2:3
(0:1, 1:1, 1:1)

Dukla navázala na úspěšné vstupy do sezony, ze Znojma bere tři body

13.09.2023 / Natálie Poláčková

Hned první zápas nové sezony Chance ligy zavedl Duklu na led Znojma, které se do druhé nejvyšší české soutěže vrátilo po dvanácti letech. Ve čtvrtfinále 2011 ho vyřadila právě Jihlava. A i tentokrát se zápas začal vyvíjet lépe pro červenožluté. Již ve čtvrté minutě se prosadil Otakar Šik. 56 sekund po polovině zápasu zvýšil vedení Jihlavy David Bartoš, ale domácí rychle snížili. Sedm minut před koncem se prosadil další novic v jihlavském útoku Šimon Jelínek. Jeho gól byl nakonec vítězný, jelikož Znojmo dokázalo už pouze rychle snížit. Dukla tak vyhrála třináctý úvodní zápas za posledních patnáct sezon - 3:2.
13.09.2023 18:00, Chance Liga - 1. kolo

HC LERAM Orli Znojmo

Durný – Mareš, Bartko, Tejnor (A), Stránský, Jenáček, Zukal, Remta – Sklenář, Hruška, Svoboda (C) – Adámek, Šťovíček, Špaček – Beránek, Matuš (A), Karlsson – Havlát, Kučera, Sedláček
2

HC Dukla Jihlava

Beran - Bilčík, Kolář (A), Ozols, Kočí, Chvátal, Vala, Dudycha - Čachotský (C), Bartoš, Šik - Krajč, Štefančík, Cachnín - Havránek, Handl, Berger - Jelínek, Pořízek, Brož
3
Branky a nahrávky: 32. Šťovíček (Špaček, Zukal), 55. Sklenář (Svoboda, Bartko) – 4. Šik (Ozols, Čachotský), 31. Bartoš (Bilčík, Šik), 54. Jelínek (Dudycha, Pořízek). Rozhodčí: Cabák, Vrba – Štofa, Thuma. Vyloučení: 4:6 navíc Sklenář (ZNO) - Krajč 5 minut, Kolář (oba JIH) 5 minut a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 1952. Střely na branku: 31:28. Vhazování: 33:40. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3.

Průběh utkání

První třetinu začala lépe Dukla, která se nejprve dostala do útoku a následně ve čtvrté minutě i do vedení. Otakar Šik se prosadil přes dva hráče domácích, a i přes to, že byl faulovaný, se mu zboku branky podařilo dostat bekhendem kotouč do sítě. Na kotouči se následně více držela Jihlava, až do vyloučení Daniela Koláře, který obdržel trest do konce utkání. Domácí se pokoušeli projít do větší akce, ale nedařilo se jim to. Až do chvíle, než se Adámek odhodlal ke střele, Beranovi se nakonec povedlo kotouč vyrazit betonem.

Nabídku přesilové hry dostala také Dukla, která mohla navýšit své vedení. Bartoš dorážel v blízkosti branky, ale jeho pokus však skončil pouze na bližší tyčce. Po necelé minutě přišly tresty na obou stranách za vzájemnou potyčku. Šance Čachotského, který se vyslal tvrdou ránu, skončila pouze v ochranné síti kvůli teči. Ještě před koncem třetiny měla Dukla další početní výhodu, tu využít nedokázala.

Také červenožlutí se museli na začátku druhé třetiny bránit, ale Znojmo rovněž branku nedalo. Po konci oslabení mohl zvýšit vedení Dukly znovu Šik, jeho střela ale skončila pouze na betonu znojemského brankáře. Po vyloučení Šika ve 28. minutě do samostatné akce ujel Sklenář. Ten zůstal sám před Beranem, jeho špatné zakončení skončilo mimo klec a Beran ani nemusel zasahovat. Dvě minuty na to se radovala Dukla z dvoubrankového vedení. Bilčíkova přihrávka do mezikruží zastavila na hokejce Davida Bartoše. Znojemský odchovanec sklepl povedenou tečí kotouč do volné části klece.

