Už jsme se potřebovali chytnout, oddechl si Staněk

17.09.2008 / Jakub Mezlík

Po dvou těsných prohrách se jihlavští hokejisté dočkali první výhry v letošní sezoně. Ke třem bodům Duklu nasměroval obránce Pavel Staněk, který přesně po třiceti sekundách otevřel skóre zápasu. I když Jihlava dlouho v pohodě vedla a byla lepším týmem, ve třetí třetině si za stavu 3:2 domácí prošli krizí a Třebíč nebyla daleko od vyrovnání. „Musíme se toho příště vyvarovat,“ rozhodně prohlásil po utkání Staněk.

Podobně jako v prvním zápase proti Vrchlabí se Dukla v derby trefila už během první minuty. Daniela Hodka napodobil Pavel Staněk. „Oni vyhazovali puk a já jsem ho zachytil. Otevřel se přede mnou prostor, tak jsem udělal dva kroky, vystřelil jsem a spadlo to tam,“ popisoval svoji trefu po zápase dobře naladěný bek. Do přestávky si vypracovali domácí vedení 3:1.

V prostřední části byli jihlavští hokejisté pány na ledě. Pohrdli však i téměř dvouminutovou přesilovkou pět na tři a málem se jim to vymstilo. Když v úvodu třetí dvacetiminutovky snížila Horácká Slavia na 3:2, najednou měli hosté navrch. „Začali jsme hrát ustrašeně, oni začali být aktivní, vycítili šanci a převzali otěže zápasu,“ vystihl situaci na ledě útočník Tomáš Hradecký. „Začali jsme si to prostě komplikovat sami.“

Třebíčští se hnali za vyrovnáním. Sporným momentem byl sólový únik Čecha a jeho následný pád, po němž se hosté dožadovali trestného střílení. Rozhodčí Minář faul neodpískal. „Řekl mi, že se domácí hráč nejdříve dotkl puku. Ten moment mě nenechává klidným, podle mě to byl jasný faul,“ zlobil se na pozápasové tiskové konferenci trenér Třebíče Kamil Pokorný.

Jihlavané se oklepali a uklidnění do vlastních řad zařídil v 53. minutě Tomáš Hradecký, jenž sám popsal situaci, která předcházela jeho brance. „Pavel Staněk zachytil přihrávku na modré čáře, nahrál to Hanzimu (Jiří Hanzal, pozn. redakce), ten mi to poslal a já jsem vystřelil přes beka.“ Pak už vypukla jihlavská radost z gólu.

Dukla už bez problémů dovedla zápas do úspěšného konce a k prvnímu vítězství v letošní sezoně. „ Potřebovali jsme se chytnout a jsem rád, že se nám to povedlo v derby,“ radoval se Staněk. V podobném duchu hovořil i jeho spoluhráč Hradecký: „Po dvou porážkách jsou body strašně důležité a já doufám, že na ně navážeme v sobotu proti Berounu.“