6:3
(3:1, 1:0, 2:2)

Důležité body zůstaly doma!

19.01.2008 / Douďák

Dukla do zápasu se sousedem v tabulce vlétla jako uragán a na začátku 7. minuty už vedla o dvě branky. Pak se sice hostům povedlo z ojedinělé akce korigovat, ale domácí se nenechali vyvést z rovnováhy a klid na jejich hole vrátil gólem do havířovské šatny Pavel Suk. Utkání zpestřil několika parádními kousky jihlavský kapitán Oldřich Bakus, zejména jeho ekvilibristické zakončení trestného střílení ze 37. minuty vyvolalo nadšený aplaus jihlavského publika. Dukla v závěru sice trochu polevila, cenné 3 body za vítězství 6:3 ale nakonec zaslouženě uhájila.
19.01.2008 17:30, 1. liga ČR - 37. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Ficenc, Míka, Staněk P., Kolafa, Kuchyňa, Štrach, Duben - Kopecký, Bakus, Kubát - Říha, Hanzal, Krupka M. - Suk, Hradecký, Čachotský - Krupka L., Man, Jonáš
6

AZ Heimstaden Havířov

Novotný (7. Valent) - Klimeš, Peštuka, Varga, Lašek, Huhto, Novák, Staněk O. - Mikšan, Zdráhal, Škoda - Seman, Hulva, Strapáč - Rozum, Velecký, Giesel - Sikora, Sochorek, Niec
3
Branky a nahrávky: 4. Míka (Bakus, Kopecký), 7. Bakus (Kubát, Řehoř), 19. Suk (Hradecký, Čachotský), 29. Krupka M. (Hanzal, Staněk), 47. Bakus (trestné střílení), 60. Hradecký (Suk) - 8. Velecký (Giesel), 48. Hulva (Seman, Huhto), 52. Seman (Varga). Rozhodčí: Skoupý - Brabec, Klein. Vyloučení: 6:7. Využití: 2:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 1840. Střely na branku: 38:37. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1, 5:3, 6:3.

Průběh utkání

První vážnější šanci zápasu si vytvořili hosté. Díky Řehořovi a snad i větší nedůraznosti havířovských, kteří nedokázali naponěkolikáté zakončit, zůstalo skóre zápasu nezměněné. To už se ale nedalo říci ve 4. minutě, kdy jako blesk z čistého nebe působila akce Oldřicha Bakuse, který svým typickým způsobem zatáhl puk do útočného pásma. Jeho pokus sice ještě brankář Novotný vyráží. Následná střela Radka Míky od modré ale už mířila do sítě, 1:0. Stejně tak působil i druhý gól domácích který přišel o něco málo později. V 7. minutě se k puku totiž opět dostal Bakus, kterému prozíravě přihrál Jiří Kubát. Střela kapitána téměř od modré se zatřepetala v síti nad lapačkou gólmana - 2:0. Novotný přenechal místo v brance Valentovi. Hosté tentokrát na odpověď nenechali dlouho čekat, Michal Velecký využil nepozornosti Milana Řehoře a skulinkou u levé tyče puk posílá do branky - 1:2.

Další minuty přinesly zklidnění hry, zaviněné spoustou nepřesností na obou stranách, hra se odehrávala především ve středním pásmu. Hru zase oživil až Petr Kuchyňa pěknou střelou od modré. Tato akce rozvířila kolotoč před brankou hostů, ale několik střeleckých „bomb“ Kuchyni ani dorážky spoluhráčů však ke gólu nevedlo.Domácí tak vytěžili alespoň přesilovou hru. Ta se ale jihlavským příliš nevyvedla, obtížně se jim dařilo založit útok. Následovala powerplay hostů v podobném podání. V 18.minutě po šanci Bakuse domácí hrají další přesilovou hru. Tu využívá Pavel Suk, ušmudlanou střelou kterou snad nikdo nečekal v brance zvyšuje na důležitých 3:1. I poslední minutu první třetiny Dukla nemá daleko ke vstřelení gólu, v chaosu před brankou severomoravanů se ale nakonec nejlépe zorientoval brankář Havířova.

