Chance liga stratuje, Dukla vyráží na led Znojma

12.09.2023 / Tomáš Lysý

Přípravné zápasy jsou minulostí a nyní nás čeká první kolo Chance ligy, na které se fanoušci už jistě těší. Hned v úvodním zápase Jihlava změří síly s atraktivním soupeřem, kterým není nikdo jiný než navrátilec z EBEL ligy HC Leram Orli Znojmo. O vítězný vstup do sezony se svěřenci trenérů Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila pokusí 13. září 2023 od 18 hodin v Nevoga aréně. Na utkání pořádá autobusový výjezd Spolek fanoušků HCD. Kdo na zápas nemůže dorazit přímo, tak může toto klání sledovat prostřednictvím textového přenosu na onlajnech. A do kalendáře si zapište i další důležité datum – v sobotu 16. září od 16:30 vyjede Dukla na pelhřimovském ledě do utkání proti Frýdku-Místku.

Čekání na první ostrý mistrovský zápas bylo tentokrát velmi dlouhé. Po úspěšných sezonách, ve kterých Dukla končila povětšinou až v dubnu, přišel čtvrtfinálový výpadek v polovině března 2023 po třech porážkách proti Vsetínu pouze o jednu branku. K mistrovskému utkání proto Dukla vyjede přesně po půl roce a jednom dnu k tomu. A bude se snažit udržet velmi pozitivní bilanci ze zahajovacích utkání. Za posledních čtrnáct sezon prohrála Jihlava úvodní zápas pouze ve dvou případech: v roce 2018 na ledě Přerova (4:5) a loni doma s Porubou 2:3 na nájezdy.

Soupiska Znojma
Realizační tým Znojma

Znojemský hokej se vrací do Chance ligy po dlouhé pauze, která čítala dvanáct let. Orli hráli druhou nejvyšší českou hokejovou soutěž naposled v sezoně 2010/2011 a fanoušci obou táborů si zcela jistě ještě dobře pamatují na vzájemné bitvy ve čtvrtfinále. Tehdejších šest zápasů navštívilo dohromady skoro 25 tisíc diváků. Po pěti zápasech, kdy oba týmy držely domácí prostředí, rozhodlo šesté utkání. Jihlava vyhrála na ledě Znojma 4:1 díky hattricku Oldřicha Bakuse a utkání si určitě dobře vybaví i Tomáš Čachotský. Hrající jihlavská legenda nahrávala tehdejšímu kapitánovi na druhý a třetí gól.

Od té doby ale už uplynulo mnoho a mnoho sportovních utkání. Dukla se mezitím podívala na jednu sezonu do extraligy, Znojmo hrálo v ročníku 2015/2016 finále EBEL a prohrálo 2:4 se Salzburgem. Do českých luhů a hájů se Orli vrátili před sezonou 2020/2021. Tehdy měli výborný tým s postupovými ambicemi, nicméně ročník byl přerušen a následně zrušen kvůli covidu. Ještě jednou tak Znojmo nakouklo do soutěže konané pod rakouskou hlavičkou a předloni ve čtvrtfinále padlo 0:4 na zápasy s kým jiným než Salzburgem. V uplynulém ročníku Orli jasně opanovali druhou ligu a po finálové výhře 4:0 na zápasy proti Letňanům se vrátili do Chance ligy.

Trenéři Jiří Beroun a Tomáš Jakeš mají k dispozici poměrně mladý kádr, pouze třem hráčům je přes třicet let a více. Jedním z nich je útočník Petr Beránek, který loni začal právě v Jihlavě. Druhým je kapitán Tomáš Svoboda a nejstarším hráčem týmu je sedmatřicetiletý Jan Hruška. V útoku zaujme i na Chance ligu ostřílený Martin Šťovíček. Mezi čtrnáctkou forvardů najdeme i odchovance Dukly Patrika Čermáka nebo Tomáše Pigla, který hrával v jihlavské mládeži. Obrannými pilíři by měli být Jan Bartko, Dominik Tejnor nebo Lukáš Zukal, ovšem na jména se rozhodně zdá být silnější znojemský útok. Otázkou bude také brankoviště, jelikož trio Roman Durný, Dominik Groh a Matěj Žajdlík ještě nikdy v kariéře nezastávalo post jasné brankářské jedničky. Do Chance ligy ovšem Znojmo přinese zcela jistě velké oživení!

Poslední vzájemný mistrovský zápas

6. zápas čtvrtfinále play off 2011: Znojmo – Dukla 1:4

Branky a nahrávky: 14. Trojan (Jarůšek) - 13. Maliník, 38. Bakus (Ficenc, Čachotský), 51. Bakus (Čachotský), 53. Bakus. Rozhodčí: Pavlovič, Lacina - Štofa, Beneš. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:2. Diváci: 3453. Střely na branku: 37:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.

Znojmo: Kacetl - Bořuta, Pláněk, David, Štach, Pospíšil, Kolafa - Říha, Beroun, Havlík - Podešva, Lev, Trojan - Jarůšek, Bartoš, Komínek - Kovalský, Vyletelka, Rangl
Dukla: Řehoř - Ficenc, Kaláb, Dobrovolný, Šidlík, Suchý, Staněk, Zelený - Hodek, Bakus, Čachotský, Jeslínek, Zeman, Kucsera, Sojčík, Bezděk, Protasenja, Maliník, Krupka, Padělek

Play off 2011 mezi nedalekými soupeři Jihlavou a Znojmem bylo divácky velmi atraktivní a dnes již zbořený Horácký zimní stadion zažil tehdy jedno z nejpůsobivějších choreí za poslední dobu. Foto: Zbyněk Zápotočný

Aktuální program Chance ligy

1. kolo, středa 12. září:

HC Frýdek-Místek – HC Baník Sokolov (17:00)
Berani Zlín – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – VHK ROBE Vsetín (17:30)
HC LERAM Orli Znojmo – HC Dukla Jihlava (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dynamo Pardubice B (18:00)
SC Marimex Kolín – HC ZUBR Přerov (18:00)
HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (18:00)

2. kolo, sobota 16. září:

HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek (16:30) - vstupenky zde
HC Baník Sokolov – Berani Zlín (17:00)
HC Stadion Litoměřice – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
VHK ROBE Vsetín – HC Slavia Praha (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC LERAM Orli Znojmo (17:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – SC Marimex Kolín (17:00)
HC Dynamo Pardubice B – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)

3. kolo, středa 20. září:

HC Frýdek-Místek – HC Dynamo Pardubice B (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Stadion Litoměřice (17:30)
SC Marimex Kolín – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC LERAM Orli Znojmo – Berani Zlín (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Baník Sokolov (18:00)
HC Slavia Praha – HC ZUBR Přerov (18:00)