Duklu čeká pořádně nabitý víkend, hrát bude oba dva dny

17.10.2008 / Eva Streichsbierová

Jihlavští hokejisté před sebou mají dvojitou zápasovou porci. Během víkendu se dvakrát představí domácímu publiku. Nejprve v sobotu přivítají na Horáckém zimním stadionu pátý Hradec Králové a o den později změří síly s prozatím čtvrtým Chomutovem. Oba zápasy začnou na jihlavském ledě tradičně v 17:30.

„Čekají nás dva velmi silní soupeři, ale kde už bychom se měli chytnout, když ne před domácími fanoušky. Já věřím, že kluci po tom středečním propadáku v Chrudimi zvednou hlavu a že se nám vrátí bojovnost,“ říká hlavní trenér A-týmu Dukly Karel Dvořák.

Velké rezervy měla Jihlava v posledních kolech především v obraně. „Dostali jsme během dvou zápasů dohromady deset gólů, to je strašně moc. Předtím výcházel průměr jenom asi na dvě branky na utkání,“ ví o problému kouč. „V tréninku jsme se na defensivu zaměřili a doufám, že se to v zápasech promítne,“ dodává.

Mizerný výkon z Chrudimi by se už neměl v žádném případě opakovat. „Rozebírali jsme všechny inkriminované situace na videu. Ale já pořád tvrdím, že je to hlavně v hráčích, v jejich přístupu. Pokyny jsou pořád stejné, jenomže já jsem měl ve středu pocit, jakoby s námi někteří kluci hráli úplně poprvé,“ nešetří své svěřence Dvořák.

Pro oba souboje chystá trenér pár změn. „Nebudou hrát Laďa Rytnauer a Tomáš Hradecký. První má angínu, špatně mu bylo už před středečním zápasem, a druhý je pořád zraněný,“ hlásí. „Nastoupíme zase se čtyřmi útoky a třemi obranami, ale jestli tak i dohrajme, to nevím. Každopádně dáme asi prostor několika juniorům,“ vysvětluje.

Vůbec poprvé by se měl v jihlavském dresu objevit dvaadvacetiletý obránce Adam Lukačovič, který přichází do Dukly na měsíční zkoušku z Komety Brno. „Potřebujeme zvýšit konkurenci v týmu, vytvořit na hráče tlak, aby si uvědomili, že nikdo nemá místo v sestavě jisté,“ říká rezolutně Dvořák.

Sobotní soupeř Dukly – Hradec Králové má v posledních kolech velmi dobrou formu. V říjnu zatím odehrál sedm zápasů, přičemž v pěti z nich dokázal bodovat. Nejproduktivnějším hráčem východočeského týmu je útočník Martin Koudelka, který už letos zaznamenal 16 bodů za 3 góly a 13 asistencí.

V neděli přicestuje na Horácký zimní stadion jeden z top týmů sezony 2008/2009. Chomutov má mužstvo nabité hvězdami a jeho jednoznačným cílem pro letošní ročník, je účast v baráži o extraligu. „To hovoří za vše. Prostě jde o velmi kvalitního soupeře,“ uznale pokyvuje hlavou Dvořák.

V první desítce nejproduktivnějších hráčů celé první ligy mají Severočeši hned pět hokejistů. Celému pelotonu momentálně vévodí Jiří Charousek s 18 body.

Kanadské bodování 1. ligy

1. Jiří Charousek (Chomutov) 13 6 12 18
2. OLDŘICH BAKUS (Jihlava) 13 8 9 17
3. DANIEL HODEK (Jihlava) 13 6 11 17
4. Jaroslav Hašek (Chomutov) 13 8 8 16
5. Lukáš Pulpán (Chomutov) 13 6 10 16
6. Martin Koudelka (Hr. Králové) 13 3 13 16
7. Daniel Volráb (Hr. Králové) 13 8 6 14
8. Petr Jíra (Chomutov) 13 8 6 14
9. Jiří Kadlec (Hr. Králové) 13 5 9 14
10. Michal Jeslínek (Chomutov) 12 3 11 14