Šestnáctiletý gólman Šťastný si odbyl premiéru mezi muži

16.10.2008 / Eva Streichsbierová

Skončila druhá třetina a on se dozvěděl, že se má během přestávky rozcvičit, protože půjde do branky. Poprvé stál šestnáctiletý gólman Jiří Šťastný před výzvou ukázat se v zápase první ligy mužů. „Musím přiznat, že mi nebylo moc dobře, když mi to trenéři oznámili. Byl jsem samozřejmě hodně nervózní,“ přiznal jihlavský mladíček.

Do branky se postavil proto, že jedničce Dukly Milanu Řehořovi došla trpělivost. Znovu ho totiž jeho spoluhráči nechali napospas soupeřovým „nájezdníkům“, a tak za stavu 5:2 pro Chrudim řekl dost. „Už jsem to pozoroval delší dobu. Zpočátku jsme dostávali jenom jeden gól, ale v posledních zápasech naše obrana povolila. Kluci Milanovi najednou nepomáhali tak jako předtím. A já viděl, že mu co nevidět rupnou nervy,“ přiznal kouč gólmanů Petr Jaroš.

Při současné střelecké mizérii jihlavského týmu bylo za stavu 5:2 v podstatě rozhodnuto a ani výměna na brankářském postu na tom nemohla nic změnit. Hra Dukly byla naprosto bezzubá. „Jeli jsme do Chrudimi s tím, že budeme bojovat, ale někteří naši hráči tu bojovnost asi nechali v autobuse,“ zlobil se na svoje svěřence hlavní trenér Karel Dvořák. „Domácí byli důraznější ve všech činnostech. To rozhodlo,“ dodal.

Benjamínek Dukly Jiří Šťastný se popral se svojí nelehkou rolí náhradníka velmi dobře. Hned prvním zákrokem poslal soupeři jasný vzkaz, že je připraven ukázat se v co nejlepším světle. „Chytil jsem střelu do lapačky. To se každý gólman uklidní,“ svěřil se brankář extraligového dorosteneckého týmu. „Říkal jsem si: No co, prohráváme, takže není nic moc, co by se dalo zkazit. Šel jsem do toho naplno,“ hlásil.

Nakonec kapituloval za dvacet minut jenom jednou. A ten gól rozhodně nebyla jeho chyba. Naopak červenat by se znovu měla především obrana Dukly. „Čekal jsem to horší. Myslím, že se mi pár zákroků povedlo. Snad jsem dokázal, že bych mohl ještě někdy nastoupit,“ prohlásil Šťastný. A jeho trenér souhlasně pokyvoval hlavou. „Jirka předvedl, že je dobrý gólman. Do budoucna by mohl být pro Duklu velkým příslibem,“ konstatoval spokojený Jaroš.