Dukla si zahraje další derby, ve středu vyrazí do Třebíče

28.10.2008 / Eva Streichsbierová

Jihlavští hokejisté se podruhé v sezoně postaví rivalovi z Třebíče. Tentokrát ovšem bude Dukla plnit roli hosta. Souboj 18. kola první ligy mezi poslední Horáckou Slavií a osmou Jihlavou začne na třebíčském ledě ve středu 29. října v 18 hodin.

Regionálnímu soupeři jihlavských hokejistů se vůbec nepovedl start do nové sezony, ale v poslední době začíná zvedat hlavu. Už ve třech utkáních po sobě dokázala Třebíč bodovat. „I předtím jsme si vypracovali šance, jenomže jsme je neproměňovali. Jsem rád, že hráči zjistili, že cesta, kterou jsme se vydali, je správná,“ oddechl si hlavní kouč Horácké Slavie Kamil Pokorný.

Obrat k lepšímu přišel jen pár kol před regionální bitvou s Jihlavou a sebevědomí třebíčských hokejistů šlo tedy rapidně nahoru. „Nám je ale úplně jedno, s kým teď hrajeme. Jestli je to s Jihlavou, nebo zápas s kýmkoliv jiným. Jsme v situaci, kdy hlavně potřebujeme bodovat,“ dušoval se trenér.

Každopádně derby je pro Třebíč stejným svátkem, jako pro Jihlavu či Havlíčkův Brod. „Jestli beru prestižněji zápas s Duklou nebo Brodem? Teď momentálně s Jihlavou, protože je to náš nejbližší soupeř,“ prohlásil Pokorný. „Jinak ale mezi trenéry žádná rivalita nepanuje. Dokonce si občas voláme, zhodnotíme zápasy a tak,“ dodal.

A jeho slova potvrdila i jihlavská strana. „Ano, jsme v kontaktu, vyměňujeme si poznatky o soupeřích. Ale samozřejmě probíhá i hecování. Oni se taky těší. Hlavně, aby přišlo dost lidí, hrál se dobrý hokej a abychom my bodovali,“ svěřil se s přáním Roman Mejzlík, asistent hlavního kouče Dukly.

Pro něj bude mít utkání možná ještě o něco větší náboj než pro ostatní. Předchozích šest let totiž strávil v Třebíči. Tentokrát bude muset zamířit na opačnou střídačku. „Už jsme tam hráli přátelák, takže jsem si tuhle situaci vyzkoušel. Myslím, že tu správnou stranu najdu bez problémů,“ usmíval se Mejzlík.

V sobotním kole se Dukle podařilo získat po dlouhé době všechny tři body. Doma porazila havířovské Pantery 4:1 a ráda by uspěla i ve středu v Třebíči. „Čekáme od soupeře dobré bruslení a důraznou hru. Víme, že se mu teď daří. My se na něj ale dobře připravíme, chceme zase bodovat,“ oznámil trenér.

V případě, že se Jihlavě na ledě Horácké Slavie opravdu podaří uhrát dobrý výsledek, je Mejzlík připraven se mužstvu odvděčit. „Tak to chodí všude, že ti, kteří předtím působili v týmu soupeře, vyhlašují prémii. Trenéry nevyjímaje,“ prohlásil asistent hlavního kouče Karla Dvořáka.

Ostatně už při prvním vzájemném měření sil musel sáhnout do kapsy, a rád. Dukla totiž před domácím publikem porazila ve 3. kole Horáckou Slavii 4:2. „Přispěli jsme zbytku týmu společně s Davidem Dolníčkem a Rosťou Malenou,“ prozradil Mejzlík.

Do jihlavské sestavy by se měl pro souboj s Třebíčí vrátit uzdravený útočník Ladislav Rytnauer. Naopak i nadále se budou muset trenéři obejít bez Tomáše Hradeckého, Jaroslava Mareše a Lukáše Krupky.

Nejproduktivnějším hráčem Jihlavy je Oldřich Bakus, který v dosavadním průběhu sezony posbíral 24 bodů za 11 gólů a 13 asistencí. Nikdo jiný na tom momentálně v první lize není lépe. Navíc hned na druhém místě figuruje se 23 body další útočník Dukly Daniel Hodek.

Nejpilnějším sběratelem bodů v týmu Horácké Slavie je Martin Čech, který má na kontě před derby 12 bodů za 7 branek a 5 asistencí. V celkovém hodnocení mu to zatím stačí na 28. místo.