Nejsem žádný specialista, brání se Míka

24.01.2008 / Eva Streichsbierová

Chvilku měli jihlavští hokejisté v Ostravě na dosah všechny body, dvě minuty před závěrečným hvizdem pro změnu žádný a nakonec si domů vezli výhru 5:4 po samostatných nájezdech. Dvoubodové vítězství zařídil Dukle třiadvacetiletý obránce Radek Míka. Stejným způsobem vystřelil svému týmu v letošní sezoně prémiový bod už podruhé. Při premiéře díky němu vyhrála Jihlava 3:2 v Havířově.

„Kluci na mě na tréninku hulákají, že jsem specialista na nájezdy, ale já myslím, že to tak není,“ odmítal s úsměvem roli experta autor rozhodující trefy. „Nic velkého v tom nevidím,“ dodal, čímž okamžitě vyprovokoval kolemjdoucího kustoda Bohumila Tománka k reakci. „Skromnost stranou, Radku,“ prohodil směrem k Míkovi a plácl ho přátelsky do zad.

Dukla sice přivezla ze severu Moravy dva body, ale spokojená s výkonem být příliš nemohla. „Pokud bych to měl brát spravedlivě, tak si asi víc zasloužila vyhrát Sareza. Z naší strany to byl špatný zápas,“ přiznal asistent hlavního kouče Bedřich Ščerban.

Nejspokojenější byli trenéři s výkonem Milana Řehoře, asi proto také nemusel třiadvacetiletý gólman druhý den s ostatními spoluhráči na led. „Dá se říct, že měl za to, co všechno v Ostravě vychytal, volno,“ prozradil Ščerban. „S jeho prací jsme byli spokojeni, s hrou ostatních už ale ne,“ dodal kouč.

Sebekriticky pohlíželi na vlastní výkon i samotní hráči. Obránce Tomáše Ficence nesvedly ke spokojenosti ani gól a dvě asistence. „Dělali jsme vzadu moc chyb, čehož soupeř využil a dal nám čtyři góly. Mohli jsme vyhrát i prohrát, prostě to byl takovej nemastnej neslanej zápas,“ přiznal zkušený jihlavský bek.

Po šedesáti minutách svítil na ukazateli skóre stav 4:4, následné pětiminutové prodloužení rozhodnutí nepřineslo, a na řadu tak přišly samostatné nájezdy. Jihlavský brankář měl v tomto směru malinko výhodu, během utkání už si totiž stejnou situaci vyzkoušel dvakrát. V obou případech byl úspěšný. „Milan chytal v pohodě, byl skvělej. Bez něj bychom nepřivezli ani bod,“ pochválil svého spoluhráče Míka.

A právě on byl tím, který proměnil rozhodující pokus. „Petr Jaroš (trenér gólmanů – pozn. red.) vypozoroval při rozbruslení, že ten jejich brankář není moc dobrej při blafáku. Tak jsem se tím zkusil řídit. Napoprvé to sice nevyšlo, ale napodruhé už jo,“ smál se.

Díky výhře 5:4 po samostatných nájezdech už dohnala Dukla v tabulce skupiny Východ Havířov a na třetí Sarezu Ostrava ztrácí pouhé čtyři body. „Chceme se určitě dostat před ní,“ prozradil plány pro následujících šest kol Ficenc.