vedení mohl domácí týmu při vlastním oslabení vrátit Tomáš Jandus, jeho pokus ale nakonec neskončil mezi třemi tyčemi. Ve čtrnácté minutě oba týmy na ledové ploše měly čtyři bruslaře, protože shodně dvě minuty za hrubost po rozmíšce před střídačkami obdrželi Jáchym a Kolář. Dvě a půl minuty před koncem vybídl Daniel Malák v přečíslení ke střele Jana Marunu. Ten se dlouho nerozmýšlel a nechytatelnou dělovkou upravil skóre na 3:1.

V úvodu prostřední části měli velkou šanci útočníci Jihlavy, kteří se před brankovištěm domácích dostali do držení puku. Na poslední chvíli se o tento závar ale dokázali postarat obránci Prostějova a nebezpečí bylo zažehnáno. Skvělou kombinaci po přechodu do útočného pásma sehrála prostějovská pětka a už to vypadalo, že se domácí dočkají další branky. Rána Matouše Venkrbce však o několik centimetrů minula svůj cíl. Po pravém křídle se pak do útočného pásma vydal Tomáš Chlubna, jeho nepříjemnou střelu mezi ruku a tělo Pavelka dokázal zlikvidovat. V polovině utkání se u modré čáry napřáhl ke střele Aleš Poledna. Jeho rána nakonec skončila na hokejce Jana Slaniny, po jehož pokusu zazvonila horní tyčka Maláčovy branky. Závěr druhé třetiny okořenil pěstní souboj Daniela Maláka a Filipa Dundáčka. Na ledové ploše jsme měli možnost vidět šarvátku, po které si oba aktéři sportovně podali ruce a svorně zamířili na trestnou lavici. Gólu jsme se ve druhé dvacetiminutovce nedočkali, na tabuli tak stále svítilo skóre 3:1.

Do třetí třetiny aktivněji vstoupila hostující Jihlava, která si brzy vybojovala velkou šanci. Jeden z útočníků ve vínových dresech se vydal na přímý souboj proti Pavelkovi, ten se ale o puk i za pomoci obránců, kteří celou situaci dobruslili, postaral a ukryl ho ve své výstroji. Na druhé straně kluziště se krásně provedenou stahovačkou dostal na osu hřiště Jan Slanina, který následně zamířil mezi betony brankáře Maláče. Ten ale své chrániče na nohou dokázal včas zaklapnout. Ve čtyřicáté osmé minutě u pravého mantinelu šlápl do bruslí Jan Veselý a vybojoval si zajímavou střeleckou pozici. Jeho ránu ale hostující brankář zvládl vytěsnit. Ten měl pořádnou porci štěstí o několik minut později, když si pro Jandusovu přihrávku sjel Tomáš Jáchym, který se puk následně snažil procpat až za brankovou čáru. Šest minut před koncem základní hrací doby si dvouminutový trest šel odpykat Aleš Poledna. To bylo znamení pro trenéra Jihlavy odvolat ze hry brankáře a hosté to zkoušeli v šesti. Jejich tlak navíc umocnilo další vyloučení z řad somácích, na ledě jsme tak byla k vidění situace tři proti šesti. V nevídané přesilovce Jihlavy byl klíčovým mužem Jaroslav Pavelka, který v důležitých chvílích podržel puk a uklidnil situaci. Z mohutného tlaku se Jihlavě nakonec půl minuty před koncem zápasu podařilo snížit stav utkání, když se prosadil Marek Tecl - 3:2. Vyrovnat se již hostím ani po dalším odvolání branáře nepodařilo. Dukla se tak domů vrací s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): My jsme o výsledku zápasu rozhodli už v první třetině, kdy jsme měli hrozně moc vyloučení a dostali jsme dva góly. S takovým týmem, jaký je Prostějov, se to hrozně těžko dotahuje. Dnes musíme uznat sílu a kvalitu soupeře, který nás přehrál. Na druhou stranu kluci nesložili zbraně, snažili se s tím do posledního okamžiku něco udělat, dokázali jsme situaci ještě trochu zdramatizovat na konci. Škoda jen, že jsme z přesilovky v závěru utkání nedokázali něco vytěžit, šlo to těsně kolem brány. Ale takový je hokej, důležité je, že jsme nesložili zbraně a rvali jsme se až do konce, soupeř byl bohužel lepší a zaslouženě vyhrál.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie