Úkol zní jasně: přežít začátek, pak je šance

14.12.2007 / Eva Streichsbierová

Do Chomutova se pro body příliš často nejezdí. Severočeši si totiž z vlastního stadionu udělali nedobytnou tvrz, ve které zničí každého soupeře. Jihlava by měla být dalším v pořadí, ale poraženeckou náladu byste u jihlavských hráčů hledali marně. „I na Chomutov může dolehnout krize,“ prohlásil v narážce na středeční vysokou porážku Severočechů v Ostravě trenér Dukly Karel Dvořák. Zápas začne v sobotu v 17:30.

Chomutov vede tabulku skupiny Západ a doma v letošním ročníku ztratil jen čtyři body. „Je to výborný mančaft,“ uznale pokyvuje hlavou jihlavský útočník Tomáš Čachotský. „My to tam ale každopádně pojedeme zkusit, stát se může cokoliv,“ dodává.

Podle člena elitního útoku bude hlavně důležité zvládnout vstup do utkání. „Oni se vždycky snaží rozhodnout během prvních deseti minut. Pak, když vedou o tři góly, tak už jim vyjde úplně všechno a vypadá to, jako by tam ten druhý mančaft ani nebyl,“ tvrdí.

Podobný duel odehrála Dukla na severu Čech v loňské sezoně, kdy si domů vezla dvanáctigólový debakl. „Já tam tehdy naštěstí nebyl a opravdu nerad bych to zažil na vlastní kůži. Stačil mi letos zápas v Hradci,“ říká jeden z nejzkušenějších obránců Dukly Petr Kuchyňa. „Něco takového už se nesmí opakovat,“ říká přesvědčivě.

Jenomže podobných předsevzetí už si jihlavští hokejisté dali v letošním ročníku několik a ve většině případů se jim nakonec odhodlání nepovedlo přenést do praxe. „To je jako byste házeli hrách na stěnu, nebo se motali v jednom kole. Hráči to buď chtějí pochopit a nebo ne,“ krčí rameny hlavní kouč A-týmu Karel Dvořák.

Naposledy vyhořela Dukla se svými obranými plány před týdnem v Mladé Boleslavi, kde prohrála 0:7. „Tohle bude v podstatě stejně těžký soupeř. Ale jak už jsem řekl, na každého může přijít krize, a každý se dá porazit,“ je přesvědčen kouč.

Ten bude muset před sobotním soubojem zřejmě řešit jednu nepříjemnou situaci. Na pátečním dopoledním tréninku totiž chyběl nejlepší střelec jihlavskému mužstva Ladislav Rytanuer. „Ve středu prý dostal loktem do hlavy a necítí se dobře. Vypadá to, že bude odpočívat,“ říká Dvořák.

Naděje, že nakonec Dukla odcestuje do Chomutova i se svým kanonýrem prý ale ještě pořád existuje, rozhodnutí padne až v den zápasu. „Pokud nebude moci hrát, tak bych dal do prvního útoku vedle Čachotského s Hradeckým Fiedlera a do třetí řady by se vrátil David Jonáš,“ má připravenu náhradní variantu jihlavský trenér.