Hosté začali po první přestávce aktivněji, jejich snaha ale přišla vniveč. Asi po třech minutách hry se ale k puku dostává výborně hrající Bakus, který zle zatápí hostům v útočném pásmu. Jeho přihrávka zpoza branky dobře postavenému spoluhráči ale zůstává bez užitku, Kopecký trefil pouze brankáře do hrudi. Krátce nato rozhodčí poslal domácí do čtyř. Ti ale aktivně brání a když Dukla sbírá potřebné vteřiny s pukem v útočném pásmu, sklízí od diváků potlesk. Následovala série vyloučení, nejprve hosté za příliš mnoho hráčů na ledě, chvíli na to putovali do tří. Této šance se domácí chopili, Martin Krupka zvyšuje na 4:1. Po pěkné kombinaci totiž puk končí právě u něj, proto neváhal a puk uklidil do odkryté klece. Dohrávaná přesilovka pěti proti čtyřem již skóre nemění.

Ve 30.minutě po uklidnění hry se náhle do útoku dral Jiří Man, sympatickou akci diváci odměnili potleskem.V těchto chvílích aktivnější Dukla předvádí nebojácný hokej. O dvě minuty později se o další vzrušení postaral svou chybou Zdráhal, který ztratil puk v obranně třetině. Akci, která „zaváněla“ pátým gólem ale zázračně vyhmátl v poslední chvíli brankář hostů. O tři minuty později domácí předvádí „one man show“ v podání Oldřicha Bakuse. Ten byl prakticky neoddělitelný od puku. Akce ale končí promáchnutím jeho dobře mířené přihrávky spoluhráčem. Následovala další vlna vyloučení, k vidění byla jak hra čtyř proti čtyřem, tak i hra Havířova s výhodou čtyř proti třem. Dukla ale hosty k ničemu nepouští, kapitán domácích opět sklízí potlesk za předváděnou hru. Poslední minuty se tak beze změny skóre dohrávají v plném počtu hráčů.

Třetí třetinu se nejdříve hosté pokusili překvapit rozjeté domácí aktivní hrou. Z toho ale těží spíše domácí. Jenomže Hanzal v rychlé sólové jízdě nedokázal překonat brankaře, jako přes kopírák promarnil i šanci následující, když samostatný nájezd zakončil se stejným efektem.

V sedmé minutě třetí třetiny se jihlavský Martin Krupka rozjel do slibné šance, ale Peštuka po něm hodil hůl. Sudí proto nařizuje trestné střílení. Oldřich Bakus se své role ujímá se vší parádou, před gólmanem provedl rychlou otočku a puk bekhendem poslal za překvapeného Valentu v brance severomoravanů - 5:1. Radost z krásného gólu nemohla zkalit ani branka Jakuba Hulvy, který využil nekoncentrovanosti jihlavských a upravuje na 5:2. Zároveň tak využil i doznívající přesilovou hru hostů.

Domácí jakoby ukolébáni vývojem zápasu poněkud polevili,a v čase 51:27 tak ze zápasu dělá drama Filip Seman. Svým průnikem zakončeným přesnou střelou do pravého rohu branky snižuje na rozdíl pouhých dvou gólů - 5:3. I po vynucené pauze způsobené vypadlým plexisklem byl Havířov aktivnějším týmem. Bezúspěšné dobývání jihlavské svatyně hosty přineslo oddechový čas Havířova. Jeho výsledkem byla hra bez brankaře s šesti hráči v poli. Takto zpestřenou hru ale využívá jihlavský Tomáš Hradecký. Udává výsledku utkání konečnou podobu, když střelou do prázdné branky z poloviny kluziště zvýšil na konečných 6:3.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (Havířov): „Přijeli jsme sem hrát o šest bodů, ale bohužel se ukázala naše slabina, kterou jsou obránci. Domácí vyhráli po dobrém výkonu zaslouženě. “

Bedřich Ščerban (Jihlava): „My jsme spokojení s devadesáti procenty času hráčů na ledě. Měli jsme hru pod kontrolou. Těch deset procent jsme si vybrali v polovině třetí třetiny, kdy jsme museli hráče zklidnit a dostat hru znovu pod kontrolu. Ale jinak jsme s výkonem spokojeni.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie