Dukle končí poslední přestávka o něco dříve, v pátek bude dohrávat zápas se Znojmem

08.02.2024 / Daniel Lhotský

Zatímco ostatní týmy si mohou ještě krátce odpočinout během poslední reprezentační přestávky před play-off, Dukla už se chystá na atraktivní utkání. V pátek 9. února od 17:30 přivítá na svém ledě v dohrávce 27. kola Znojmo. Pro oba týmy půjde vzhledem k aktuálnímu rozložení sil v tabulce o důležité utkání, navíc jde o derby, ve kterém tradičně nejde jen o body, ale také o prestiž. Vstupenky zakoupené na původní prosincový termín zůstávají v platnosti, zároveň stále probíhá prodej on-line na tomto odkazu, nákupem z domova ušetříte 10 %. Pro cestu do Pelhřimova můžete využít i hromadný výjezd od Spolku fanoušků HC Dukla Jihlava, více informací naleznete na tomto odkazu. Pokud se na zimní stadion nechystáte, můžete utkání tradičně sledovat prostřednictvím textového přenosu z místa na Onlajny.com nebo prostřednictvím videa na Hokejka.TV

Pouhých sedm kol do konce základní části je situace v tabulce o něco méně zamotaná, než začátkem roku, stále však může dojít k výrazným posunům v tabulce. Dukla po nevydařené sérii čtyř porážek v řadě musí jako papírový favorit mířit na vítězství, pokud stále pomýšlí na nejlepší šestku nebo na dva zápasy v předkole doma. Prodloužení černé série by totiž Duklu mohlo dostat do situace, kdy by v posledních zápasech musela hájit samotný postup do předkola.

Podobně důležitá je dohrávka pro Znojmo. Po senzačních výhrách Orlů v lednu, kdy zvítězili s prvními dvěma celky tabulky, se zdálo, že Znojmo bez větších potíží dokráčí za záchranou. Po novém roce se však dařilo i ostatním celkům ve spodních patrech tabulky a Znojmo se tak znovu propadlo na poslední pozici. Na předposlední Slavii aktuálně Znojmo ztrácí dva body, má však tento zápas k dobru. Také hostům by se tak hodilo z utkání vytěžit co největší bodový zisk.

Sezona se v první polovině pro Znojmo nevyvíjela vůbec dobře, a tak Orli začali před koncem přestupů poměrně hodně posilovat. Ještě před prvním vzájemným zápasem v Pelhřimova přešel mezi oběma rivaly obránce David Vala, poté se Znojmu podařilo vyjednat hned několik zajímavých střídavých startů z Tipsport extraligy.

Původně krátkodobě ohlásili Orli spoluprací s Petrem Kratochvílem z Brna. Ten loni výrazně pomohl Zlínu v cestě za prvoligovým titulem, letos do druhé nejvyšší soutěže naskočil v dresu Znojma do pěti utkání, ve kterých přispěl třemi asistencemi. Především posily v brankovišti Znojma však vzbudily největší rozruch. Na střídavém startu se Znojmo domluvilo s dvojkou Českých Budějovic Janem Strmeněm a také s velkým talentem mládeže Komety Janem Kavanem. Ten po skvělém začátku v extralize zazářil i v Chance lize a hned při své premiéře v dresu Orlů vychytal nulu.

Bodově táhnou Orly především hráči, kteří měli velký podíl už na loňské fantastické jízdě Znojma ve druhé lize. Aktuálně titul nejlepšího střelce i nejproduktivnějšího hráče mezi Orly drží zkušený Tomáš Svoboda se 37 body za 18 gólů a 19 asistencí. O ligu výše daří také Martinu Šťovíčkovi s 32 body a Janu Hruškovi s 27 body.

Poslední zápas Znojma

45. kolo: Frýdek-Místek – Znojmo 4:3

Branky a nahrávky: 9. Ramik (Šenkeřík, Geidl), 16. Hotěk, 26. Šuhaj (Doktor, Havránek), 40. Hotěk (Haas, Marosz) – 27. Jenyš (Šťovíček, T. Svoboda), 37. Šťovíček (Jenyš, J. Jenáček), 50. Hruška (E. Mareš, Kratochvíl). Rozhodčí: Veselý, Zubzanda – Kokrment, Tvrdý. Vyloučení: 1:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1289. Střely na branku: 26:38. Zblokované střely: 4:11. Vhazování: 41:33. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:3.

Znojmo: Kavan - Zahradníček, Bartko, Mareš, Bukač, Jenáček, Tejnor, Štich - Svoboda, Šťovíček, Jenyš - Beránek, Lichanec, Berger - Kratochvíl, Hruška, Matuš - Sklenář, Čermák, Adámek.

Poslední vzájemný zápas

40. kolo: Jihlava – Znojmo 6:3

Branky a nahrávky: 9. Harkabus (Jelínek, Havránek), 24. Jelínek (Pořízek, Dundáček), 43. Kočí (Menšík), 53. Havránek (Strejček), 54. Jelínek (Cachnín), 56. Havránek (Strejček, Kočí) – 25. Beránek (Lichanec, Jenáček), 47. Hruška (Bartko, Bukač), 48. Jenyš (Šťovíček, Svoboda). Rozhodčí: Zavřel, Jechoutek - Polák, Malý. Vyloučení: 4:5, navíc Svoboda (ZNO) 5 minut a do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 1 197. Střely na branku: 47:25. Zblokované střely: 7:11. Vhazování: 34:33. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 6:3.

Jihlava: Maláč – Strejček, Bilčík, Ozols, Dundáček, Mareš, Koštoval, Vovsík – Cachnín, Toman, Čachotský (C) – Jelínek, Havránek, Harkabus (A) – Jungwirth, Menšík, Štefančík – Brož, Pořízek, Kočí.

Znojmo: Groh – Zahradníček, Bartko, Štich, Bukač, Jenáček, Tejnor (A), Vala – Svoboda (C), Šťovíček, Jenyš – Beránek, Lichanec, Berger – Sklenář, Hruška, Matuš (A) – Sedláček, Čermák, Adámek.

Ve třetím vzájemném zápase Dukla na domácím ledě vedla na začátku třetí třetiny 3:1 a mířila za výhrou, Znojmu se však podařilo dvěma slepenými góly vyrovnat a na koni bylo najednou Znojmo. Krátce poté přišel další zvrat, zhruba 6 minut před koncem nesmyslně fauloval hostující kapitán a byl vyloučen na 5 minut plus do konce utkání. Dukla nabídnuté šance využila na jedničku, hned třikrát využila dlouhou přesilovku a brala výhru 6:3. Foto: Barbora Stránská.

Dohrávka

27. kolo: pátek 9. února: HC Dukla Jihlava – HC LERAM Orli Znojmo (17:30) - vstupenky zde

46. kolo, pondělí 12. února

Předehrávka, neděle 11. února: HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice (16:30) - vstupenky zde
HC Frýdek-Místek – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
Berani Zlín – HC Slavia Praha (17:30)
HC ZUBR Přerov – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
HC LERAM Orli Znojmo – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC Baník Sokolov – SC Marimex Kolín (18:00)