Kubát: Vydřené vítězství potěší mnohem víc

06.10.2007 / Pavel Zeman

Jihlava odehrála v této sezóně pátý zápas před vlastním publikem a diváci v něm mohli vidět celkem pět branek. O jednobrankové vítězství se zasloužila elitní útočná formace Dukly. Úspěšné střelce Bakuse s Rytnauerem doplnil v 47.minutě vítěznou brankou Jiří Kubát. „Kdyby to dopadlo třeba 7:1, tak bychom si příště mysleli, že to půjde samo. Lepší je, že jsme vyhráli 3:2,“ poukazuje na význam vydřeného vítězství novic první jihlavské pětky.

Jednatřicetiletý útočník dostal od Petra Kaňkovského důvěru, za kterou se mu odvděčil solidním výkonem a rozhodující brankou. „Dostal jsem se z třetí lajny do první. Určitě je to lepší, protože člověk je víc na ledě. Dnes jsem konečně nastupoval na levém křídle, kde jsem hrál celý život. Minulý trenér mě dával na centra… Hráč sice udělá vše možné, ale prostě když někde hraju celý život vlevo, tak se tam cítím lépe,“ vysvětluje Kubát.

V podobném duchu hovořil jihlavský Petr Štrach: „Dnes to byla hodně velká bitva. Důležité bylo, že jsme dokázali udržet jednobrankový náskok. Hlavně nám pomohl nový trenér, hodně nás hecoval a v kabině nám nedal nic zadarmo a na ledě nás podržel gólman Milan Řehoř, který chytal výborně.“ Vysoký obránce ale původně do zápasu zasáhnout neměl. „Dnes jsem vůbec neměl hrát. Byl jsem poprvé na rozbruslení asi po týdnu a něco. Šel jsem jenom podpořit kluky. Ale pak pan Kaňkovský za mnou přišel, jestli bych naskočil do zápasu, tak jsem šel hrát,“ popisuje nečekaný tah nového jihlavského trenéra a dodává: „Po špatných výkonech v úvodu soutěže jsme asi potřebovali nějaký nový impuls. Pan Kaňkovský z nás dokáže vždycky dostat maximum a mě se pod ním hraje dobře.“

Dukla, gólem kapitána Bakuse, konečně protrhla střelecké trápení na domácím kluzišti, které trvalo přesně 155 (!) minut. „V posledních dnech jsme předváděli velice špatnou hru a nedávali jsme góly. Dnes jsme to konečně protrhli a já myslím, že to už bude jen a jen lepší,“ je přesvědčen Kubát.

Po závěrečném hvizdu vzplály před Milanem Řehořem emoce. Šumperské draky přispěchal umravnit jihlavský Štrach. „Jako obránci mi tam nesmí žádný hráč jezdit před bránou. Trošku tam měl na mě ještě nějaké řeči, takže jsem mu to musel vysvětlit,“ směje se tvrdý muž domácí defenzívy.