Nervydrásající bitvu o čtvrtfinále rozhodla jediná přesná střela

22.02.2008 / Eva Streichsbierová

Je po nadějích. Jihlavští hokejisté páté rozhodující utkání úvodního kola play off ve Vrchlabí nezvládli, prohráli 0:1. Po stránce bojovnosti, odhodlání a nasazení se nedalo hráčům Dukly absolutně nic vytknout, jenomže ta střelba... O osudu utkání, a vlastně i celé série nakonec rozhodl jeden jediný gól.

Foto: www.fotokraus.cz.

Ten padl necelých pět minut před koncem normální hrací doby z hole Lukáše Vantucha. Naopak jihlavský útočník Tomáš Hradecký (na snímku) o chvíli později svoje dvě tutovky spálil. „Beru ten zápas na sebe, takové šance proměňovat prostě musím,“ povzdechl si devětadvacetiletý hokejista.

Oba týmy rozehrály ve čtvrtek večer partii, která byla pouze pro silné povahy. Tep fanoušků se s každou odehranou minutou zrychloval a nervy byly napnuté k prasknutí. Na světelné tabuli sice stále svítil stav 0:0, ale na nudu si nikdo nestěžoval.

Vládu nad ledovou plochou převzali oba gólmani. Na straně domácího týmu zářil Alexandr Hylák a na jihlavské zas krotil puky Milan Řehoř. Celkem čelil v zápase padesáti střelám! „Už jsem si zvykl a nevadí mi to. Naopak, jsem rád, když mám dost práce. Lepší, než v brance zmrzat,“ svěřil se třiadvacetiletý brankář.

Vypjatý zápas na malou chvilku uvolnila jen situace ze 36 minuty, v níž končil trest vyloučenému jihlavskému obránci Přemyslu Dubnovi. Šestadvacetiletý bek nervózně postával na lavici hanby a odpočítával každou vteřinu.

A když se konečně dočkal, nastal problém. Dvířka se ne a ne otevřít! „Mlátil jsem do nich, ale nic. A nešlo to ani tomu pánovi. Vůbec se nepohnuly,“ vrátil se po zápase k incidentu Duben.

Jihlavskému obránci okamžitě došlo, že tudy cesta nepovede a tak sáhl ke krajnímu a zároveň jedinému řešení. Vyšvihl se na plexisklo a spustil se na led vrchem. Co na tom, že to bylo vysoko. „Vůbec jsem nad tím v tu chvíli nepřemýšlel, potřeboval jsem se rychle dostat zpátky do hry,“ prohlásil s úsměvem urostlý hokejista.

Jenomže tím veškerá legrace skončila. Pak už to byl znovu boj o každou píď ledu. Štěstěna si dlouho nemohla vybrat, na kterou stranu se přikloní. Rozhodování jí trvalo přesně 55 minut a 11 vteřin, pak ukázala svoji vlídnou tvář vrchlabskému Lukáši Vantuchovi, který dostal puk za záda gólmana Řehoře až na třetí pokus.

„Tam už jsem fakt nemohl nic dělat. Měl jsem v tu chvíli úplně vyvalenou kyčel, prostě to nešlo. Tohle měla být práce beků,“ povzdechl si jihlavský brankář. Vzápětí ale přispěchal s dodatkem. „Nechci nikomu nic vytýkat, dneska jsme tady nechali srdce absolutně všichni.“

Jihlava tedy svoje vystoupení v letošní prvoligové sezoně ukončila, naopak Vrchlabí se už v neděli postaví ve čtvrtfinále Chomutovu. „Soupeři samozřejmě gratuluji, ale klobouk dneska musím smeknout i před našima klukama,“ uznale pokyvoval hlavou hlavní kouč Dukly Jihlava Karel Dvořák.