Hanzal: Byla to bramboračka, ne zápas pro oko diváka

19.01.2008 / Jakub Mezlík

Jihlavští hokejisté si věří! Zatímco na začátku sezony by takovou výhru, jakou si připsali proti Havířovu, bral každý všema deseti, tentokrát byli rádi za body, ne za předvedenou hru. „Sice to bylo jednoznačné, ale hlavně díky šťastným gólům, které jsme dali. Oko diváka jsme tímto zápasem asi nepotěšili," myslí si Jiří Hanzal, který byl na ledě hodně vidět. I když svoje šance trestuhodně zahodil, jednou nepovedenou střelou připravil gól Martinu Krupkovi.

Běžela 29. minuta, Dukla hrála v dvojnásobné početní převaze. Kotouče se mezi kruhy ujal Hanzal, napřáhl, ale místo tvrdé střely na branku se kotouč jen líně doklouzal k levé tyči havířovské klece, kterou v tu chvíli již hájil Michal Valent. Shodou okolností to však v dané situaci bylo to nejlepší. Před odkrytou brankou totiž číhal Martin Krupka a bez problémů zasunul puk do sítě. „To mi nesjelo, to jsem chtěl samozřejmě,“ dušoval se po zápase Hanzal, ovšem jeho velký úsměv na tváři mluvil za své.

Ve 45. minutě se českobudějovický odchovanec dostal hned dvakrát do sólového úniku, ani jednou však Valenta nepřekonal, přičemž ve druhém případě měl spoustu času na zakončení. „Nevím, co tomu chybělo. Mám zase nové hokejky, ale tím už to asi nebude,“ trpce se pousmál Hanzal. „Řekl bych, že jsem si dobře položil gólmana, ale nedokázal jsem puk zvednout,“ rozebral situaci dvaadvacetiletý forvard.

To, co se nepovedlo Hanzalovi, dokázal jihlavský kapitán Oldřich Bakus o pár minut později, když dostal možnost jet samostatný nájezd nařízený po Peštukově hození hole pod nohy Martina Krupky. Zkušený forvard si s velkou lehkostí vychutnal Valenta, když předvedl málokdy vídaný kousek. Před havířovským brankářem se zastavil, otočil se o tři sta šedesát stupňů a v pohodě zakončil za rozhozeného Valenta. „Už jsem to zkoušel o den dříve na tréninku, tak jsem to zkusil i v zápase a vyšlo to,“ radoval se Bakus. „Ale rozhodl jsem se, až když jsem byl někde na modré,“ přiznává.

Dvaatřicetiletý hokejista si po nedávném odchodu Ladislava Rytnauera musí zvykat na nové křídlo, Milana Kopeckého. „Milan je dobrý bruslař, ale s trošku jiným pojetím hry než Láďa. Ještě když začne dávat góly, tak to bude úplně super,“ přeje si Bakus. Jihlava stále pokračuje v příjemném vítězném tempu, středeční porážka v Olomouci je zapomenuta. „Je to hodně o psychice, věříme si, jsme na dobré vlně, snad to tak bude pokračovat i v play-off,“ doufá Bakus.