Necelou minutu na to ale mělo důvod k radosti i Znojmo. Špatnou přihrávku jihlavského celku využili domácí, kteří se vypravili do přečíslení tři na jednoho. Špaček poslal kotouč mezi kruhy na Martina Šťovíčka, který rychle vystřelil pod vyrážečku Berana. To Znojmo nabudilo k tomu, že se častěji drželi na kotouči, a hlavně se dostávali do šancí. Tu největší měl Lukáš Adámek, který se ocitl před Beranem sám. Jeho střela mezi betony jihlavského brankáře nevyšla. Ještě ke konci třetiny měli domácí k dobru další přesilovku, využít jí nedokázali.

Znojmo se sice na počátku poslední části zápasu drželo na kotouči, ale nedostávalo se do šancí. Několik akcí Jihlavy za sebou započal Kočí, jenže neměl nikoho, komu by mohl přihrát. Následný pokus Chvátala skončil ve vyrážečce Durného. Ani pokusy Cachnína a Krajče neskončily za brankovou čarou. Další menší bitka poslala na trestnou Kočího a Karlssona. Několik minut na to žádná větší šance nepřišla.

Po komerční přestávce ale udeřila Dukla. Po vyhraném souboji u mantinelu se dostal k puku Pořízek, který ho posunul před sebe na Dudychu, jenž střílel a těsně před bránou ještě kotouč tečoval Šimon Jelínek. Ani tentokrát netrvala radost jihlavského celku zvlášť dlouho. Znojmu trvala odpověď jen 70 vteřin. Dukla se pokoušela vyhodit kotouč ze svého obranného pásma, jenže puk zastihl jeden z domácích hráčů. Ten ho poslal po modré, tam byl Svoboda, ale místo střely ještě zvolil přihrávku na Dominika Sklenáře. Domácí útočník zamíchal pukem a Beran neměl při pádu šanci. Domácí ještě mohli po vyloučení Chvátala srovnat, ale Jihlava se ubránila i díky několika vyhozeným kotoučům. Ze Znojma si tak odváží výhru, stejně jako při posledním měření sil v šestém čtvrtfinále roku 2011; tentokrát 3:2.

Ohlasy trenérů

Jiří Beroun (HC Orli Znojmo): Tempo zápasu bylo úplně jiné než v přípravě. Hrálo se nahoru-dolů a nebylo žádné pásmo, kde by se stálo a na někoho čekalo. Oba týmy hrály velmi aktivně. Udělali jsme dvě systémové chyby a jedno špatné přebrání hráčů, a to rozhodlo zápas. Takové chyby se nám nesmí stávat. Musíme si pomáhat i v přesilovkách. Jihlava má vynikající oslabení, a i když jsme tam ty šance měli, tak z nich potřebujeme dát minimálně jeden gól. Kulisa byla fantastická, jako kdyby tady bylo čtyři tisíce diváků. I za stavu 1:3 pořád fandili a je jenom škoda, že jsme zápas nedotáhli aspoň do prodloužení. I když jsme prohráli, tak jsme s Jihlavou dokázali držet krok a bylo vidět zlepšení i v osobních soubojích. Musíme jít zápas od zápasu a ti kluci si to postupně osvojí a naše výkony půjdou ještě nahoru.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Jsme každopádně moc rádi, že jsme zápas dokázali zvládnout. Nebylo to jednoduché utkání. Víme, že Znojmo postoupilo, ale byl to pro něj první zápas sezony a začátek ročníku smazává rozdíly mezi týmy. Znojmo má navíc výborné hráče. Podmínky byly těžké, led taky, k tomu dusno. V kabině bylo horko a kluci nemohli během přestávky pořádně zregenerovat. Začali jsme nešťastně pětiminutovým oslabením na začátku zápasu. Tým to stálo spoustu sil. Nejsme spokojení ani s tím, že dostaneme gól hned po tom, co ho vstřelíme. To nás zbytečně sráželo. Ale i tak jsme zápas zvládli, přijeli si pro tři body a jsme za ně moc rádi.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie