Proti Berounu s Ficencem v obraně

21.11.2007 / Robert Netušil

Do Jihlavy se vrací obránce Tomáš Ficenc, zatím ovšem pouze na jeden zápas. V barvách svého mateřského klubu nastoupí v dnešním utkání s Berounem. Devětadvacetiletý hokejista na jaře postoupil s Ústeckými Lvy do extraligy a působení v ní si užívá. "Je to nádhera, hrát nejvyšší soutěž je snem každého hokejisty," tvrdí jihlavský rodák.

Objevil jste se v Jihlavě dost narychlo...
To ano, o tom, že sem mám jet, jsem se dozvěděl po včerejším zápase s Třincem. Trenér mi oznámil, že dneska nastoupím v Jihlavě a ve čtvrtek že mě pak naberou cestou až pojedeme do Zlína. Tam hrajeme v pátek.

Koukám, že máte dost nabitý program...
Jo, náročný dny to jsou, ale dají se vydržet. Bez problémů.

Jaké jste měl pocity, když vám kouč tuhle novinu oznamoval?
Neměl jsem s tím sebemenší problém. Řekli mi, že Kani (Petr Kaňkovský, hlavní kouč Dukly a sportovní manžer klubu - pozn. redakce) volal, že potřebuje obránce, a já jsem přijel rád.

To jste ráno asi musel brzy vstávat, když už za sebou máte i trénink?
Vyrazil jsem hned včera večer. Sbalil jsme si věci a sedl do auta. Kolem půlnoci jsem byl v Jihlavě. No a ráno jsem přišel normálně na trénink.

S kým byste měl pro utkání s Berounem vytvořit obranou dvojici?
Trénoval jsem v první lajně, vedle Míky.

Některé spoluhráče asi znáte ještě z vašeho působení v Jihlavě...
Určitě, takové to jádro zůstává pořád stejné. Takže všechno proběhlo v pohodě.

A jak se těšíte na večerní zápas?
Samozřejmě moc. Hlavně, abychom vyhráli.

Beroun ale asi není zrovna příliš atraktivní soupeř. Zvlášť pro někoho, kdo pravidelně hraje extraligu...
Soupeře si nemůžete vybírat, prostě tady dneska hraje Beroun, tak budu hrát proti Beorunu. Já myslím, že všechny týmy jsou těžké. Důležité bude, aby se dařilo.

Když jsme u té pohody, Ústí má v poslední době také slabší období. Například utkání v Karlových Varech asi nebylo zrovna vydařené...
Jasně, ale to už je pryč. Hodili jsme ten zápas za hlavu a včera jsme vyhráli. Věřím, že zabereme a vrátíme se k dobrým výkonům z úvodu sezony.

Za Duklu jste naposledy nastupoval ještě v extraligové sezoně. Loučil jste se před dvěma a půl lety posledním barážovým soubojem s Českými Budějovicemi...
Jo, tam to všechno skončilo... Už proto doufám, že dneska budu mít po zápase podstatně lepší náladu.

Dá se srovnat působení v extralize s Duklou a teď s Ústím?
Já myslím, že ani ne. Každá sezona je jiná. Jediné co je stejné, je cíl zachránit se. Jenom doufám, že s Ústím se nám to podaří.

Dal jste včera vědět rodičům, že vás mají čekat?
Samozřejmě, věděli to jako první a taky se dneska přijdou podívat. Věřím, že budou spokojeni.

Pravděpodobná sestava Dukly pro večerní souboj s Berounem: Řehoř (Vajner) - Míka, Ficenc, Ščerban, Staněk, Kuchyňa, Štrach, Martinka, Duben - Rytnauer, Bakus, L. Krupka - Čachotský, Hanzal, Říha - Suk, Hradecký, M. Krupka - Jonáš, Holuša, Ježek.